1 Μαΐου, 2024
  • 1 Μαΐου, 2024

Η ώρα της υπέρβασης για την ΑΕΚ Λάρνακας

By on 23 Αυγούστου, 2018 0 897 Views

Η ώρα της υπέρβασης για την ΑΕΚ έφθασε. Απόψε, στις 7.30μ.μ. (ώρα Κύπρου, 6.30μ.μ. τοπική) ρίχνεται στην πρώτη μάχη κόντρα στην Τρέντσιν Σλοβακίας στα πλαίσια των πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ με φόντο τους ομίλους. Εφόσον τα καταφέρει, σίγουρα θ’ ανέβει… επίπεδο, τόσο σε πρεστίζ, όσο και από οικονομικής άποψης. Στόχος είναι ένα θετικό αποτέλεσμα, γιατί όχι και η νίκη, έτσι ώστε οι κιτρινοπράσινοι να έχουν τον πρώτο λόγο εν’ όψει του επαναληπτικού που θα γίνει στη Λάρνακα την ερχόμενη Πέμπτη. Παρά την αισιοδοξία που υπάρχει στο κιτρινοπράσινο στρατόπεδο, αισιοδοξία που πηγάζει από τις εξαιρετικές, μέχρι σήμερα, ευρωπαικές εμφανίσεις της ομάδας, στην ΑΕΚ είναι συνειδητοποιημένοι για το τι τους περιμένει απόψε στο στάδιο MSK Zilina (ο αγώνας θα γίνει στην πόλη Ζίλινα και όχι στην Τρέντσιν). Άλλωστε, η ομάδα της Σλοβακίας, η οποία μετά από πέντε αγωνιστικές στο πρωτάθλημα της χώρας της είναι στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 7 βαθμούς (στο -6 από την κορυφή, αλλά μ’ ένα παιχνίδι λιγότερο), δεν έφθασε τυχαία μέχρι τον προθάλαμο των ομίλων του Γιουρόπα. Απέκλεισε κατά σειρά την Μπουντούντσνοστ Μαυροβουνίου, την Γκόρνικ Πολωνίας, ενώ στον Γ΄ προκριματικό γύρο έκανε την μεγάλη έκπληξη, αφήνοντας νοκ άουτ από την διοργάνωση τη γνωστή ολλανδική Φέγενορντ του Ρόμπιν Φαν Πέρσει (4-0, 1-1). Ο Αντόνι Ιραόλα (λογικά δεν θα είναι απόψε στον πάγκο της ΑΕΚ λόγω τιμωρίας και το γενικό πρόσταγμα θα το έχει ο βοηθός του) έχει παρακολουθήσει και μελετήσει την Τρέντσιν στα τελευταία παιχνίδια που έδωσε στο σλοβακικό πρωτάθλημα και στην Ευρώπη. Γνωρίζει πολύ καλά τις αρετές της, γνωρίζει και τις αδυναμίες της. Οι Σλοβάκοι είναι μια ομάδα με πολύ ισχυρή επιθετική γραμμή, όπου δεσπόζει η παρουσία του Κροάτη φορ Αντόνιο Μάνσε. Ο παίκτης αυτός σκοράρει ακατάπαυστα το τελευταίο διάστημα, βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα και χρειάζεται πολλή προσοχή από τα μπακ της ΑΕΚ. Έχει πετύχει τρία γκολ στο πρωτάθλημα κι έξι στο Γιουρόπα Λιγκ! Γενικά, η επίθεση της ομάδας αυτής έχει πανηγυρίσει 25 φορές στα 10 επίσημα φετινά παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι σήμερα. Απαιτείται, λοιπόν, μεγάλη προσοχή και προσπάθεια για ν’ αναχαιτιστεί η γραμμή κρούσης των Σλοβάκων. Η Τρέντσιν, ωστόσο, παρουσιάζει κενά στην άμυνα. Είναι αυτά τα κενά που θα πρέπει να εκμεταλλευτούν οι παίκτες του Ιραόλα, προκειμένου να δουν δίκτυα και να πάρουν το αποτέλεσμα που θα τους χρίζει αφεντικό της πρόκρισης εν’ όψει του επαναληπτικού στο «Αρένα».
Αφιέρωμα στην ΑΕΚ
——————————-
