5 Μαΐου, 2024
  • 5 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ:31 τα νέα κρούσματα.Σύνολο 595

ΚΥΠΡΟΣ:31 τα νέα κρούσματα.Σύνολο 595

By on 10 Απριλίου, 2020 0 367 Views

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 31 από σύνολο 819 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για  15    άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,   15   άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται και ένα άτομο των Ηνωμένων Εθνών με ταξιδιωτικό ιστορικό.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 595     (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Σε σχέση με τα  18  περιστατικά που δηλώθηκαν χθες ως υπό διερεύνηση, για τα   11   βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα και για τα άλλα       6 συνεχίζεται η διερεύνηση.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι τα  595   περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά    16308  εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τα Μικροβιολογικά Τμήματα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και από ιδιωτικά εργαστήρια. Τα    439  από τα  595   προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι   58    από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί. 

Με βάση τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 28 άτομα, 4 εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκε επίσης 5 εξιτήριο. Συνολικά 11 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και 9 στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των διασωληνωμένων ασθενών είναι προς το παρόν σταθερή αλλά κρίσιμη. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται 10επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ένα άτομο που νοσηλευόταν στο ΓΝ Λευκωσίας έχει απωσωληνωθεί.

 Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τη μάσκα χωρίς λόγο. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας. Τo ECDC δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί σε κλειστούς χώρους με πολυκοσμία.

Ερώτηση: Υπάρχουν ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα της Χλωροκίνης και των υπόλοιπων φαρμάκων;

Απάντηση: Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι φαίνεται πως υπάρχει μία σχετικά καλή εικόνα και φαίνεται ότι η θεραπευτική αγωγή σε συνδυασμό με τις καλές συνθήκες νοσηλείας φέρνουν καλά αποτελέσματα.

Ερώτηση: Έχει γίνει γνωστό για θετικά κρούσματα σε εργαζόμενους σε υπεραγορές, φούρνους και τράπεζες. Πόσο ανησυχητικό είναι αυτό;

Απάντηση: Ήρθε στη γνώση μας αυτό το θέμα. Είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε. Με τη νέα επιδημιολογική μελέτη των 20.000 τεστ θα εξεταστούν όλοι οι εργαζόμενοι που εξυπηρετούν πολίτες και θα έχουμε καλύτερη εικόνα. Πιθανολογώ ότι αυτά τα άτομα είναι ασυμπτωματικοί και συμβουλεύω όλα αυτά τα άτομα να φορούν μάσκες.

Ερώτηση: Τις προηγούμενες μέρες είχαμε παρόμοιο αριθμό κρουσμάτων σε παρόμοιο αριθμό τεστ. Τι σημαίνει;

Απάντηση: Ο αριθμός διαφοροποιείται και διαφοροποιείται η κατηγορία των ατόμων που κάνουν το τεστ και είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη. Επίσης πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι τα κρούσματα δεν ανήκουν στη μέρα που έγινε η δειγματοληψία. Πρέπει να ληφθούν όλα αυτά υπόψη για να έχετε καλή εικόνα της επιδημιολογικής μελέτης.