17 Μαΐου, 2024
  • 17 Μαΐου, 2024

ΘΥΜΑΣΤΕ;Iταλία – Βραζιλία 3-2 (1982 -Bίντεο)

By on 4 Απριλίου, 2020 0 704 Views

Μπάλα δεν βλέπουμε (προς το παρόν), αλλά μπάλα πάντα αγαπάμε. Και θυμόμαστε ένα παιχνίδι που ύμνησε το ποδόσφαιρο με τον δικό του τρόπο.

Η Βραζιλία του 1982 έμεινε στην ιστορία ως η κορυφαία Βραζιλία χωρίς Μουντιάλ στο παλμαρέ της. Η Σελεσάο των Σόκρατες, Ζίκο και Φαλκάο πλήρωσε την παρουσία – απουσία του «λίγου» τερματοφύλακα Βαλντίρ Πέρες κάτω από τα δοκάρια, αλλά και την αφέλειά της ως ομάδα.

Στις 5 Ιουλίου του 1982, στο «Σαριά» της Βαρκελώνης, ο Πάολο Ρόσι τιμώρησε αυτή την αφέλεια και σημάδεψε την μετέπειτα εξέλιξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ισπανία. Ο Ιταλός επιθετικός, ο οποίος επέστρεψε στην δράση λίγους μήνες πριν από το Μουντιάλ, μετά από τιμωρία του για συμμετοχή σε κύκλωμα στημένων παιχνιδιών, σημείωσε χατ – τρικ και απέκλεισε την Βραζιλία, στην δεύτερη φάση ομίλων της διοργάνωσης.

Η Σκουάντρα Ατζούρα, αντίθετα, προκρίθηκε στα ημιτελικά και, εντέλει, έφτασε μέχρι και την κατάκτηση του παγκοσμίου στέμματος, για πρώτη φορά από το 1938 και τρίτη συνολικά. Η Ιταλία των Τζοφ, Κόντι, Ταρντέλι και Ρόσιδεν δεν έθελξε με την απόδοσή της, αλλά ήταν απολαυστικά ρεαλιστική.

Στην ματσάρα με την Βραζιλία, η Ιταλία στηρίχθηκε στις πλάτες του Ρόσι και απέκλεισε την πιο βιουρτόζα ομάδα μετά την Σελεσάο του Πελέ που κατέκτησε το Μουντιάλ του 1970. Η παρέα των Σόκρατες και Ζίκο έμεινε με την όρεξη για κάτι παρόμοιο, ελέω Πάολο Ρόσι…

Ιταλία – Βραζιλία 3-2

(5′, 25′, 74′ Ρόσι – 12′ Σόκρατες, 68′ Φαλκάο)

Ιταλία (Έντσο Μπέαρτζοτ): Τζοφ – Καμπρίνι, Κολοβάτι (34′ Μπέργκομι), Τζεντίλε, Σιρέα – Αντονιόνι, Οριάλι, Ταρντέλι (75′ Μαρίνι), Κόντι – Γκρατσιάνι, Ρόσι.

Βραζιλία (Τελέ Σαντάνα): Βαλντίρ Πέρες – Λεάντρο, Όσκαρ, Λουιζίνιο, Ζούνιορ – Τονίνιο Σερέζο, Σόκρατες, Έντερ, Φαλκάο – Ζίκο, Σερζίνιο (69′ Πάουλο Ισιντόρο).

Διαιτητής: Αμπραάμ Κλάιν (Ισραήλ)

Απολαύστε τα γκολ της σπουδαίας αναμέτρησης σε περιγραφή του Μανώλη Μαυρομμάτη, για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης.