3 Μαΐου, 2024
  • 3 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • KΩΣΤΡΙΚΗΣ:Ποδόσφαιρο υπό προϋποθέσεις και στη β΄ φάση άρσης των μέτρων!

KΩΣΤΡΙΚΗΣ:Ποδόσφαιρο υπό προϋποθέσεις και στη β΄ φάση άρσης των μέτρων!

By on 23 Απριλίου, 2020 0 579 Views

Ο καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας Λεόντιος Κωστρίκης μίλησε στον Super Sport fm 104.0.

«Τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες η καμπύλη τείνει να πάει προς τα μηδενικά κρούσματα. Κορυφώθηκε αρχές Απριλίου και αναμένεται στα μηδενικά κρούσματα αρχές Μαΐου, κάπως έτσι είναι χονδρικά τα πράγματα. Έχουμε ακόμα 1/5 να διανύσουμε αν όλα κυλήσουν ομαλά. Αναμένουμε τα πρώτα μηδενικά κρούσματα την πρώτη εβδομάδα Μαΐου» είπε αρχικά και πρόσθεσε:
«Μέχρι το φθινόπωρο δεν νομίζω να έχουμε εμβόλιο, ίσως τέλη του χρόνου αρχές του 2021. Η επιδημία θα μείνει ενδημική μέχρι το εμβόλιο. Μπορεί να αναζωπυρωθεί τοπικά για μικρά χρονικά διαστήματα. Δεν πιστεύω να υπάρχει δεύτερη εξάπλωση της επιδημίας του επιπέδου της πρώτης φοράς, ίσως να δούμε κάποια κρούσματα, αυτό θα συνεχίσει να γίνεται».
Τι έγινε σε Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες; «Τους θέρισε εκεί ο ιός. Έχουν και αυτοί καθοδική πορεία όχι όπως την δική μας αλλά η καμπύλη πρόλαβε και ανέβηκε πολύ ψηλά. Επειδή δεν είχαν την έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων όπως εμάς και ανέβηκε πολύ. Στην Αγγλία που επέλεξαν αρχικά να εμβολιάσουν την αγέλη ήταν λάθος κίνηση. Από τους επιστήμονες άρχισε αυτό καθώς θεώρησαν ότι αυτό είναι σωστό και το εφάρμοσαν με μεγάλο ενθουσιασμό. Μετά από τρεις εβδομάδες κατάλαβαν ότι ήταν λάθος, έκαναν την στροφή αλλά ήταν αργά. Υπάρχουν πολύ περισσότεροι νεκροί από τις ανακοινώσεις, δηλώνονται μόνο αυτοί που πεθαίνουν στα νοσοκομεία. Και η Σουηδία έκανε λάθος και η  μικρή Κύπρος έκανε τα σωστά».
Για την επανεκκίνηση πως φαντάζεστε τα πράγματα; Πότε να περιμένουμε την προ-κορωνοϊού εποχή; «Αμέσως μετά τα μηδενικά κρούσματα μπορεί να αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων. Πρέπει να αρχίσει με επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με μικρή συνάθροιση ατόμων, καταστήματα, κομμωτήρια, μπαρμπέρικα και αυτούς που δουλεύουν σε ανοικτό χώρο. Σε μεταγενέστερο στάδιο θα δούμε δουλειές και επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με μεγάλη συνάθροιση για mall, κινηματόγραφους, ποδοσφαιρικούς αγώνες και άλλα. Γίνονται σκέψεις για ποδοσφαιρικούς αγώνες χωρίς φιλάθλους. Βέβαια οτιδήποτε ανοίξει δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν, θα διατηρούνται αποστάσεις, θα φοράμε μάσκες, όχι οι ποδοσφαιριστές αλλά ούτε και να κρατούν αποστάσεις αλλά μπορούν να γίνουν ρυθμίσεις άλλες. Να εξεταστούν όλοι οι ποδοσφαιριστές και να αλλάξει ο τρόπος που δουλεύουν τα αποδυτήρια».
