2 Μαΐου, 2024
  • 2 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Ανακοινώθηκαν 20 νέα κρούσματα σε σύνολο 2312εργαστηριακών διαγνώσεων

Ανακοινώθηκαν 20 νέα κρούσματα σε σύνολο 2312εργαστηριακών διαγνώσεων

By on 15 Απριλίου, 2020 0 356 Views

Mε βάση τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 24  άτομα, 3  εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης 2 εξιτήρια. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά 9 ασθενείς, 3  στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και  6 στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται  3 επιπλέον ασθενείς, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός αναπνευστήρα. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι προς το παρόν κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα. 

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 20 από σύνολο 2312εργαστηριακών διαγνώσεων με τον συνολικό αριθμό να ανεβαίνει στα 715, συμπεριλαμβανομένων και των 10 στις Βρετανικές Βάσεις. Τα νέα κρούσματα αφορούν αποτελέσματα από 2.312 εργαστηριακές εξετάσεις, οι 1.758 από τις οποίες έγιναν στο πλαίσιο της εκστρατείας για τους 20.000 εργαζόμενους.

 Εξάλλου, 8 από τα νέα περιστατικά αφορούν επαναπατρισθέντες από το Λονδίνο.

Από το πρόγραμμα των 20,000 εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν από το Σάββατο, 11 Απριλίου, και μέχρι η ώρα 4 το απόγευμα σήμερα, συνολικά 3034 εργαστηριακές εξετάσεις.

Για το κάτω από ποιες συνθήκες μεταδίδεται ο ιός, μιλώντας στην καθημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για τα νέα κρούσματα απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Κωστρίκης, ανέφερε πως ο ιός είναι αερομεταφερόμενος όταν βήξει κάποιος.  Εξηγώντας, σημείωσε πως με το βήξιμο δημιουργείται ένα «σύννεφο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και αυτό αιωρείται για αρκετό χρονικό διάστημα στην ατμόσφαιρα άρα μπορεί κάποιος να μολυνθεί πρωτίστως από το βήξιμο ή εάν μιλάει με κάποιον πέραν των 15 λεπτών.  Πρόσθεσε πως όταν εντοπιστεί ένα κρούσμα «υπάρχει η μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης η οποία προσπαθεί να αξιολογήσει τις επαφές του και αυτά έχουν συγκεκριμένους κανόνες και ορισμούς που λειτουργούν, άρα με βάση την επαφή νοείται παρουσία στον ίδιο χώρο και συναναστροφή για πάνω από 15 λεπτά» 

Ερώτηση: Το γεγονός ότι από τον επαναπατρισμό εντοπίστηκε ήδη ένας μεγάλος αριθμός περιστατικών αυτό προβληματίζει;

Απάντηση: Είναι μικρός αριθμός οι 8 από 141 ελέγχους. Αν συνεχίσει έτσι μπορεί να χρειαστεί να ληφθεί υπόψη. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι τέτοιες ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. Επίσης γίνεται διαλογή των θετικών κρουσμάτων που μπαίνουν σε ξεχωριστό χώρο από τους άλλους.

Ερώτηση: Για πιο λόγο επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να περάσουν από υποχρεωτικό έλεγχο;

Απάντηση: Επειδή έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και είναι υψηλού κινδύνου να μεταδώσουν τον ιό.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την ΟΕΛΜΕΚ για την απόφασή της να το χρηματοδοτήσει με το ποσό των 15.000 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί σε ερευνητικό πρόγραμμα που θα διεξαχθεί από το Τμήμα Μοριακής Ιολογίας του Ινστιτούτου για αντιμετώπιση του COVID-19.

«Η ενέργεια της οργάνωσης των εκπαιδευτικών μάς χαροποιεί ιδιαίτερα και συνάμα μας βοηθά να εκπληρώσουμε την αποστολή μας για την εξυπηρέτηση των αναγκών της χώρας. Το Ινστιτούτο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, συνδράμοντας τις προσπάθειες της πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», δήλωσε ο γενικός εκτελεστικός ιατρικός διευθυντής του Ινστιτούτου, καθ. Λεωνίδας Φυλακτού και διαβεβαίωσε ότι η συνεισφορά της ΟΕΛΜΕΚ θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.