19 Μαΐου, 2024
  • 19 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • MAZITΣ:Μόνο οι σωστές αποφάσεις θα σώσουν τους διαιτητές. Πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία

MAZITΣ:Μόνο οι σωστές αποφάσεις θα σώσουν τους διαιτητές. Πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία

By on 21 Σεπτεμβρίου, 2021 0 543 Views

Έντονος, σε κάποιες περιπτώσεις κι αποκαλυπτικός, το σημερινό σεμινάριο που διοργάνωσαν από κοινού ΚΟΠ-ΕΑΚ για ενημέρωση των αθλητικών συντακτών, μετετράπη ουσιαστικά από ένα σημείο και μετά σε συνέντευξη Τύπου Μίρολαντ Μάζιτς.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας αναφέρθηκε στους διαιτητές, στα προβλήματα στο χώρο της διαιτησίας, τη νέα γενιά, τον Τιμόθεο Χριστοφή κι όχι μόνο. Αναλυτικά όλες οι τοποθετήσεις του:
– Για το χρόνο χρησιμοποίησης του VAR: «Είναι αλήθεια ότι πέρυσι είχαμε θέμα με το χρόνο. Υπήρχε καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων. Φέτος κάναμε κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και είναι νωρίς».
– Γιατί δεν πάει ο ίδιος ο διαιτητής στη τηλεόραση για να πάρει την απόφαση σε κάποιες περιπτώσεις κι εμπιστεύεται τι θα του πουν απ’ το VAR: «Ο διαιτητής είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την τελική απόφαση. Το VAR απλώς συμβουλεύει. Τους το ‘χουμε πει αρκετές φορές».
– Για την ανομοιομορφία στις αποφάσεις: «Είναι ένα πολύ βασικό πρόβλημα. Κάποιοι διαιτητές έχουν το θάρρος να παίρνουν άμεσα αποφάσεις, κάποιοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το VAR διότι δεν θέλουν να παίρνουν όλη την ευθύνη, αλλά να την μοιράζονται. Είμαι πολύ αυστηρός όταν μιλώ στους διαιτητές. Τους λέω ξεκάθαρα ότι πρέπει να μπαίνουν στο γήπεδο και να σκέφτονται όχι να μην κάνουν λάθη, αλλά να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις. Δεν θα κρυφτώ, έχουμε θέματα. Είναι μια κρίσιμη χρονιά για την κυπριακή διαιτησία. Αν δεν κάνουμε βήματα προς τα μπρος, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα».
– Για τα μεγαλύτερα προβλήματα της διαιτησίας: «Όταν ήρθα εδώ πέρυσι, αποφάσισα να μείνω μόνιμα για να έχω επαφή με τους διαιτητές και το ποδόσφαιρο. Το πρόβλημα δεν είναι φετινό ή περσινό. Η πίεση εδώ είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το ίδιο και στη χώρα μου, υπάρχει τεράστια πίεση. Είναι ίδια η κουλτούρα μας. Το είπα στους διαιτητές, χωρίς θάρρος δεν θα μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν. Το μόνο που θα τους σώσει είναι οι σωστές αποφάσεις. Αν κάποιοι επιλέγουν να κάνουν παιχνίδια, τότε θα χάσουν. Η νέα γενιά διαιτητών χρειάζεται στήριξη. Δεν περιμένω από τις ομάδες ότι θα τους στηρίξουν, τους ενδιαφέρει μόνο το αποτέλεσμα. Δεν είναι εύκολο να βγάλεις διαιτητές από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι αλήθεια ότι το VAR έκανε τη ζωή των διαιτητών πιο περίπλοκη. Γίνονται πλέον περισσότερες συζητήσεις. Μόνο οι σωστές αποφάσεις θα σώσουν τους διαιτητές. Πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία. Αν δεν πετύχει η νέα γενιά, τότε η κυπριακή διαιτησία θα έχει μεγάλο πρόβλημα».
– Αν μπορεί να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα χωρίς ξένους διαιτητές: «Είναι πολύ νωρίς να το πω αυτό. Με το πώς αρχίσαμε όμως, απλά βλέπω την επόμενη αγωνιστική. Είμαι ειλικρινής μαζί σας. Εξαρτάται από την απόδοση των διαιτητών. Είναι γεγονός ότι έχουμε προβλήματα. Ο στόχος μας είναι να μην φέρουμε ξένους. Η ΟΥΕΦΑ δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη με την προσέγγιση από κάποιες χώρες να φέρνουν διαιτητές από άλλες».
