3 Μαΐου, 2024
  • 3 Μαΐου, 2024

Aπό σύνολο 2,781 τεστ 101 κρούσματα στην Κύπρο

By on 25 Οκτωβρίου, 2020 0 612 Views

Εκατόν ένα θετικά περιστατικά COVID-19 από σύνολο 2,781 εργαστηριακών διαγνώσεων ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας. Την ίδια ώρα στο Νοσοκομείο Αναφοράς στην ελεύθερη Αμμόχωστο αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύονται 32 πρόσωπα. Δυο από τους νοσηλευόμενους είναι διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. 

Αναλυτικά, τα σημερινά κρούσματα προέκυψαν ως ακολούθως:

  • Από 296 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 31 κρούσματα.
  • Από 778 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 33 κρούσματα.
  • Από 230 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 9 κρούσματα.
  • Από 223 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκαν 8 κρούσματα.
  • Από 1,077 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 11 κρούσματα.
  • Από 72 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, εντοπίστηκαν 5 κρούσματα.
  • Από 95 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, εντοπίστηκαν 3 κρούσματα.
  • Από 4 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργεί η ΚΟΠ σε Σωματεία που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν 6 εργαστηριακές εξετάσεις δειγμάτων που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 3,545.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας από τα συνολικά 2,781 δείγματα που εξετάστηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, τα 1,077 αφορούσαν τους ελέγχους που διενεργούνται στα αεροδρόμια της χώρας, από όπου προέκυψαν 11 κρούσματα. Τα υπόλοιπα 90 περιστατικά προέκυψαν από 1,704 δείγματα τα οποία διενεργήθηκαν από το ΙΝΓΚ, τα μικροβιολογικά εργαστήρια των δημόσιων νοσηλευτηρίων και τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως προκύπτει από τα σημερινά αποτελέσματα ένα στα δεκαοκτώ άτομα που εντοπίστηκαν θετικά τον ιό αποτελεί εγχώρια μετάδοση.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση στους νοσηλευόμενους

Όπως σημειώνει το Υπουργείο Υγείας, είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων, εξακολουθεί να παρουσιάζει αύξηση.

Νοσηλεύονται συνολικά 32 ασθενείς εκ των οποίων οι 27 στο Νοσοκομείο Αναφοράς. Οι 4 βρίσκονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και άλλοι 5 νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Δυο εξ αυτών βρίσκονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.

«Η σταδιακή αλλά σταθερή αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία επιβεβαιώνει δυστυχώς τις εκτιμήσεις ότι όσο παραμένει σε ψηλά επίπεδα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων και δη των συμπτωματικών, τόσο μεγαλώνει ο αριθμός των ατόμων που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα και χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» καταλήγει.