3 Μαΐου, 2024
  • 3 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • To Champions Leauge θα εξασφαλίσει 30 εκατ. ευρώ στον Ολυμπιακό!

To Champions Leauge θα εξασφαλίσει 30 εκατ. ευρώ στον Ολυμπιακό!

By on 1 Αυγούστου, 2019 0 501 Views

Μετά την πρόκριση επί της Πλζεν ο Ολυμπιακός κοιτάει τον επόμενό του στόχο που δεν είναι άλλος από την είσοδό του στο Champions Leauge το οποίο θα του εξασφαλίσει μίνιμουμ 30 εκατ. ευρώ!

Ο Ολυμπιακός έχει εξασφαλισμένο ευρωπαϊκό όμιλο. Η νίκη-πρόκριση επί της Βικτόρια Πλζεν του δίνει ένα μαξιλαράκι-ασφαλείας. Οτι αν αποκλειστεί από την Μπασάκσεχιρ θα βρεθεί αυτόματα στους ομίλους του Europa League. Οπως είχαμε αναλύσει αυτό σημαίνει πως ο Ολυμπιακός εξασφάλισε κι ένα ποσό κοντά στα 7 με 8 εκατομμύρια ευρώ (θα κριθεί από το Market Pool).

Ομως ο μεγάλος στόχος των «ερυθρόλευκων» που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο και στο οικονομικό κομμάτι δεν είναι άλλος από την είσοδο στους ομίλους του Champions League. Κι αυτό γιατί εάν τα καταφέρει ο Ολυμπιακός και πάρει το ένα από τα δύο εισιτήρια από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών τότε θα εξασφαλίσει 30 εκατομμύρια ευρώ! Ακόμα κι αν δεν πάρει κανέναν βαθμό στον όμιλο τα 30 εκατομμύρια θα είναι στα ταμεία του…

Πάμε να αναλύσουμε πως αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα βήμα βήμα γιατί υπάρχει και η πρόκριση στα play off του Champions League πριν τους ομίλους.

Αρχικά εάν ο Ολυμπιακός περάσει και την Μπασακσεχίρ εξασφαλίζει άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα 5 εκατομμύρια θα τα βάλει στα ταμεία του ΜΟΝΟ εάν αποκλειστεί στα play off. Τα 30 εκατομμύρια ευρώ που μοιράζει η UEFA αφορά μόνο τις 6 ομάδες που θα αποκλειστούν από τα play off του Champions League (4 από το μονοπάτι των πρωταθλητών και 2 από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών). Δηλαδή 5 εκατομμύρια σε κάθε ομάδα.

Δηλαδή, ο Ολυμπιακός περνάει τους Τούρκους αλλά αποκλείεται στη συνέχεια; Στα ήδη 7-8 εκατομμύρια ευρώ προσθέστε άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία των «ερυθρολεύκων». Ποσό δηλαδή που είχε εξασφαλίσει πέρσι και ο ΠΑΟΚ όταν αποκλείστηκε τελικά από την Μπενφίκα.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΕΑΝ ΜΠΕΙ ΟΜΙΛΟΥΣ
Πάμε τώρα και στην ανάλυση των οικονομικών δεδομένων εάν τελικά ο Ολυμπιακόςμπει στους ομίλους του Champions League και ποιος είναι ο λόγος που οι «ερυθρόλευκοι» θα εξασφαλίσουν ένα ποσό κοντά στα 30 εκατομμύρια ευρώ, σε αντίθεση με την ΑΕΚ πέρσι που μπήκε με εξασφαλισμένα έσοδα κοντά στα 20 εκατομμύρια ευρώ κι αν τα καταφέρει και ο ΠΑΟΚ φέτος θα είναι κοντά σε αυτό το ποσό της ΑΕΚ.

Ο λόγος που κάνει την διαφορά στον Ολυμπιακό σε σχέση με τις άλλες ελληνικές είναι το ranking του στην UEFA. Από πέρσι η UEFA άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο μοιράζει τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ άλλων πρόσθεσε και το 10ετές (και όχι το 5ετές το οποίο κοιτάμε για τις κληρώσεις) ranking κάθε ομάδα και το πριμοδοτεί ανάλογα.

Σε αυτό λοιπόν ο Ολυμπιακός είναι στην 31η θέση της UEFA με 105.000 βαθμούς! Εάν μπει στους ομίλους θα είναι στην χειρότερη των περιπτώσεων η 22η καλύτερη βαθμολογία από τις 32 ομάδες. Στην οποία χειρότερη σημαίνει πως θα προκριθούν Πόρτο ή Ντιναμό (εάν μπει ο Ολυμπιακός μία από τα δύο θα έχει αποκλειστεί), Αγιαξ και Βασιλεία.

Τι σημαίνει αυτό; Η UEFA για κάθε θέση πριμοδοτεί κι 1,108 εκατομμύριο ευρώ. Η ΑΕΚ δηλαδή πέρσι που είχε την χαμηλότερη βαθμολογία από τις 32 πήρε μόνο αυτό το 1,108 εκατομμύριο (μαζί με τα 15,25 για την είσοδο + το 100% του Market Pool το οποίο ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πόσο ειναι).

Ο Ολυμπιακός λοιπόν θα πάρει το 1.108 επί 10. Δηλαδή 11,080 εκατομμύρια ευρώ.

Πάμε αναλυτικά να δούμε τα εξασφαλισμένα έσοδα εάν ο Ολυμπιακός μπει στο Champions League

  • 15.250.000 για την είσοδο στους ομίλους
  • 11.080.000 για το δεκαετές ranking (εάν αποκλειστεί μάλιστα και μία εκ των τριών ομάδων που αναφέραμε αυτό θ’ αυξάνεται κατά 1.080.000 ευρώ)
  • +Μarket Pool (αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα μπει και ο ΠΑΟΚ και πόσο θα φιξαριστεί στο τέλος)

Η… σούμα των δύο πρώτων ποσών προκαλεί ίλιγγο. Μιλάμε για 26.330.000 ευρώ στο οποίο θα προστεθεί και το Market Pool που δεδομένα θα ανεβάσει το ποσό κοντά στα 30 εκατομμύρια ευρώ (για να μην πούμε ότι θα το ξεπεράσει).

Το ranking της UEFA λοιπόν είναι ο λόγος που εάν μπει ο Ολυμπιακός στου Champions League εκτοξεύεται οικονομικά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα.