2 Μαΐου, 2024
  • 2 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΚΑΤΑΛΑ:Ο κόσμος θέλει περισσότερα, αλλά δεν είναι εύκολο.Ελπίζω τουλάχιστον για Ευρώπη

ΚΑΤΑΛΑ:Ο κόσμος θέλει περισσότερα, αλλά δεν είναι εύκολο.Ελπίζω τουλάχιστον για Ευρώπη

By on 14 Νοεμβρίου, 2021 0 9509 Views

Συνέντευξη στην ισπανική «AS» παραχώρησε ο προπονητής της ΑΕΚ Νταβίντ Καταλά και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους στόχους του με την ομάδα της Λάρνακας. 

Αναλυτικά:

Για τους πρώτους μήνες ως προπονητής: «Μέχρι στιγμής πάω πολύ καλά. Νιώθω πολύ άνετα. Έχουμε ξεκινήσει πολύ καλά το πρωτάθλημα και όλα πάνε όπως τα περιμέναμε. Είμαι πολλά χρόνια εδώ στην Κύπρο και γνωρίζω πολύ καλά τον σύλλογο και πολλούς παίκτες. Ξέρω πώς λειτουργούν όλα εδώ και αυτό με βοήθησε να είμαι πιο άνετος. Οι πρώτοι μήνες είναι θετικοί».

Αν το πρωτάθλημα είναι ο στόχος: «Ναι, ένας από τους στόχος είναι και αυτός. Η ΑΕΚ Λάρνακας είναι ένας σύλλογος που έχει μεγαλώσει πολύ τα τελευταία χρόνια. Ήμασταν κοντά στο να κερδίσουμε πρωταθλήματα, κερδίσαμε κύπελλα, ήμασταν στην Ευρώπη… Χρειαζόμαστε όμως αυτή τη μικρή ώθηση που μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε το άλμα για να παλέψουμε για ένα πρωτάθλημα. Δεν είναι όμως εύκολο. Είμαστε ο 5ος καλύτερος προϋπολογισμός στην Κύπρο. Ο κόσμος θέλει περισσότερα, αλλά δεν είναι εύκολο. Δεν είμαστε από τις ομάδες με την μεγαλύτερη ιστορία στη χώρα και ανταγωνιζόμαστε συλλόγους με περισσότερο μπάτζετ και πιο πολλούς οπαδούς».

Αν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος: «Το ελπίζω. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος. Η ομάδα είναι πολύ καλή και ελπίζουμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα. Ελπίζω να μπορέσουμε τουλάχιστον να επιστρέψουμε στην Ευρώπη, που είναι ο πρώτος στόχος του συλλόγου. Ό,τι μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτό θα είναι δώρο».

Το να είσαι προπονητής ήταν κάτι που ήταν ήδη στο μυαλό σου όταν κρεμούσες τα παπούτσια σου;

Ναι, τα τελευταία χρόνια είδα ότι μου άρεσε. Είχα αρχίσει να αντιλαμβάνομαι περισσότερο τι έλεγε ο προπονητής. Είχα την τύχη να φύγω πολύ αργά από το ποδόσφαιρο. Κάθε χρόνος που περνούσε, σκεφτόμουν ότι θα μπορούσε να είναι ο τελευταίος και  ήμουν έτοιμος να κάνω το επόμενο βήμα. Μπόρεσα να επεκτείνω την καριέρα μου στο μέγιστο και ήμουν τυχερός που, μετά από τόσο καιρό στον σύλλογο, μου πρότειναν να συνεχίσω να είμαι μέλος του «προσωπικού» του Ιμανόλ Ιδιάκεθ και να το συνδυάσω με την ακαδημία. Το να μπορέσω να συνδυάσω τα δύο ήταν μια βάναυση μαθητεία.

Πώς βλέπεις τον εαυτό σου ως προπονητή;

Στην αρχή μου έλειπε η εμπειρία. Δεν είχα συνηθίσει να διοικώ μια ομάδα. Η ΑΕΚ όμως είναι ένας σύλλογος που γνωρίζω πολύ καλά και κάποια πράγματα τόσο ξεκάθαρα… Ο κόσμος με υποδέχτηκε πολύ καλά και το παίρνω ως μαθητεία. Κάθε μέρα κάτι μαθαίνω. Έχω μια τεράστια επιθυμία να βελτιωθώ. Αντιμετωπίζω εμπόδια, αλλά κάθε μέρα μαθαίνω κάτι νέο. Στην Ισπανία είχα πολλές συναντήσεις με προπονητές που γνωρίζω και προσπάθησα να αντιγράψω ό,τι μου αρέσει στον καθένα.

