18 Μαΐου, 2024
  • 18 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Champions League: Ο τυχερός λαχνός της Τσέλσι και το… νεοφώτιστο ζευγάρι!

Champions League: Ο τυχερός λαχνός της Τσέλσι και το… νεοφώτιστο ζευγάρι!

By on 22 Φεβρουαρίου, 2022 0 630 Views

Οι προβολείς ανάβουν ξανά για τη φάση των «16» του Champions League, με την πρωταθλήτρια Τσέλσι να υποδέχεται τη Λιλ στο Λονδίνο και τις Βιγιαρεάλ – Γιουβέντους να τίθενται αντιμέτωπες για πρώτη φορά στα χρονικά!

Champions League, πράξη… δεύτερη! Μετά την πρώτη εβδομάδα της φάσης των «16», η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση επιστρέφει δυναμικά με ματσάρες ανάμεσα σε φαβορί που θέλουν δικαιώσουν τις προσδοκίες και αουτσάιντερ, έτοιμα για την έκπληξη(22/2)! Από τη μια πλευρά, η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Τσέλσι υποδέχεται στο «Στάμφορντ Μπριτζ» την αγνώριστη φετινή Λιλ, την ίδια στιγμή που για πρώτη φορά στα χρονικά Βιγιαρεάλ και Γιουβέντους διασταυρώνουν βλέμματα σε ευρωπαϊκή σκηνή.

Γαλλικός «βατήρας» για την πρωταθλήτρια Ευρώπης

Το… λαχείο στην πρωταθλήτρια! Η κληρωτίδα για τους «16» του Champions League χαμογέλασε στην Τσέλσι, η οποία τίθεται απόψε (22/2) αντιμέτωπη κόντρα στη Λιλ με στόχο να καθαρίσει από το πρώτο κιόλας ραντεβού την υπόθεση πρόκριση. Οι Λιλουά άλλωστε αποτελούν μια από τις πιο αδύναμες ομάδες στα νοκ-άουτ της φετινής διοργάνωσης και οι Μπλε θέλουν να την χρησιμοποιήσουν ως… βατήρα για ψυχολογικό και αγωνιστικό άλμα που θα τους στείλει στα προημιτελικά του κορυφαίου διασυλλογικού θεσμού.

Κάτι που δεδομένα οι Μπλε χρειάζονται από τη στιγμή που έχουν μείνει πίσω στο κυνήγι της Premier League (στο -13 από την πρωτοπόρο Σίτι), έχοντας πλέον την ευκαιρία να προκαλέσουν κρότο με το ευρωπαϊκό τους κοστούμι απέναντι στην πρωταθλήτρια Γαλλίας.

Μια πρωταθλήτρια ωστόσο που θυμίζει… έκπτωτο βασίλειο, αφού η κατάληψη της πρώτης θέσης στους ομίλους του Champions League δεν είναι αρκετή για να καλύψει τα τραγικά αποτελέσματα στα εγχώρια. Ούσα στην 11η θέση της βαθμολογίας, η απόδοση της Λιλ συνεχίζει να βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία και η λευκή ισοπαλία (0-0) απέναντι στην Μετζ την Κυριακή (20/2) αποδεικνύει πως η φόρμα των Γάλλων δεν έχει ανακάμψει.

Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα ετοιμότητας πάντως, η Λιλ μπορεί να χαμογελά από τη στιγμή που έχει διαθέσιμους όλους τους παίκτες της μετά την ενσωμάτωση των Ρενάτο Σάντσες και Λιχατζί στην αποστολή, ενώ η Τσέλσι περιμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή τους Μάουντ και Αθπιλικουέτα που επιστρέφουν από τραυματισμό.

