18 Μαΐου, 2024
  • 18 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Νεαροί ανεμβολίαστοι οικογενειάρχες στις εντατικές.Δραματική έκκληση για εμβολιασμό

Νεαροί ανεμβολίαστοι οικογενειάρχες στις εντατικές.Δραματική έκκληση για εμβολιασμό

By on 6 Αυγούστου, 2021 0 304 Views

«Αυτή την στιγμή υπάρχει άτομο στην εντατική 46 χρονών με τέσσερα ανήλικα παιδιά.Θα ανοίξει επιπλέον η μονάδα εντατικής θεραπείας 3 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Σε δραματικούς πλέον τόνους ο υπουργός υγείας απευθύνει νέα έκκληση προς όσους ακόμη δεν επέλεξαν τον εμβολιασμό να το πράξουν, αφού η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας κρέμμεται από μια κλωστή και η μάχη για κάποιους στο τέλος είναι άνιση, καλώντας τους να αναλογιστούν το τι μπορεί να υποστούν οι ίδιοι αν νοσήσουν με κορωνοϊό, αλλά και οι οικογένειες τους.

«Υπάρχει άτομο στην εντατική 42 χρονών με δύο παιδιά. Υπάρχει άτομο στην εντατική 40 χρονών με δύο παιδιά. Είναι στην εντατική αυτά τα άτομα και παλεύουν. Την ίδια στιγμή που παλεύουν οι ασθενείς, υπάρχει πίσω τους και η οικογένεια που ανησυχεί και επικοινωνούν μαζί μας και μας ζητούν να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην χάσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Έχουν παιδιά, έχουν γονείς, αδέρφια. Αν αυτοί οι συμπατριώτες μας έκαναν το εμβόλιο δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα. Αυτό λένε οι συγγενείς τους αυτή την στιγμή», είπε ο Υπουργός.

Όλοι μάλιστα οι νοσηλευόμενοι στις μονάδες εντατικής είναι ανεμβολίαστοι, ενώ κάποιοι από αυτούς δυστυχώς δεν κερδίζουν τη μάχη. Μάλιστα το υπουργείο υγείας ανοίγει και την μονάδα εντατικής θεραπείας 3 του γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας διαθέτοντας επιπλέον 10 κλίνες για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς. Οι αρμόδιοι όμως το λένε ξεκάθαρα, οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες, εμφανίζονται ωστόσο αισιόδοξοι ότι το σύστημα υγείας και αυτή την φορά θα καταφέρει να αντεπεξέλθει.

«Θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι δεν υπάρχει αμέτρητος αριθμός κλινών εντατικής. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και άλλοι συμπατριώτες μας που έχουν άλλα προβλήματα υγείας, όπως οι καρκινοπαθείς και οι καρδιοπαθείς που πιθανόν να χρειαστούν αυτές τις υπηρεσίες εντατικής θεραπείας. Και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτούς τους συμπατριώτες μας την στιγμή που κάποιοι άλλοι τις χρειάζονται επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε ο Υπουργός.

«Θα αντέξουμε με μια πολύ επίπονη προσπάθεια, με μια συνεργασία του ΟΚΥΠΥ με το υπουργείο και εμείς δίνουμε μια κατάθεση ψυχής κάθε μέρα για όλους αυτούς τους ασθενείς. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά εμείς προσπαθούμε και κάνουμε το παν», είπε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιάννακη.

Κάτω από την πίεση, εξάλλου, που δέχονται οι μονάδες εντατικής και τα κρατικά νοσηλευτήρια, η πρόεδρος της Βουλής, μετά από επίσκεψη της στο Μακάρειο Νοσοκομείο απεύθυνε έκκληση να στηριχτεί η δημόσια υγεία.

«Σε μια δύσκολη περίοδο όπως αυτή που διάγουμε με την πανδημία, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να στηρίξουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια και τις υπηρεσίες που προσφέρονται για την καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών», δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Ανησυχία ωστόσο προκαλεί και το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές ηλικιωμένων.