Από ποιον αντιγράφετε περισσότερο;

Είχα την τύχη να γνωρίσω πολύ καλούς προπονητές. Ο Αντόνι Ιραόλα, για παράδειγμα, με προπονούσε στην ΑΕΚ. Επέμενε πολύ να πιέζει, να πιέζει μετά την ήττα… Είναι κάτι που φαίνεται τώρα στη Βαγιεκάνο. Με σημάδεψε πολύ και ο Ιμανόλ Ιδιάκεθ. Του άρεσε να βγαίνει έξω με την μπάλα, να παίζει από πίσω, εναλλάσσει τη γραμμή των τριών με τη γραμμή των τεσσάρων, δούλευε σκληρά για να βρει χώρους. Στην ΑΕΚ πάντα μας άρεσε να έχουμε την μπάλα και προσπαθώ να κρατήσω αυτή την ταυτότητα στην ομάδα. Επιδιώκουμε να είμαστε πρωταγωνιστές.

Έχετε διαπιστώσει ότι οι παίκτες που ήταν συμπαίκτες σας είναι τώρα υπό τις διαταγές σας, πώς το χειρίζεστε;

Δεν είναι εύκολο γιατί με πολλούς είμαστε φίλοι. Πρέπει να χωρίσεις τη φιλία με το αθλητικό θέμα και είναι δύσκολο να πάρεις αποφάσεις, αλλά είμαι τυχερός που είμαι πολύ φυσικός, πολύ κοντά στον παίκτη και νομίζω ότι το καταλαβαίνουν. Πρέπει να διαχωρίσουμε τη φιλία με αυτό που πιστεύω ότι είναι καλύτερο για την ομάδα.

Έχει θυμώσει κανείς ακόμα;

Δεν είναι τσαντισμένοι, αλλά βλέπεις ότι όταν δεν παίζουν είναι λίγο πιο λυπημένοι. Είναι ποδοσφαιρικά πράγματα. Αυτά συμβαίνουν είτε είμαστε φίλοι είτε όχι.

Σου αρέσει να είσαι πρωταγωνιστής ή μένεις στο παρασκήνιο;

Πρωταγωνιστής είναι ο παίκτης. Είναι αυτός που βγαίνει στο γήπεδο . Εμείς οι προπονητές είμαστε εδώ για να τους στηρίξουμε. Θα είμαι ο πρώτος σε ό,τι είναι να στηρίξω την ομάδα, να δώσω συμβουλές και να στηρίξω τον παίκτη. Αλλά αν αυτό που πρέπει να κάνω είναι να βγω και να υπερασπιστώ τους παίκτες μου, θεωρώ τον εαυτό μου πρωταγωνιστή.

Είσαι πάντα προετοιμασμένος για νίκες, είσαι προετοιμασμένος για ήττες;

Λογικά όχι. Μεταφέρεται με άλλο τρόπο. Ευτυχώς έχουμε παίξει 10 παιχνίδια αυτή τη σεζόν και έχουμε μόνο μία ήττα, που ήταν και την τελευταία αγωνιστική. Όλοι ήξεραν ότι θα ερχόταν η στιγμή και έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι. Ξεκινήσαμε καλά και είναι μια ήττα που χωνεύεται εύκολα, αλλά πρέπει να ξέρουμε πώς να τη χειριστούμε. Οι παίκτες συμμετέχουν πολύ, αλλά οι ήττες δεν είναι ποτέ ευπρόσδεκτες. Πρέπει να μάθουμε από αυτές.

