5 Μαΐου, 2024
  • 5 Μαΐου, 2024

Φταίνε οι άλλοι…Εσείς καμαρώστε τους μάγκες σας!

By on 13 Δεκεμβρίου, 2017 0 715 Views

Για τα σοβαρά επεισόδια των τελευταίων χρόνων στα παιγνίδια της ΑΕΛ και του ΑΠΟΕΛ ,στην Λεμεσό και στην Λευκωσία ,φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τις δυο ομάδες…Ούτε οι κουκουλοφόροι τους ούτε οι ίδιες οι διοικήσεις των συνδέσμων φιλάθλων τους ούτε οι διοικήσεις των ομάδων.
Το ότι γίνονται και επεισόδια πριν καν αρχίσει ο αγώνας αλλά και χωρίς κανένα σοβαρό λόγο δεν ευθύνονται οι υπέροχοι οπαδοί των ομάδων αλλά η αστυνομία ,οι επιτηρητές ,η ΚΟΠ ,οι διαιτητές.
Αυτό αντιλήφθηκα από τις ανακοινώσεις των ομάδων ,όχι μόνο της ΑΕΛ και του ΑΠΟΕΛ αλλά και άλλων όταν εμπλέκονται κατά καιρούς οπαδοί τους σε επεισόδια.
Εξαίρεση η διοίκηση της ΑΕΚ υπό τον κ. Καραπατάκη που με το πρώτο κρούσμα έβγαλε εκτός γηπέδου τους δυο δράστες και έλαβε μέτρα στο γήπεδο της αποτελεσματικά .Πριν μια 20ετία τόλμησε και ο Κίκης Κωνσταντίνου στην Ανόρθωση να λάβει μέτρα.
Κατά τα άλλα ,η ευθύνη για τα επεισόδια συνήθως μεταξύ οπαδών συγκεκριμένων ομάδων βαρύνει άλλους εκτός από τα σωματεία.
Τα σωματεία ας καμαρώνουν τους οπαδούς τους που ανάβουν φωτοβολίδες και κάνουν την νύχτα μέρα ,που τις πετάνε στον αγωνιστικό χώρο για να παγώσουν το παιγνίδι όταν χρειάζεται αλλά και για να το διακόψουν αν έτσι θελήσουν. Τα σωματεία ας καμαρώνουν τους μάγκες οπαδούς τους που δίνουν μάχες σώμα με σώμα στις κερκίδες ,στον αγωνιστικό χώρο ή έξω από τα γήπεδα..
Για όλα φταίνε οι άλλοι…Αφού το λένε οι ομάδες και το στηρίζουν τα ΜΜΕ .Ποιος να τολμήσει να πει ότι φταίνε οι οπαδοί και οι ομάδες…Εύκολη και σκληρή η κριτική για αυτούς που δεν έχουν οπαδούς …Αστυνομία ,ΚΟΠ, διαιτητές.
Επικεντρωθήκαμε στην μη διακοπή του αγώνα. Ναι, ο αγώνας θα μπορούσε να διακοπή από την στιγμή που έγινε η ρίψη αντικειμένων στο Ball boy,και φυσικά δεν έπρεπε να ολοκληρωθεί μετά τα όσα ακολούθησαν στην πρώτη επανέναρξη του αγώνα. Ούτε οι πάσες για ζέσταμα στα 3 λεπτά μετά την επανέναρξη για να τελειώσει 0-0 το Α΄ ημίχρονο είναι κάτι που περνά απαρατήρητο.
Το ερώτημα όμως είναι άλλο και μεγάλο. Ατε και διέκοπτε τον αγώνα ο Μασιάς το πρόβλημα του χουλιγκανισμού θα είχε λυθεί ?
Τι οδήγησε στα επεισόδια τους οπαδούς των δυο ομάδων ?Ποιοί ανέχονται τους λίγους ανεγκέφαλους όπως τους ονομάζουν να αμαυρώνουν το ποδόσφαιρο ,την ιστορία των ομάδων τους να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή άλλων φιλάθλων ?Πως ανέχονται οι οικογενειάρχες φίλαθλοι που πληρώνουν εισιτήρια διαρκείας αυτούς τους λίγους όπως λένε να τους στερούν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν όλα τα παιγνίδια για τα οποί πλήρωσαν σε συνθήκες ασφάλειας?
Αν είναι λίγοι γιατί βασιλεύουν στις κερκίδες? Μήπως η ανοχή των πολλών και η συγκάλυψη τους από τα ίδια τα σωματεία και η στήριξη τους με δωρεάν εισιτήρια εντός και εκτός έδρας ,είναι το μεγάλο πρόβλημα του χουλιγκανισμού?
Γιατί τα σωματεία στηρίζουν τους οργανωμένους και τους δίνουν ρόλο και λόγο ?Γιατί αντιδρούν σε όσα μέτρα προωθούνται για κατάργηση της ανωνυμίας αλλά και επιβολής τιμωριών?
Τι ενοχλεί η ταυτοποίηση, η κάρτα φιλάθλου ,η απαγόρευση φωτοβολίδων? Γιατί αντιδρούν στις τιμωρίες έδρας και προστίμων?
Ναι ,έχει και η πολιτεία και η κοινωνία ολόκληρη ευθύνες και τα αρμόδια σώματα για την μη αποτελεσματική αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού ωστόσο την μεγάλη ευθύνη την έχουν τα σωματεία που δεν τολμούν να βγάλουν εκτός γηπέδων του ταραχοποιούς οπαδούς τους .
Οι πιο βαριές ποινές ίσως τους προβληματίσουν. Η αντίδραση της μάζας των οπαδών τους ίσως είναι και το πιο αποτελεσματικό μέτρο πίεσης προς τις διοικήσεις. Αφού μας λένε ότι είναι λίγοι ανεγκέφαλοι που προκαλούν το πρόβλημα γιατί δεν τους απομονώνουν? Γιατί τους δίνουν ελεύθερη είσοδο στα γήπεδα καλύπτοντας τους με την ανωνυμία στο πλήθος των φιλάθλων?
Όταν κάτι επαναλαμβάνεται δεν είναι σύμπτωση ούτε τυχαίο…Και τα επεισόδια οπαδών της ΑΕΛ και του ΑΠΟΕΛ είναι επαναλαμβανόμενα και δεν έτυχε να γίνουν την Δευτέρα το βράδυ απλά γιατί ο Μασιάς δεν διέκοψε τον αγώνα .Άνοιξε μια βεντέτα μαγκιάς και θα πρέπει να την κλείσουν οι ιθύνοντες των ομάδων με μέτρα που θα λάβουν οι ίδιες…γιατί την επόμενη φορά δεν θα είναι ο Μασιάς αλλά κάτι άλλο γιατί κάθε φορά κάτι μπορεί να βρεθεί ως αφορμή…Ας κτυπήσουν την αιτία.
ΥΓ. Δεν διαγράφονται οι ευθύνες των αρμοδίων της πολιτείας και του Ποδοσφαίρου αλλά δεν μπορούν τα σωματεία να αρνούνται τις δικές τους ευθύνες.