5 Μαΐου, 2024
  • 5 Μαΐου, 2024

ΠΑΟΚ 91 χρόνων…Γενέθλια σήμερα

By on 12 Απριλίου, 2017 0 2697 Views

Tο θέμα της ακριβής ημερομηνίας ιδρύσεως του ΠΑΟΚ, κάποιοι αναφέρουν στις 12 Απριλίου και κάποιοι στις 20 έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο συζητήσεων, όμως, σύμφωνα με τον ΑΣ («Ημέρα γιορτής του Ομίλου ορίζεται η ημέρα της ιδρύσεως του, δηλαδή η 12η Απριλίου», αναφέρει το άρθρο 16 παράγραφος β’ του καταστατικού του Α.Σ. ΠΑΟΚ) ο «Δικέφαλος» έχει σήμερα γενέθλια και κλείνει 91 χρόνια ζωής!

«Ο ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ είναι η ιστορική συνέχεια του Κωνσταντινουπολίτικου αθλητικού και πολιτιστικού Σωματείου «Ερμής», που δημιουργήθηκε από Έλληνες της Πόλης το έτος 1877, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης – το Πέρα, όπου έδρευαν όλες οι πρεσβείες ξένων χωρών στην οθωμανική αυτοκρατορία.

Το πρωτόκολλο ίδρυσης του συλλόγου, υπογράφηκε στις 30 Μαρτίου του 1926 στη Λέσχη Κωνσταντινοπουλιτών. Στις 5 Απριλίου ακολούθησε η πρώτη Γενική Συνέλευση, ενώ η ίδρυση του Συλλόγου εγκρίθηκε στις 20 Απριλίου 1926, με απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (αριθμ. 822). Ως γενέθλια ημέρα ορίστηκε μέσω του καταστατικού του ΑΣ ΠΑΟΚ η 12η Απριλίου.
protosimapaok
Το πρώτο έμβλημα του ΠΑΟΚ (1926) ήταν το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο. Τα φύλλα ήταν πράσινα και πάνω από το καθένα ήταν χαραγμένα τα αρχικά της λέξης ΠΑΟΚ. Το σκέφτηκε ο αείμνηστος Κώστας Κοεμτζόπουλος που πήρε την ιδέα από το πακέτο τσιγάρων μάρκας “ΛΗΘΗ” που κάπνιζε. Τα χρώματα που επιλέχθηκαν για τον Σύλλογο ήταν το Μαύρο ως ένδειξη πένθους και λύπης για την απώλεια των χαμένων πατρίδων και το λευκό που συμβολίζει την ελπίδα και την αισιοδοξία.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΟΚ 1926-1927 που εκλέχθηκε στην πρώτη Γενική Συνέλευση του ΠΑΟΚ στις 5 Απριλίου του 1926 αποτελούνταν από:

Πρόεδρος: Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης,
Α’ αντιπρόεδρος: Παντελής Καλπακτσόγλου,
Γενικός γραμματέας: Κωνσταντίνος Κρητικός,
Ειδικός γραμματέας: Μενέλαος Τσούλκας,
Ταμίας: Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος,
Έφορος ποδοσφαίρου: Αλέξανδρος Αγγελόπουλος,
Εφορος αθλητικού τμήματος: Αριστόδημος Δημητριάδης,
Σύμβουλοι: Παναγιώτης Μαλέσκας, Κωνσταντίνος Κοεμτζόπουλος και Μιχάλης Θεοδοσιάδης.

Ιστορική μπορεί να θεωρηθεί η απόφαση να απορροφήσει ο ΠΑΟΚ τα τμήματα της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, κάτι που έγινε στις 20 Μαρτίου 1929. Τότε με πρωτοβουλία του πρόεδρου του πολιτικού σωματείου της Ενώσεως Κωνσταντινουπολιτών, γιατρού Καραμαούνα, ο ΠΑΟΚ απορρόφησε τα αθλητικά τμήματα της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, της οποίας αξίζει να σημειωθεί ότι το ποδοσφαιρικό τμήμα ήταν ανενεργό από το 1927.

1926

Μετά την απορρόφηση των τμημάτων της ΑΕΚ, το 1929, ο ΠΑΟΚ αλλάζει και έμβλημα. Το νέο έμβλημα έγινε ο Δικέφαλος Αετός – που παραμένει ως σήμερα – και συμβολίζει την προέλευση του συλλόγου και την επάνοδο της μνήμης στις ρίζες και την κληρονομιά των προσφύγων (Βυζάντιο και Κωνσταντινούπολη). Ο Δικέφαλος κρατούσε ένα σπαθί και μία κορώνα, με τα δύο κεφάλια να ατενίζουν την Ανατολή και τη Δύση.

Το όραμα των ιδρυτών αλλά και των φίλων της ομάδας για τη δημιουργία έδρας πήρε σάρκα και οστά το 1928, έπειτα από πολλή προσπάθεια και έτσι στις 12 Δεκεμβρίου 1930 μπήκε ο θεμέλιος λίθος στο γήπεδο του Συντριβανίου, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε 18 μήνες αργότερα χάρη στις αμέτρητες ώρες προσωπικής εργασίας επώνυμων και ανώνυμων φίλων του ΠΑΟΚ και ήταν η πρώτη έδρα της ομάδος».