30 Απριλίου, 2024
  • 30 Απριλίου, 2024

Nίκησε και την Ιταλία 85-81: Ο Giannis και η Ελλάδα κερδίζουν πάντα στο τέλος

By on 3 Σεπτεμβρίου, 2022 0 2301 Views
Ελλάδα - Ιταλία 85-81: Ο Giannis και η Εθνική κερδίζουν πάντα στο τέλος (vid)

Η Ελλάδα έκανε το 2/2, επικράτησε απέναντι στην Ιταλία με σκορ 85-81 και οδεύει προς την κατάκτηση της 1ης θέσης του ομίλου της. Απίθανος ξανά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (23π., 10 ριμπ, 3 ασίστ), εξαιρετική η άμυνα της Ελλάδας.

Το Μιλάνο γίνεται τόπος θριάμβου για την Εθνική Ελλάδας. Και το μέρος όπου θα διηγούνται τα κατορθώματα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο EuroBsket 2022 .

Ο Greek Freak ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για το 2/2 της Εθνικής, στο 85-81 επί της Ιταλίας. Αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε μία φάση βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Παρά μόνο 2-3 αγωνιστικά λεπτά, για να καταλάβει τι πρέπει να κάνει απέναντι στην άμυνα της Ιταλίας.

Μόλις το έκανε, όλα έγιναν εύκολα. Μόνο που για να φτάσει στη νίκη η Εθνική χρειάστηκε η αμυντική υπερπροσπάθεια όλων. Αλλά για τους Κώστα Παπανικολάου, Δημήτρη Αγραβάνη, Θανάση Αντετοκούνμπο και Γιαννούλη Λαρεντζάκη (παρά τα λίγα λεπτά συμμετοχής) πρεπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά.

Το ματς

Η Ελλάδα δεν έκανε το ίδιο λάθος, όπως κόντρα στην Κροατία. Ξεκίνησε δυναμικά, προηγήθηκε με 9-5 και 12-7, εκμεταλλευόμενη την καλή αμυντική προσπάθεια πάνω στο μεγάλο «όπλο» των Ιταλών, τον Σιμόνε Φοντέκιο. Ακόμη και όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προσέκρουσε δύο φορές στον… τοίχο των Ιταλών, ο Greek Freak κατάλαβε ότι δεν πρέπει να επιμένει.

Και άλλαξε στρατηγική. Σε αυτή προβλέπονταν οι πάσες στον Tάιλερ Ντόρσεϊ , με τον γκαρντ των Ντάλας Μάβερικς να ξεκινάει από εκεί που τελείωσε με την Κροατία.

Είχε 3/3 τρίποντα, ένα απ’ αυτά όπως το λατρεύει: πάνω σε άμυνα, αυτή του Μάνιον.
Σε εκείνο το σημείο η Ιταλία αντέδρασε, εκμεταλλεύτηκε κάποιες βιαστικές αποφάσεις της Ελλάδας. Και πήρε σουτ από μακριά, πρώτα με τον Ντατόμε και μετά με τον Μάνιον.

Ενώ και ο Φοντέκιο… ξύπνησε και έδωσε σπίθα στην Ιταλία.

Η Εθνική στηρίχθηκε στην άμυνα της. Ο Δημήτρης Αγραβάνης και ο Κώστας Παπανικολάου έδωσαν στην Ελλάδα αυτό που ήθελε στο φινάλε του δεκαλέπτου.

Ο Γιάννης ξαπόστασε για ένα λεπτό στο ξεκίνημα της 2ης περιόδου και μπήκε ξανά στο παρκέ, σχεδόν, αφιονισμένος.

Σκόραρε 6 πόντους, έκανε 1 μπλοκ, ενώ ενδιάμεσα ο Δημήτρης Αγραβάνης έβαλε το 6ο τρίποντο της Εθνικής σε εκείνο το χρονικό σημείο (6/12). Και κάπως έτσι η διαφορά έφτασε στο +10 (35-25).

