3 Μαΐου, 2024
  • 3 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ: Η Ομόνοια έκανε αυτό που έπρεπε.Έχει τον πρώτο λόγο για Κατσαντώνη

ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ: Η Ομόνοια έκανε αυτό που έπρεπε.Έχει τον πρώτο λόγο για Κατσαντώνη

By on 5 Ιουνίου, 2018 0 8706 Views

Ο νομικός σύμβουλος της Ομόνοιας, Γιώργος Χριστοφίδης, μίλησε στον Super Sport FM 104.0 για το θέμα που προέκυψε με τον Ανδρέα Κατσαντώνη και την μεταγραφή του στο ΑΠΟΕΛ υπό το καθεστώς του ερασιτέχνη.

Αρχικά ανέφερε αναλυτικά το ζήτημα:

«Ο ποδοσφαιριστής έχει συμπληρώσει το 16 έτος της ηλικίας του την προηγούμενη ποδοσφαιρική περίοδο. Το σωματείο στο οποίο ανήκει, είχε την επιλογή να του προτείνει επαγγελματικό συμβόλαιο ή να μην το κάνει. Από τη στιγμή που προέβη σε αυτή την ενέργεια, υπάρχει η προθεσμία να απαντήσει που είναι τριών μηνών. Το αθλητικό σωματείο έχει προχωρήσει σε γραπτή πρόταση στον ποδοσφαιριστή. Έχει υποβάλει συμβόλαιο όμως δεν ανταποκρίθηκε ο ποδοσφαιριστής. Στις 16/5/2018, κατέθεσε το συμβόλαιο στην Ομοσπονδία. Ο ποδοσφαιριστής είχε το δικαίωμα να αποταθεί στη διεύθυνση επίλυσης διαφορών. Δεν απάντησε όμως προς το σωματείο και μεταγράφηκε στο ΑΠΟΕΛ υπό την ιδιότητα του ερασιτέχνη».

Για τις ενέργειες της Ομόνοιας:

«Έχει καταθέσει προσφυγή από την πλευρά του το σωματείου και αποτείνεται στην επιτροπή για να υποχρεώσει τον ποδοσφαιριστή να υπογράψει το συμβόλαιο του. Το σωματείο ζητά την υποχρέωση του ποδοσφαιριστή να υπογράψει το συμβόλαιό του».

Γιατί οι ποδοσφαιριστές δεν μπορούν να υπογράψουν σε οποιαδήποτε ομάδα:

«Οι ποδοσφαιριστές από την ηλικία των 12 ετών, θεωρούνται ως εκπαιδευόμενοι. Αυτή η ιδιότητα ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση του 18 έτους της ηλικίας τους. Θα πρέπει ή να μείνει ερασιτέχνης ή να επισυνάψει επαγγελματικό συμβόλαιο. Θα πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως ερασιτέχνης ή επαγγελματίας. Στην προκειμένη περίπτωση λέει ότι πρώτο δικαίωμα αποκτά το σωματείο που ήταν εγγεγραμμένος. Από τη στιγμή που του πρότεινε συμβόλαιο, σημαίνει ότι τον προάγει σε επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Τότε ο κανονισμός προνοεί ότι υπάρχει μια περίοδος (3 μήνες), αν το σωματείο προτείνει επαγγελματικό συμβόλαιο. Αν η διαπραγμάτευση δεν τελεσφορήσει τότε κάποιο τρίτο όργανο θα καθορίσει την πορεία του εκάστοτε ποδοσφαιριστή, εφόσον δεν επιλέξει το σωματείο να του προτείνει συμβόλαιο».

Για το τι σημαίνει πως εγγράφεται ως ερασιτέχνης στο ρόστερ του ΑΠΟΕΛ:

«Σημαίνει ότι δε θα πληρώσει οποιοδήποτε ποσό το ΑΠΟΕΛ προς το σωματείο που άνηκε. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, αν ο μη γένοιτο, ο ποδοσφαιριστής αντιμετωπίσει πρόβλημα τραυματισμού ποιος θα αναλάβει τα έξοδα; Υπάρχουν πολλά ερωτήματα τα οποία θα επιλυθούν στην διεύθυνση επίλυσης διαφορών».

Γιατί έχει τον πρώτο λόγο η Ομόνοια:

«Το σωματείο έχει μπει στη διαδικασία πρότασης, την έχει παραδώσει στον ποδοσφαιριστή και έγιναν συναντήσεις μεταξύ των δυο πλευρών. Το συμβόλαιο έχει υποβληθεί έγκαιρα εμπρόθεσμα, σύμφωνα με τον κανονισμό. Δεν νομίζω να υπήρχε κάτι άλλο να γίνει».