Το Τσέλσι – Λιλ μέσα από τη «γλώσσα» των αριθμών:

  • Τσέλσι και Λιλ έχουν συναντηθεί μόλις σε μια σεζόν στο Champions League (2019-2020), με τους Μπλε να επικρατούν και στα δυο ματς των ομίλων 2-1
  • Η Τσέλσι έχει χάσει μόλις μια φορά στις τελευταίες δέκα αναμετρήσεις της με γαλλική ομάδα (6 νίκες, τρεις ισοπαλίες). Μοναδική εξαίρεση ήταν η Παρί που επικράτησε 2-1 τον Μάρτιο του 2016 και πέταξε τους Λονδρέζους εκτός διοργάνωσης
  • Αυτή θα είναι η 9η φορά που η Λιλ αντιμετωπίζει ομάδα από την Αγγλία και τρίτη συνολικά απέναντι στην Τσέλσι. Οι έξι υπόλοιπες ήταν απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ οι Γάλλοι βρέθηκαν μόλις μια φορά στην πλευρά των νικητών (1-0 το 2005 τους Κόκκινους Διάβολους)
  • Απόλυτη ισορροπία στα νοκ-άουτ μεταξύ αγγλικών και γαλλικών ομάδων, αφού η κάθε πλευρά μετράει από επτά προκρίσεις σε 14 ανταμώματα
  • Μόνο η Μάντσεστερ Σίτι (15) και η Μπάγερν (14) έχουν κερδίσει περισσότερους αγώνες στο Champions League από την Τσέλσι (13) από την αρχή της περσινής σεζόν
  • Είναι μόλις η δεύτερη φορά που η Λιλ βρίσκεται στους «16» του Champions League. Στην παρθενική της συμμετοχή αποκλείστηκε με 2-0 συνολικό σκορ από την Γιουνάιτεντ
  • Η Τσέλσι είναι η πρώτη πρωταθλήτρια Ευρώπης που προκρίθηκε ως δεύτερη στους ομίλους μετά τη Ρεάλ τη σεζόν 2017-2018. Οι Μαδριλένοι έκαναν το three-peat εκείνη την περίοδο…
  • Η Λιλ έχει πετύχει τα λιγότερα γκολ από όλες τις ομάδες που προκρίθηκαν στη φάση των «16», μετά την Λέστερ και την Ατλέτικο τη σεζόν 2016-2017 (7 γκολ)
  • Κανένας Γερμανός παίκτης δεν έχει πετύχει περισσότερα γκολ από τον Τίμο Βέρνερ στο Champions League από τη σεζόν 2017-2018
  • Συνυπολογίζοντας και τους τελικούς, ο Τόμας Τούχελ έχει ποσοστό νικών/ προκρίσεων στο Champions League 73%. Μόνο τρεις προπονητές μπoρούν να καυχιούνται πως έχουν μεγαλύτερο ποσοστό: Οι Ντελ Μπόσκε (80%), Χάινκες (86%) και Ζιντάν (88%).

Η ανανεωμένη Γιουβέντους κόντρα στην κάτοχο του Europa

Δεν είναι σύνηθες να μην υπάρχει καταγεγραμμένο ιστορικό. Δεν είναι σύνηθες να υπάρχει ζευγάρι που δεν έχει συναντηθεί ούτε μια φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος! Βιγιαρεάλ και Γιουβέντους ωστόσο έκαναν τη διαφορά, αφού το αποψινό θα είναι το… παρθενικό τους αντάμωμα, με τους δυο «μονομάχους» να διασταυρώνουν βλέμματα στην Ισπανία με στόχο το πρώτο βήμα που θα τους φέρει πιο κοντά στα προημιτελικά. Δυο ομάδες με σαφείς διαφορές, αλλά και πολλά κοινά που αναμένεται να καταθέσουν στο χορτάρι του «Λα Θεράμικα» το βράδυ της Τρίτης (22/2).

Από τη μια, η Γιουβέντους του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι θέλει να αφήσει πίσω τις δυο σερί ισοπαλίες στα εγχώρια και ευελπιστεί πως τα νέα της… όπλα, Βλάχοβιτς – Ζακάρια, σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό της κοστούμι θα συνδράμουν στην επιστροφή στο δρόμο των επιτυχιών. Ούσα μάλιστα η πρωτοπόρος του ομίλου της, τερματίζοντας πάνω από την Τσέλσι, η Γιουβέντους έχει ακόμα έναν λόγο να θεωρείται το φαβορί του ζευγαριού, κάτι που θα κληθεί να αποδείξει σε λίγες ώρες απέναντι στο σύνολο του Ουνάι Έμερι.