Για τη συνάντηση προέδρων-διαιτητών κι αν καλέστηκε: «Βρισκόμουνα στο εξωτερικό, δεν το γνώριζα εκ των προτέρων. Σοκαρίστηκα όταν το έμαθα. Πρώτη φορά στη ζωή μου είδα να γίνεται κάτι τέτοιο. Άκουσα ότι η ατμόσφαιρα δεν ήταν φιλική, υπήρξαν παράπονα. Δεν ξέρω γιατί έγινε, είμαι πολύ θυμωμένος. Ακούστηκαν πολλές κατηγορίες. Με ενόχλησε. Όταν κάποιος σε κατηγορεί και μετά τρως μαζί του, τότε ίσως να έχει δίκαιο. Οι διαιτητές πρέπει να είναι ήσυχοι. Να κινούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν είναι σταρ».
– Τι θα είναι επιτυχία ή αποτυχία στο τέλος της σεζόν: «Είμαι έτοιμος να αναλάβω την ευθύνη. Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Δεν μπορώ να προσδιορίσω τι θα είναι μεγάλη επιτυχία. Για μένα θα είναι επιτυχία να βρω και να προωθήσω νέους διαιτητές, διότι η Κύπρος έχει μεγάλο πρόβλημα. Είναι λίγοι οι διαιτητές. Κάποιοι δεν κάνουν αυτοκριτική. Υπήρξαν αποφάσεις για τις οποίες υπέφερα για χρόνια όταν ήμουν διαιτητής. Εδώ δεν το βλέπω αυτό. Χωρίς αυτοκριτική δεν πας μπροστά. Ξέρω ότι είναι ρίσκο να εμπιστεύομαι νεαρούς διαιτητές, αλλά είμαι έτοιμος να το πάρω».
– Για την πίεση των παραγόντων κι αν δέχεται κι ο ίδιος πίεση από αυτούς: «Προσπαθήσαμε να εκπαιδεύσουμε τους διαιτητές γι’ αυτή την πίεση, έγινε και σεμινάριο το καλοκαίρι. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα social media . Είναι πολύ επικίνδυνα. Εγώ δεν έχω κανέναν λογαριασμό. Στη Σερβία δεν διάβαζα εφημερίδες, ήμουν συγκεντρωμένος στη δουλειά μου. Οι περισσότεροι εδώ είναι σοβαροί, οικογενειάρχες. Υπάρχουν όμως πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στη νοοτροπία. Εγώ δεν δέχθηκα ποτέ μου πίεση. Αν γινόταν, θα το είχα αναφέρει αμέσως. Ζήτησα συνάντηση με όλες τις ομάδες για να εξηγήσω στους ποδοσφαιριστές κάποια πράγματα. Κάποιες το δέχθηκαν, από άλλες περιμένουμε ακόμη απάντηση».
– Για το χθεσινό παιχνίδι στο ΓΣΠ και τα λάθη που έγιναν: «Ήταν μια δύσκολη νύχτα. Είμαι ο υπεύθυνος για τη διαιτησία, υποφέρω σε κάθε παιχνίδι. Δεν είχαμε καλή παρουσία από τη διαιτητική ομάδα. Θέλω να πω κάτι. Πριν λίγες μέρες είδα στο γήπεδο έναν διαιτητή χωρίς την κατάλληλη ενδυμασία. Έπαθα σοκ. Όταν λέω στους διαιτητές να μην πηγαίνουν στο γήπεδο και δεν το κάνουν, δεν το καταλαβαίνω. Είναι έλλειψη σεβασμού προς τις οδηγίες μου. Κάθε μέρα εκπλήσσομαι! Δεν θέλω να πηγαίνουν στο γήπεδο, τους είπα να παρακολουθούν από το σπίτι αγώνες από ξένα πρωταθλήματα για να μαθαίνουν».
– Για Τιμόθεο Χριστοφή: «Είμαι πολύ απογοητευμένος που αποφάσισε να τερματίσει την καριέρα του. Μιλήσαμε για μία ώρα, προσπάθησα να του αλλάξω την απόφαση, αλλά δεν τα κατάφερα. Έπρεπε να την σεβαστώ. Υπολόγιζα πάνω του, είχε παρουσιάσει βελτίωση πέρυσι και είχε διεθνή προοπτική. Μου είπε ότι ήταν καθαρά απόφαση για οικογενειακούς λόγους. Ένας διαιτητής πρέπει να έχει πάθος. Αν δεν έχεις πάθος, δεν θα πετύχεις. Είμαστε οι κακοί ηθοποιοί του έργου. Πρέπει να επιλέξουμε αν θα είμαστε λιγότερο καλοί ή λιγότερο κακοί. Δεν έχουμε οπαδούς στο γήπεδο, όμως είναι επιλογή μας να είμαστε διαιτητές. Του είπαμε με την ομοσπονδία αν θέλει να ξεκουραστεί για έξι μήνες ή για ένα χρόνο, αλλά ήταν ανένδοτος».
– Για την προκατάληψη και το πώς τιμωρούνται οι διαιτητές: «Έχουμε μειωμένο αριθμό διαιτητών. Για τα παράπονα των σωματείων και τις επιστολές τους, αν τα λάμβανα υπόψη δεν θα είχαμε διαιτητές να ορίσω στα παιχνίδια τους. Αν δεν είμαι ευχαριστημένος με έναν διαιτητή, τότε τον αφήνω εκτός μίνιμουμ για μία αγωνιστική. Είναι δύσκολη η κατάσταση, προσπαθώ να την διαχειριστώ».
Αν είναι βεβιασμένη κίνηση να μπουν νέοι διαιτητές κι αν είναι ρίσκο να… καούν: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Είναι ξεκάθαρο. Υπάρχει μεγάλη πίεση, δεν είναι εύκολο, αλλά είμαι έτοιμος να αναλάβω την ευθύνη. Αν δεν βάλουμε νέους, θα έχουμε συνέχεια τους ίδιους 6-7 διαιτητές. Ο Τιμόθεος έφτασε στο σημείο να μην απολαμβάνει αυτό που έκανε. Το θέτω ως παράδειγμα για την πίεση που υπάρχει».