Ποιο είναι το επίπεδο του κυπριακού ποδοσφαίρου;

Νομίζω ότι είναι ένα άγνωστο ποδόσφαιρο, αλλά φέτος έχουμε πέντε ευρωπαϊκές θέσεις, δύο στο Champions League, μία στο Europa League και δύο στο Conference. Σε ένα πρωτάθλημα 12 ομάδων, πέντε πάνε στην Ευρώπη. Αυτό δείχνει πόσο καλά αγωνίζονται οι κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη. Είναι ένα κατώτερο πρωτάθλημα, φυσικά. Είναι δύσκολο να συγκριθεί, αλλά υποθέτω ότι το επίπεδο των ομάδων της Α΄κατηγορίας θα μπορούσε να συγκριθεί με κάποιες από τη Β’ Ισπανίας. Τα πράγματα πάνε καλά και υπάρχουν όλο και καλύτεροι παίκτες στην Κύπρο.

Έχεις επτά συμπατριώτες στην ομάδα και ο κόσμος μπορεί να πιστεύει ότι μπορεί να τους δώσει περισσότερες ευκαιρίες. Είναι ένα δύσκολο θέμα;

Δεν ξέρω αν δίνω περισσότερες ευκαιρίες, αυτό που ξέρω είναι ότι ο Ισπανός ποδοσφαιριστής θεωρεί καλύτερα να έρθει γιατί υπάρχουν ήδη Ισπανοί στον σύλλογο. Έχουμε μια πολύ ισπανική μεθοδολογία και νομίζω ότι ο παίκτης που δεν ξέρει τόσο πολύ το πρωτάθλημα μπορεί να παρασυρθεί από αυτά τα πράγματα. Δεν θα παίζουν πιο πολύ γιατί είναι Ισπανοί, αλλά η επικοινωνία και η προσαρμογή θα είναι πιο εύκολη. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Acorán, Mikel González, Abraham González, Cabezali, Rubén Martínez, Espinosa … Τι παρέα!

Πολύ μυθικό. Είναι πολύ καλοί άνθρωποι, είμαστε πολύ τυχεροί. Εδώ και πολλά χρόνια από την ΑΕΚ περνούν πολύ καλοί Ισπανοί παίκτες. Λίγο πολύ βετεράνοι, αλλά ήμασταν πάντα πολύ τυχεροί που οι άνθρωποι που ήρθαν είναι υπέροχοι. Θέλουν να παλέψουν για να κερδίσουν τίτλους ή να παίξουν στην Ευρώπη. Δεν τα κατάφεραν στην Ισπανία και έχουν την αίσθηση ότι θα το πετύχουν εδώ. Για αυτούς, αυτό είναι ένα συν.

Καλή δουλειά από τον αθλητικό διευθυντή, στην προκειμένη περίπτωση τον Τσάβι Ρόκα. Ξέρω από πρώτο χέρι ότι αφιερώνει πολλές ώρες σε αυτό.

Ναι, ο Τσάβι εδώ έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Στην πρώτη του θητεία έκανε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του συλλόγου. Κάνει εξαιρετική δουλειά και αυτό είναι κάτι που φαίνεται στα αποτελέσματα, στους παίκτες που φέρνει… Οι οπαδοί της ΑΕΚ είναι ενθουσιασμένοι με τη δουλειά του. Οι αριθμοί τον δικαιώνουν.

Να επιστρέψουμε στον Ιραόλα, είδατε όταν ήταν στην ΑΕΚ ότι θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός προπονητής;

Ήμουν περίεργος γιατί ήταν άπειρος και δεν είχα δει ακόμα πώς θα ήταν ως προπονητής. Είχε όμως πολύ ξεκάθαρες ιδέες από την αρχή. Ήξερε πώς ήθελα να παίξω, πώς ήθελα να αμυνθώ…  Μαζί του μπήκαμε στη φάση των ομίλων του Europa League, αλλά εδώ ο κόσμος είναι πολύ ένθερμος και δεν έχει υπομονή. Θέλουν αποτελέσματα, αλλά ήταν μια εποχή που συνδυάσαμε την Ευρώπη με το πρωτάθλημα και αυτό μας φόρτωσε με βάρος. Στο κυπριακό πρωτάθλημα υπάρχει μεγάλο ποσοστό ομάδων που αλλάζουν προπονητές.

Ζεις με τον φόβο μήπως χάσεις τη δουλειά σου;

Ζεις με αυτό. Γνωρίζουμε πώς λειτουργεί, ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να χάσουμε την δουλειά. Αλλά είναι κάτι που δεν θέλω να το σκέφτομαι. Προτιμώ να πηγαίνω βδομάδα με βδομάδα γιατί αλλιώς θα τρελαθώ.