Ο αθλητικός τύπος της Σλοβακίας έκανε χθες εκτενή αναφορά στην ΑΕΚ εν’ όψει του αποψινού αγώνα με την Τρέντσιν. Με τίτλο «Ομάδα με… ισπανικό αίμα», το ρεπορτάζ έκανε λόγο για τους πολλούς Ισπανούς ποδοσφαιριστές που διαθέτει στο ρόστερ της η ΑΕΚ, αλλά και για τον Σκοπιανό Ιβάν Τρισκόφσκι, για τον οποίο γράφει ότι είναι πιο φορμαρισμένος επιθετικός και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Οι Σλοβάκοι (είναι πολύ καλά ενημερωμένοι) έγραψαν, επίσης, για την ιστορία της ΑΕΚ, την ενοποίηση της ΕΠΑ και του Πεζοπορικού το 1994, για την πρόκριση της ομάδας της Λάρνακας στους ομίλους του Γιουρόπα το 2011 και για τα δύο κύπελλα που κατέκτησε το 2004 και το 2018. Εκτενής αναφορά γίνεται και για όλο το έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Όσον αφορά το ρεπορτάζ για την Τρένστιν, αυτό είχε τίτλο «Το πιο αποφασιστικό βήμα», κάνοντας λόγο στην κρισιμότητα που έχει ο αποψινός αγώνας με την ΑΕΚ για την ομάδα της Σλοβακίας, στην προσπάθειά της να προκριθεί στους ομίλους.
Το ίδιο σχήμα;
———————-
Μετά από ένα εξάωρο ταξίδι (τρεις ώρες πτήση από Λάρνακα – Βιέννη κι άλλες τρεις οδικώς από τη Βιέννη στη Ζίλινα), η αποστολή της ΑΕΚ κατέλυσε στο ξενοδοχείο Holiday Inn αργά το βράδυ της Τρίτης. Στην Κύπρο έμειναν για διαφορετικούς λόγους οι Ρουσιάς, Καταλά, Θ. Ιωάννου και Λαμπάν. Αντίθετα, με την αποστολή στη Σλοβακία βρίσκεται ο Μ. Αντωνιάδης. Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ συνάντησαν… καλοκαιρινό καιρό στη Ζίλινα, αφού η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας κυμαίνεται μεταξύ 28-29 βαθμούς κελσίου. Οι κιτρινοπράσινοι προπονήθηκαν χθες το απόγευμα στο γήπεδο MSK Zilina, όπου απόψε θα γίνει ο αγώνας. Όσον αφορά την πιθανή ενδεκάδα της ΑΕΚ, δεν αναμένεται να έχει πολλές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το σχήμα που συνέτριψε (5-0) την περασμένη εβδομάδα την Στουρμ Γκρατς. Εκτός απροόπτου, ο Τόνιο θα είναι τερματοφύλακας, ο Ιγκόρ θα καλύψει το δεξί άκρο της άμυνας και ο Τρουγιόλς το αριστερό (ο Αντωνιάδης έχασε αρκετό έδαφος). Κεντρικό αμυντικό δίδυμο θα είναι οι Γκονζάλεθ, Μοισόφ. Στη μεσαία γραμμή λογικά θα ξεκινήσουν οι Λαρένα, Χέφελ και Κάσες. Οι Τρισκόφσκι και Ακοράν θα κινούνται από τα φτερά της επίθεσης και θα δίνουν στηρίγματα στον Γιάννου, που θα είναι ο καθαρόαιμος φορ. Θέση βασικού διεκδικεί και ο Τέτε. Πάντως, στην ΑΕΚ ευελπιστούν ότι οι Τρισκόφσκι και Γιάννου θα συνεχίσουν την άψογη συνεργασία τους και θα έχουν την ίδια συνεισφορά που είχαν στους αγώνες με την Στουρμ. Το πιο πιθανό είναι ο Τολμές, που δεν είναι ακόμα απόλυτα έτοιμος από αγωνιστικής άποψης, να μείνει στον πάγκο και να παίξει αλλαγή εφόσον το κρίνει ο προπονητής.
– Διαιτητής του αποψινού αγώνα θα είναι ο Ισπανός Ματέου Λαόθ
Βάσος Βάσου
(Απεσταλμένος της ΕΑΚ)