Είπατε να ξεχάσουμε το ποδόσφαιρο γι την ώρα: «Το ξεχάστε το, εννοώ με τους φιλάθλους, όπως το γνωρίζουμε. Αν εννοήθηκε κάτι άλλο απολογούμαι. Γίνονται σκέψεις από την κυβέρνηση και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχουν τρόποι χωρίς φιλάθλους να γίνει η δουλειά μας».
Αν έχουμε π.χ. μηδενικά κρούσματα 7 Μαΐου, πότε θα αρχίσουμε το ποδόσφαιρο; «Θα περιμένουμε δύο εβδομάδες και θα δούμε, μπορεί να είναι στην δεύτερη φάση των μέτρων. Σκεφτόμαστε κάποιους όρους, θα γίνει επεξεργασία των όρων με τους αρμόδιους τους ποδοσφαίρου και θα προχωρήσουμε. Τα πράγματα χωρίς φιλάθλους γίνονται πιο εύκολα».
Πότε θα ανοίξουν τα αεροδρόμια; «Τα αεροδρόμια και τα οδοφράγματα πρέπει να μείνουν στο τελευταίο στάδιο. Μπορούμε να την ελέγξουμε την χώρα μας και θα τα καταφέρουμε μέχρι τέλους αν δεν υπάρξει κάτι απρόοπτο. Αυτό που μας απασχολεί είναι οι εισαγωγές-λοιμώξεις που δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε. Κάποτε θα ανοίξουν τα αεροδρόμια και εκεί μπορεί να υπάρξουν διαδικασίες. Μπορεί να ζητήσουμε σε κάποιον να κάνει τεστ και μετά να μπαίνει. Όλα αυτά μέχρι να επανέλθει το εμβόλιο».
Πότε να περιμένουμε το εμβόλιο; «Το εμβόλιο νομίζω θα είναι Αμερικάνικο και το νωρίτερο να έρθει την άνοιξη. Είναι οξύμωρο το μεγαλύτερο πλήγμα να το έχει η Αμερική και να έρθει από εκεί το εμβόλιο».
Προπονήσεις πότε θα μπορέσουν να αρχίσουν; «Οι προπονήσεις του ποδοσφαίρου γίνονται σε ανοικτό χώρο και είναι καλό αυτό. Μπορεί να γίνονται προπονήσεις όπου να ελαχιστοποιούνται οι επαφές. Μπορεί να κάνουν προπονήσεις για εκγύμναση. Μπορεί οι προπονήσεις σε κανονικούς ρυθμούς να μπουν στην δεύτερη φάση της χαλάρωσης των μέτρων. Σκοπός μας είναι να προστατέψουμε τον κόσμο από τον θανατηφόρο ιό».
Πόσο θα κρατήσει η α΄ φάση; «Δύο εβδομάδες. Οι προπονήσεις θα μπουν στην β΄ φάση. Θα πρέπει και τα ίδια τα σωματεία με την ΚΟΠ να βρουν την χρυσή τομή. Ας βάλουμε λίγο την φαντασία μας σαν δουλέψει, πρέπει να είναι ανοικτόμυαλοι. Αντιλαμβάνομαι ότι όταν παίζεις ποδόσφαιρο δεν μπορείς να φοράς μάσκα αλλά μπορούν να κάνουν μια ανάλυση πριν να πάνε προπόνηση. Μπορούν να αλλάξουν κάποια πράγματα και οι ομοσπονδία πρέπει να αρχίσουν να τα επεξεργάζονται αυτά».
Μπορεί να φανεί κάτι σε στιγμιαίο τεστ; «Όταν μολυνθεί κάποιος πάνε 3-4 μέρες για να αρχίσει ο ιός να εμφανίζεται και να βγαίνει θετικό το τεστ. Κάποιος μπορεί να βγει αρνητικός και να έχει την λοίμωξη. Όταν υπάρχει η δυνατότητα τεστ των αθλητών την ημέρα που θα παίξουν και είναι σε όλους αρνητικό είναι μεγάλο πλεονέκτημα Υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται τεστ το πρωί και μέχρι τις 14:00-15:00 να βγαίνουν τα αποτελέσματα με μια ειδική διαδικασία που μπορεί να διευθετηθεί με συγκεκριμένα εργαστήρια».