Από την άλλη πλευρά, οι Ισπανοί μπορεί να μην έχουν το όνομα, αλλά δεδομένα έχουν τη χάρη! Η κάτοχος του Europa League στοχεύει σε ακόμα μια αξιοσημείωτη ευρωπαϊκή πορεία και αφού τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου πίσω από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πλέον βάζει πλώρη για τα νοκ-αουτ! Και η εντυπωσιακή «τεσσάρα» στη Γρανάδα με χατ τρικ του Νταντζούμα ως τελευταίο δείγμα αγωνιστικής κατάστασης προμηνύει… άγριες διαθέσεις από πλευράς Ισπανών που θέλουν να κάνουν την έκπληξη και να αφήσουν εκτός συνέχειας την μπαρουτοκαπνισμένη μηχανή του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι.

Σε επίπεδο απουσιών πάντως και οι δυο πλευρές μετρούν τις πληγές τους. Διότι μπορεί ο Έμερι να είδε τον Γιέρεμι Πίνο να τίθεται ξανά στη διάθεσή του, όμως οι απώλειες των Μορένο, Κοκλέν, Πένια και τα ερωτηματικά γύρω από τους Λο Σέλσο και Καπού έχουν καταστήσει ακόμα πιο δύσκολο το έργο του Κίτρινου Υποβρυχίου. Στην ίδια μοίρα πάντως βρίσκονται και οι Μπιανκονέρι που είδαν τους Ντιμπάλα και Ρουγκάνι να προστίθενται πρόσφατα στο απουσιολόγιο μαζί με τους ΚιελίνιΜπερναντέσκι και Κιέζα.

Τα στατιστικά του Βιγιαρεάλ – Γιουβέντους

  • Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που Βιγιαρεάλ και Γιουβέντους διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Και παράλληλα μόλις η δεύτερη φορά που το Κίτρινο Υποβρύχιο συναντά ιταλική ομάδα στα νοκ-άουτ του Champions League (πρώτη ήταν η Ίντερ τη σεζόν 2005-2006)
  • Αρχής γενομένης από τη σεζόν 2002-2003, η Γιουβέντους έχει προκριθεί συνολικά στις έξι από τις οκτώ τελευταίες φορές που βρήκε στο δρόμο της ομάδα από την Ισπανία
  • Αυτή θα είναι η τέταρτη φορά που η Βιγιαρεάλ φιλοξενεί ιταλική ομάδα στο Champions League. Οι προηγούμενες τρεις ήταν απέναντι σε Ίντερ (2005-2006), Νάπολι (2006) και Αταλάντα (2021)
  • Η Γιουβέντους έχει νικήσει στις τρεις από τις πέντε τελευταίες εκτός έδρας αναμετρήσεις της στο Champions League απέναντι σε ισπανικές ομάδες (Ρεάλ, Βαλένθια, Μπαρτσελόνα)
  • Ο Ουνάι Έμερι έχει βγει νικητής μόλις στο ένα από τα έξι συνολικά ματς στα νοκ-άουτ, ενώ μετράει τρεις σερί ήττες
  • Αντίθετα ο Αλέγκρι έχει προκριθεί στις τέσσερις από τις πέντε τελευταίες φορές που βρέθηκε στη φάση των «16» του Champions League
  • Ο Αρναούτ Νταντζούμα έχει συμμετοχή σε πέντε γκολ της Βιγιαρεάλ στο Champions League, ισοφαρίζοντας την καλύτερη επίδοση που είχε ποτέ παίκτης των Ισπανών στη διοργάνωση (Γιορέντε τη σεζόν 2008-2009)
  • Ο Άλβαρο Μοράτα έχει σκοράρει στις δυο από τις τελευταίες συναντήσεις του με τη Βιγιαρεάλ. Όλες με τα χρώματα της Ρεάλ Μαδρίτης
  • Ο Γιέρεμι Πίνο έχει τη δυνατότητα να γίνει μόλις ο τέταρτος ανήλικος Ισπανός που σκοράρει στα νοκ-άουτ του Champions League (Φάμπρεγκας, Ραούλ και Μπόγιαν οι άλλοι τρεις)