6 Μαΐου, 2024
  • 6 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • H κάθε Ομοσπονδία θα αποφασίσει αν θα ακολουθήσει την ΟΥΕΦΑ για κατάργηση τους εκτός έδρας γκολ

H κάθε Ομοσπονδία θα αποφασίσει αν θα ακολουθήσει την ΟΥΕΦΑ για κατάργηση τους εκτός έδρας γκολ

By on 27 Ιουνίου, 2021 0 487 Views

Η UEFA μετά από αρκετό καιρό συζητήσεων και ζυμώσεων αποφάσισε και επίσημα πως από τη σεζόν 2021/22 ο κανόνας του εκτός έδρας γκολ δεν θα ισχύει στις διοργανώσεις της. καθώς ο κανονισμός του «εκτός έδρας γκολ» υπάρχει στις διοργανώσεις της UEFA εδώ και 56 χρόνια καθώς εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 1965-66 στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Πλέον όταν οι δύο αντίπαλοι έχουν τον ίδιο αριθμό τερμάτων και στις δύο αναμετρήσεις τους θα παίζουν παράταση και αν χρειαστεί, πέναλτι.

Είναι μία απόφαση, που στην UEFA εκτιμούν ότι θα κάνει τα παιχνίδια πιο θεαματικά, με μεγαλύτερο σασπένς και πιο δίκαιο. «Ο κανονισμός με το εκτός έδρας γκολ θα αφαιρεθεί από όλες τις διοργανώσεις της UEFA από τη σεζόν 2021/22», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ η ευρωπαϊκή ομοσπονδία στάθηκε και σε ορισμένα στατιστικά:

«Τα ζευγάρια στα οποία οι δύο ομάδες σκοράρουν τον ίδιο αριθμό γκολ στα δύο παιχνίδια θα έχουν τώρα δύο περιόδους επιπλέον 15 λεπτών και, εάν απαιτείται, πέναλτι. Οι στατιστικές από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 δείχνουν μια σαφή τάση συνεχούς μείωσης του χάσματος μεταξύ του αριθμού των νικών εντός-εκτός (από 61% -19% σε 47% -30%) και ο μέσος αριθμός γκολ ανά αγώνα που σημειώθηκαν εντός έδρας (από 2,02-0,95 έως 1,58-1,15). Από το 2009/10, τα γκολ ανά παιχνίδι παρέμεναν σταθερά στο Champions League με συνολικό μέσο όρο 1,92 για τους γηπεδούχους και 1,6 για τις φιλοξενούμενες ομάδες».

Για τις εγχώριες διοργανώσεις, όπως είναι το Κύπελλο, η UEFA δεν διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της τι θα ισχύει. Πληροφορίες του Goal.com.cy αναφέρουν ότι η οδηγία που έδωσε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου στις ομοσπονδίες μέλη της είναι να αποφασίσουν κατά το δοκούν. Η UEFA δίνει το ελεύθερος στην κάθε ομοσπονδία να αποφασίσει αν θα εφαρμόσει τον κανονισμό της κατάργησης του εκτός έδρας γκολ στις εγχώριες διοργανώσεις τους. Πάντως, υπάρχει εκτίμηση ότι αργά ή γρήγορα θα καταργηθεί παντού ο κανονισμός του εκτός έδρας τέρματος. Όσον αφορά το θεσμό του κυπέλλου Coca – Cola σύντομα η ΚΟΠ θα αποφασίσει, με τη ζυγαριά να γέρνει προς την ευθυγράμμιση με την απόφαση της UEFA.