2 Μαΐου, 2024
  • 2 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • 32η Σύνοδος Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου

32η Σύνοδος Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου

By on 11 Δεκεμβρίου, 2021 0 1472 Views

Ο αθλητής-πρότυπο αναδεικνύεται από τη στάση ζωής, την τήρηση και την προβολή των αξιών του Ολυμπισμού, και όχι από τα ρεκόρ που επιτυγχάνει.

—————————————————————————————————————————-

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε στους συμμετέχοντες, η διοργάνωση και το υψηλό επίπεδο των ομιλητών της 32ης Συνόδου της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μέγαρο, την Παρασκευή 10.12.21 και το Σάββατο 11.12.21, με θέμα «Σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και το μέλλον του Ολυμπισμού».

Κατά την τελετή έναρξης, χαιρετισμούς, απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΚΟΕ και Πρόεδρος της ΕΟΑΚ Γεώργιος Χρυσοστόμου, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, και εκ μέρους του Προέδρου του ΚΟΑ, το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Έλενα Παπακώστα. Τους συνέδρους καλωσόρισε η Κοσμήτορας της ΕΟΑΚ Κλέα Παπαέλληνα και την κήρυξη των εργασιών της Συνόδου πραγματοποίησε ο ΥΠΠΑΝ Πρόδρομος Προδρόμου.

Στην τελετή έναρξης παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΚΟΕ Κίκης Λαζαρίδης ο οποίος ως Πρόεδρος της ΚΟΕ ήταν ο εμπνευστής της ίδρυσης της ΕΟΑΚ το 1987, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Φοίβος Ζαχαριάδης, Αξιωματούχοι και μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ, Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ, Πρόεδροι και εκπρόσωποι αθλητικών Ομοσπονδιών, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου Δημήτρης Αλετράρης και μεγάλος αριθμός αθλητών.

Το τελετουργικό της Τελετής, περιλάμβανε την έναρξη με τον Ολυμπιακό Ύμνο, ενώ αποδόθηκε ειδική τιμητική βράβευση στον Πρόεδρο της ΔΟΑ Ισίδωρο Κούβελο  με την ευκαιρία των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΔΟΑ.

Στο πλαίσιο της τελετής παραδόθηκε στον Πρόεδρο της ΚΟΕ, Κύπελλο από την συλλογή του αειμνήστου Στέλιου Κυριακίδη το οποίο είχαν χαρίσει οι ομογενείς της Βοστώνης στον αθλητή. Προβλήθηκε φιλμάκι αφιερωμένο στον κορυφαίο Κύπριο αθλητή με εκτενή αναφορά στην αθλητική του σταδιοδρομία, τη συμμετοχή του και τη νίκη στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946, καθώς και την κοινωνική του δράση και στάση ζωής που τον ανέδειξαν ως αθλητή πρότυπο για τις επόμενες γενεές.

Οι εργασίες της Συνόδου συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα περιλάμβανε αρχικά, ξενάγηση των συμμετεχόντων στους χώρους του Ολυμπιακού Μεγάρου από τον Λειτουργό Ολυμπιακής Παιδείας της ΚΟΕ Γιώργο Κορέλλη.

Κύριος ομιλητής στην Σύνοδο ήταν ο κ. Ισίδωρος Κούβελος, Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που ανέπτυξε το θέμα «Ο ρόλος της ΔΟΑ στο Ολυμπιακό Κίνημα και οι προκλήσεις στην πανδημική εποχή».

Ακολούθησε ο Δρ Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Εφορείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας με την ομιλία που είχε ως θέμα «Η σημασία της Ολυμπιακής εκεχειρίας στη σύγχρονη εποχή. Η νέα φύση των συγκρούσεων : Προκλήσεις και ευκαιρίες».

Των δύο ομιλιών ακολούθησε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Ολυμπιακή Παιδεία», που συντόνισε ο Επίτιμος Κοσμήτορας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Δρ Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Σε αυτήν συμμετείχαν οι Ισίδωρος Κούβελος, Κλέα Παπαέλληνα, Μαριλένα Μακρή (Μέλος Ολυμπιακής ομάδας «Τόκυο 2020»), Κωνσταντίνος Ταλιώτης (Μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Ξιφασκίας), Γιώργος Στεφανίδης (Τεχνικός Σύμβουλος Ομοσπονδίας Πετόσφαιρας) και Γιώργος Κορέλλης.

Των ομιλιών καθώς και της συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης, ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο.

Κύριο συμπέρασμα που προέκυψε μέσα από τις ομιλίες αλλά και τις παρεμβάσεις που έγιναν, είναι ότι ο αθλητής πρότυπο δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκην με τον αθλητή των ρεκόρ, αλλά κατά κύριο λόγο με τον αθλητή που με τη στάση ζωής του, προτάσσει τις Ολυμπιακές αξίες και τις μεταλαμπαδεύει στους νεότερους.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, οι συμμετέχοντες συγκρότησαν ομάδες εργασίας με ξεχωριστή θεματολογία η κάθε ομάδα. Τα θέματα ήταν α. Τρόποι πρακτικής εφαρμογής της Ολυμπιακής Παιδείας, β. Η αξιοποίηση των πρωταθλητών μετά το τέλος της καριέρας τους, γ. Προτάσεις/Εισηγήσεις για ενίσχυση του μηνύματος του Ολυμπισμού στην Κυπριακή κοινωνία, δ. Αθλητισμός, Παιδεία και Πολιτισμός, μέσα από τον Ολυμπισμό. Εισηγήσεις για την αρμονική συνύπαρξη τους.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, οι Ανδρέας Δαμιανού και Σταύρος Σταύρου, που συμμετείχαν στην 61η Σύνοδο της ΔΟΑ για Νέους (πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στο διάστημα 17-23 Σεπτεμβρίου), ο πρώτος ως συμμετέχων και ο δεύτερος ως συντονιστής σε εργαστήρι που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ίδιας Συνόδου, παρουσίασαν τις εντυπώσεις τους από τη συμμετοχή τους αυτή.

Τα συμπεράσματα από τις προτάσεις των ομάδων εργασίας και στη συνέχεια ολόκληρης της Συνόδου, συνόψισε η Κοσμήτορας της ΕΟΑΚ Κλέα Παπαέλληνα. Η κα Παπαέλληνα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα όπως το μάθημα της Ολυμπιακής Παιδείας ενταχθεί στα αναλυτικά προγράμματα του ΥΠΠΑΝ σε Προδημοτική και Δημοτική εκπαίδευση, και στη συνέχεια των δράσεων ούτως ώστε να αποφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ σημείωσε ότι οι εισηγήσεις τις Συνόδου και ειδικότερα όπως αυτές προέκυψαν από τις ομάδες εργασίας, θα κωδικοποιηθούν και θα προωθηθούν στους αρμόδιους φορείς.

Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία Κύπρου

11 Δεκεμβρίου 2021