30 Απριλίου, 2024
  • 30 Απριλίου, 2024
  • Home
  • ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
  • Στην Βουλή οι υποτροφίες της ΔΟΕ στους αθλητές. Να μιλήσουν με πλήρη διαφάνεια  ΚΟΑ,ΚΟΕ,ΚΟΕΑΣ,Ομοσπονδίες

Στην Βουλή οι υποτροφίες της ΔΟΕ στους αθλητές. Να μιλήσουν με πλήρη διαφάνεια  ΚΟΑ,ΚΟΕ,ΚΟΕΑΣ,Ομοσπονδίες

By on 30 Νοεμβρίου, 2021 0 3266 Views

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού θα τεθεί την Τετάρτη, 1η Δεκεμβρίου 2021, στις 09:00 το πρωί, η απόφαση της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής για τη χορήγηση των Ολυμπιακών Υποτροφιών για το «Παρίσι 2024» σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΕΑΣ.

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού κλήθηκαν να παραστούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Νεόφυτος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Ανδρέας Μιχαηλίδης και η γενική διευθύντρια Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Χρυσοστόμου και εκπρόσωποι της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου (ΚΟΕΑΣ), της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Στίβου (ΣΚΟΚ), της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυμναστικής (ΚΟΓ) και της Κυπριακής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΚΙΟ). Κλήθηκαν, επίσης, να παραστούν και επηρεαζόμενοι αθλητές, όπως οι Ελένη Αρτυματά, Απόστολος Παρέλλης, Μίλαν Τράικοβιτς, Γιώργος Αχιλλέως, Άντρη Ελευθερίου, Δημήτρης Κωνσταντίνου, Αντρέας Μακρής, Μάριος Γεωργίου και Παύλος Κοντίδης. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού αποφάσισε την αυτεπάγγελτη εξέταση, για την αποκοπή της χορηγίας σε αθλητές κορυφής, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν.

Θα είναι ευκαιρία ενώπιον της επιτροπής της βουλής να υπάρξει πλήρης διαφάνεια για το συγκεκριμένο θέμα και γενικά  για τις επιχορηγήσεις των αθλητών από τον ΚΟΑ και τις ομοσπονδίες τους.

Οι συγκεκριμένες υποτροφίες δεν είναι από κονδύλι του κράτους ή του ΚΟΑ αλλά έρχεται από την ΔΟΕ και διανέμεται με ειδικά κριτήρια που καθορίζει η ίδια Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και αφορά σε αθλητές που έχουν προοπτική για να εξασφαλίσουν  συμμετοχή στους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες και δεν έχουν άλλους ικανοποιητικούς πόρους για την προετοιμασία τους.

Θα πρέπει λοιπόν με διαφάνεια να εξηγήσει η ΚΟΕ γιατί αποφάσισε να παραχωρήσει τις υποτροφίες στους αθλητές  που επέλεξε (475 ευρώ τον μήνα) και γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν οι αθλητές ψηλού επιπέδου με την δικαιολογία ότι έχουν άλλες επιχορηγήσεις από τον ΚΟΑ και τις ομοσπονδίες τους με βάση καθορισμένα κριτήρια.

Θα πρέπει ο ΚΟΑ και η ΚΟΕΑΣ να δώσουν στοιχεία στην Βουλή για τα ποσά που παίρνουν τον  χρόνο οι αθλητές που είχαν επιτυχίες είτε διαμαρτυρήθηκαν είτε όχι, να δοθούν στοιχεία για το πως διαμοιράστηκαν οι 200 χιλιάδες που παραχώρησε η κυβέρνηση με απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας σαν επιπλέον στήριξη στους αθλητές. Να δώσει εξηγήσεις η ΚΟΕ για τα κριτήρια επιλογής των αθλητών που επιλέγηκαν για τις υποτροφίες της ΔΟΕ αλλά και πως διανεμήθηκαν τα λεφτά του χορηγικού προγράμματος για στήριξη την αθλητών στην προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο.