3 Μαΐου, 2024
  • 3 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ:Αυτή η σεζόν δεν μπορούσε να πάει καλύτερα!(Αφόρητη η πίεση στην Κύπρο,4 κόκκινες στο ΑΠΟΕΛ είναι σαν 4 στον Ερυθρό Αστέρα στην Σερβία)

ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ:Αυτή η σεζόν δεν μπορούσε να πάει καλύτερα!(Αφόρητη η πίεση στην Κύπρο,4 κόκκινες στο ΑΠΟΕΛ είναι σαν 4 στον Ερυθρό Αστέρα στην Σερβία)

By on 26 Μαΐου, 2022 0 2514 Views

Μεγάλη συνέντευξη σε ιστοσελίδα της Σερβίας παραχώρησε ο τερματοφύλακας του Απόλλωνα Αλεξάντερ Γιοβάνοβιτς , ο οποίος ανέφερε αρχικά για τους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του τίτλο

«Σήμερα είναι η τέταρτη μέρα και η τέταρτη νύχτα (σ.σ.: η συνέντευξη δημοσιεύτηκε την Κυριακή 22 Μαΐου) που πανηγυρίζουμε. Είναι το απόλυτο χάος εδώ. Ο σύλλογος ανέμενε για περισσότερο από μιάμιση δεκαετία για τον τίτλο, ο οποίος είναι μόλις ο τέταρτος στην ιστορία του. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος άλλος πανηγυρισμός όπως αυτός εδώ. Στη Σερβία, η δόξα διαρκεία μόλις για περισσότερο από τρεις μέρες. Εδώ περάσαμε με το λεωφορείο και μας περίμεναν, θεωρώ, 20.000 κόσμος και όλα έγιναν τόσο αυθόρμητα, τίποτα δεν είχε οργανωθεί. Ποτέ δεν είχα ανάλογη εμπειρία».

Για την κατάκτηση του τίτλου: «Την περσινή σεζόν, ήμασταν δεύτεροι, κάτι που θεωρήθηκε ως αποτυχία… Εδώ κανένας δεν κρατάει το κύπελλο ή την έξοδο στην Ευρώπη. Ο τίτλος του πρωταθλητή ήταν η δική τους εμμονή. Αυτή τη σεζόν, πριν από τα πλέι οφ, είχαμε προβάδισμα 11 βαθμών, αλλά είχαμε 7 ισοπαλίες. Αμέσως, η ατμόσφαιρα στο σύλλογο και στην πόλη ξεκίνησε να είναι αρνητική και υπήρχε φόβος μεταξύ των ανθρώπων, ακούγοντάς τους να λένε ότι ο τίτλος θα γλιστρήσει και πάλι από τα χέρια μας. Και μετά το ΑΠΟΕΛ μας πλησίασε, έχοντας πλέον μόλις διαφορά απ’ αυτό. Κερδίσαμε 3-2 και κατακτήσαμε και μαθηματικά τον τίτλο με θρίαμβο την επόμενη αγωνιστική. Ήμασταν καλύτεροι ως Απόλλωνας τη φετινή σεζόν, αφού είχαμε προβάδισμα από την αρχή του πρωταθλήματος. Μπορώ να παραδεχθώ ότι ο τρόπος που κρίθηκε ήταν πιο γλυκός, παρότι δέχθηκα το γκολ της σεζόν (σ.σ.: από τον Οκριασβίλι)».

Για τον ίδιο: «Έχω πολλές φιλοδοξίες. Ήρθα εδώ με στόχο να κερδίσω τον τίτλο και το πέτυχα. Ήμουν λίγο σκεπτικός πώς θα είναι στην Κύπρο μετά από την Ισπανία, αλλά είπα στον εαυτό μου “Πας εκεί για να κάνεις τη διαφορά”. Αυτή η σεζόν, χωρίς υπερβολή, δεν μπορούσε να πάει καλύτερα. Σχεδόν σε κάθε παιχνίδι, απέκρουα μερικά σημαντικά σουτ, όταν μας πίεζαν, και δούλεψα καλά. Στο τέλος ήμουν δεύτερος στην ψηφοφορία για τον MVP, πίσω από τον Αμρ Ουάρντα της Ανόρθωσης, αλλά οι Κύπριοι λένε ότι σύμφωνα με όλες τις παραμέτρους, άξιζα να είμαι ο MVP του πρωταθλήματος. Οι κορυφαίοι 11 επιλέγησαν από τους παίκτες του πρωταθλήματος και είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ και συγκέντρωσα το 70% των ψήφων. Είμαι κι επίσημα ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Κύπρο».

Για την Ευρώπη: «Έχουμε ένα ρεαλιστικό πλάνο, να παίξουμε στο Γιουρόπα Λιγκ, με το πλάνο της διοίκησης να είναι να διατηρήσει το βασικό κορμό της ομάδας και να υπογράψει 3-4 παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά. Θα ήθελα κάτι περισσότερο από το Γιουρόπα Λιγκ, αλλά για να το πετύχουμε χρειάζεται και τύχη. Έχουμε μόνο δύο γύρους, τον τρίτο και τον τέταρτο και είναι ευκολότερο για την ψυχολογία σου όταν γνωρίζεις ότι έχεις στην… τσέπη σου τη συμμετοχή σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Γνώρισα εδώ ανθρώπους που σύμφωνα με τη νοοτροπία τους, δεν θα είναι ικανοποιημένοι μόνο με τη συμμετοχή στο Κόνφερενς Λιγκ. Η ευφορία για τον τίτλο διαρκεί, αλλά σ’ ένα μήνα, θα είναι όπως τη Σερβία, όπως τον Ερυθρό Αστέρα, είναι παρόμοια η νοοτροπία. Οι φίλαθλοι θέλουν περισσότερα και δεν θα είναι ικανοποιημένοι με την πιο αδύνατη ευρωπαϊκή διοργάνωση».

Για τον Ερυθρό Αστέρα: «Πιστεύω ότι ο Ερυθρός Αστέρας θα κερδίσει τον τίτλο και θα είναι ωραίο να έρθω στο Βελιγράδι. Σίγουρα, θα είναι το φαβορί, γιατί έχουν σπουδαία ομάδα, αλλά είμαστε καλά στελεχωμένοι και είναι δύσκολο να μας κερδίσεις. Αν δεν κάνω λάθος, είχαμε τρεις ήττες σε ολόκληρο το πρωτάθλημα. Παρακολουθώ τον Ερυθρό Αστέρα και τον σέβομαι γιατί είναι ένας πολύ μεγάλος σύλλογος, όχι μόνο στη Σερβία, αλλά γενικότερα στα Βαλκάνια. Έχω ωραίες εμπειρίες από το Μαρακανά, από την περίοδο που υπερασπιζόμουν την εστία της Ραντίσκι Νις. Είχα αποκρούσει το πέναλτι του Κατάι στο 95′, όταν είχαμε έρθει ισόπαλοι 1-1. Ήταν το 2015. Πάντα θα θυμάμαι αυτή τη στιγμή, η οποία πιθανότατα να βοήθησε σημαντικά στην καριέρα μου. Αν μου δοθεί η ευκαιρία, τότε θα ήθελα να ξαναζήσω κάτι ανάλογο με την εκτέλεση αυτού του πέναλτι. Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι όταν πας στην Κύπρο, τότε δεν μπορούν να σε βλέπουν τόσο εύκολα από τη Σερβία. Θα ήθελα οι άνθρωποι να με βλέπουν λίγο περισσότερο, να δουν αυτά τα 180 λεπτά τι μπορώ να κάνω. Θα δώσω τα πάντα, εάν μου δοθεί η ευκαιρία. Ο Αστέρας είχε άσχημη εμπειρία με την Ομόνοια, όχι τόσο μακριά, συνεπώς θα πρέπει να μας πάρουν σοβαρά».

Για το μέλλον του: «Έχω συμβόλαιο εδώ για δύο ακόμα χρόνια και πιστεύω ότι θα παραμείνω στον Απόλλωνα. Δεν σας το κρύβω ότι υπάρχει ενδιαφέρον από συλλόγους, κυρίως από κορυφαίες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος. Είμαι χαρούμενος εδώ, τα πηγαίνω καλά, οι άνθρωποι και οι φίλαθλοι με σέβονται και νιώθω πολύ άνετα στην πόλη. Είμαι, ωστόσο, 29 ετών και αν η σωστή πρόταση εμφανιστεί, τότε θα καθίσω με τους ανθρώπους και το σύλλογο και θα συζητήσω το μέλλον μου».

Για το ποδόσφαιρο στην Κύπρο: «Θυμάμαι το ΑΠΟΕΛ και τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος έχει το ίδιο επιθετο μ’ εμένα και έχει κάνει μεγάλα αποτελέσματα, ενώ τον σέβονται πάρα πολύ στην Κύπρο. Όταν αναφέρεσαι στο επώνυμο Γιοβάνοβιτς, τότε είναι ο πρώτος που σκέφτεσαι. Όταν έφτασα, ωστόσο, δεν ανέμενα ότι το κυπριακό ποδόσφαιρο θα βρισκόταν σε αυτό το επίπεδο. Ανέμενα πολύ πιο χαμηλό επίπεδο, αλλά αποδείχθηκε ότι υπάρχουν πολλές ποιοτικές ομάδες, ειδικά αυτή τη σεζόν. Η Ομόνοια είναι μία σοβαρή ομάδα, με σοβαρή βάση φιλάθλων, ακόμα μεγαλύτερη από αυτήν του ΑΠΟΕΛ. Ακόμα και μετά την άφιξή μου στον Απόλλωνα, δεν γνώριζα το μέγεθος του συλλόγου, ειδικά τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά γρήγορα πείστηκα ότι οι Κύπριοι είναι απίστευτα ενθουσιώδεις με το ποδόσφαιρο, ακόμα περισσότερο απ’ ότι εμάς τους Σέρβους, σας το υπογράφω…».

Για το Τσίρειο και το νέο γήπεδο της Λεμεσού: «Το στάδιο που αγωνιζόμασταν είναι πολύ παλιό. Το πλάνο είναι να μετακινηθούμε σ’ ένα νέο, 11.000 θέσεων στάδιο, από τον Αύγουστο. Βρέθηκα εκεί κάποιες φορές, είναι εξαιρετικά δομημένο και πληροί όλα τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ, χωρίς να έχει στίβο. Αυτό που αγωνιζόμασταν είναι στο κέντρο της πόλης, ενώ το νέο είναι πιο μακριά, περίπου δέκα χιλιότερα απόσταση, κοντά στο προπονητικό μας κέντρο. Ήδη, έχουν διατεθεί 6-7.000 εισιτήρια διαρκείας. Θα λέγεται Limassol Arena ή Άλφα Μέγα κι εκτός από εμάς θα αγωνίζονται σ’ αυτό ο Άρης και η ΑΕΛ».

Για τον Μάζιτς και τη διαιτησία: «Οι άνθρωποι στην Κύπρο εκτιμούν πολύ τον Μίλοραντ Μάζιτς. Μίλησα μαζί του και με το βοηθό του Ντάλιμπορ Ντζούρτζεβιτς. Πετάξαμε με το ίδιο αεροπλάνο κάποιες φορές. Στόχος του είναι να αυξήσουν την ποιότητα των ντόπιων διαιτητών, να υπάρχει περισσότερη ποιότητα στους Κύπριους διαιτητές. Υπάρχει, ωστόσο, τεράστια πίεση, κάτι που φάνηκε κατά τη διάρκεια των πλέι οφ. Η Κύπρος είναι μία μικρή χώρα και η πίεση κάποτε είναι αφόρητη. Τα παιχνίδια στα τελευταία πλέι οφ τα είχαν διευθύνει ξένοι διαιτητές. Φέτος, δεν ήταν στην αρχή απαραίτητο, αφού Κύπριοι είχαν σφυρίξει στις πρώτες τρεις αγωνιστικές. Στο ντέρμπι κυπέλλου, όμως, ανάμεσα στην Ανόρθωση και το ΑΠΟΕΛ, ο διαιτητής έδωσε τέσσερις κόκκινες κάρτες στο ΑΠΟΕΛ. Να δώσεις τέσσερις κόκκινες στο ΑΠΟΕΛ είναι σαν να δίνεις τέσσερις κόκκινες στον Ερυθρό Αστέρα. Την επόμενη μέρα τα ΜΜΕ πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να πιέζουν για ξένους διαιτητές και πάλι. Οι Κύπριοι γενικότερα αμφέβαλλαν για τους διαιτητές».