Όση ζημιά δεν έκανε στην Ελλάδα ο Φοντέκιο, την έκανε ο Πολονάρα και μάλιστα από την περιφέρεια.
Ενα τρίποντο του φόργουορντ της Ανατολού Εφές τον έφερε στους 9 πόντους με 2/3 σουτ πίσω σπό τη γραμμή των 6.75 μέτρων.

Η Ελλάδα βρήκε λύσεις. Πρώτα από την άμυνά της και μετά από τον Σλούκα, αλλά και τον Ντόρσεϊ που συνέχισε το… βιολί των τριπόντων (τελείωσε το πρώτο ημίχρονο με 4/7).

Σε εκείνο το χρονικό σημείο, η άμυνα πάνω στον Μέλι δεν ήταν εκείνη των προηγούμενων λεπτών. Με αποτέλεσμα ο ψηλός της Αρμάνι να φορτώσει με φάουλ τους παίκτες της Εθνικής και να βρει εύκολους πόντους από τις βολές. Η Ιταλία μείωσε τη διαφορά στους 4 (44-40), μέχρι το σημείο που η Ελλάδα έκλεισε το πρώτο ημίχρονο στο +7 (47-40).

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε στον ίδιο ρυθμό. Αυτόν που έθεσε ο Γιάννης. Σύντομα η Εθνική επανέφερε το προβάδισμά της στους 10 πόντους (55-45), ενώ είχε φορτώσει με τέσσερα ομαδικά φάουλ την άμυνα των Ιταλών.

Η επιτομή της επιθετικής υπομονής της Ελλάδας ήταν ένα τρίποντο του Παπανικολάου, μετά από έξτρα πάσα του Θανάση, ο οποίος ήταν αμαρκάριστος!

Μετά από δύο φάσεις, η Ελλάδα προηγήθηκε με 14 πόντους (59-45) και είχε το μπόνους των βολών για κάθε κερδισμένο φάουλ στο υπόλοιπο της περιόδου.

Ο παράγοντας Φοντέκιο

Συνάμα, ο Φοντέκιο συνέχισε να είναι άστοχος, έχοντας 0/6 τρίποντα. Και τι με αυτό;
Ο Ιταλός δεν σταμάτησε να προσπαθεί. Και πέτυχε δύο συνεχόμενα μακρινά σουτ μέσα σε πανζουρλισμό, για να διαμορφώσει το σκορ σε 59-51!
Και λίγο αργότερα, μετά από ολιγωρία στο ριμπάουντ, ο Πολονάρα μιμήθηκε τον Φοντέκιο. Τρίποντο και 59-54.

Η Εθνική έδειξε απίστευτο χαρακτήρα σε εκείνο το σημείο. Και χωρίς τον Γιάννη στο παρκέ. Ο Λαρεντζάκης ανέλαβε τον Φοντέκιο, ο Αγραβάνης πέτυχε πέντε πόντους, τους δύο με κάρφωμα έπειτα από κλέψιμο και ο Σλούκας είχε την μπαγκέτα της ηρεμίας στο χέρι του.

H 4η περίοδος ξεκίνησε με δυο τζάμπολ και παίκτες πεσμένους στο παρκέ να μην αφήνουν την μπάλα από τα χέρια τους σε διάστημα δύο λεπτών! Όποια και αν είναι η διαφορά, κανείς δε θέλει να χάσει.

Η Ιταλία επιχείρησε το «κόλπο γκρόσο», ιταλική είναι η προέλευσή του άλλωστε, με απανωτά τρίποντα του Τόνουτ και ένα καλάθι και φάουλ του Μέλι. Μείωσε στους οκτώ πόντους (78-71), αλλά μέχρι εκεί.

Ο Ντόρσεϊ με τρίποντο (2:15 πριν το τέλος) έκανε το 81-71. Και ο Φοντέκιο απάντησε με το ίδιο νόμισμα για το 81-74. Και στη συνέχεια πήρε φάουλ για τρεις βολές! Ήταν εύστοχος σε όλες και 81-77!

Ο Ντόρσεϊ ήθελε τη νίκη. Το τρίποντό του έφερε την Ελλάδα στο 84-77. Και ενώ το ματς έμπεινε στο τελευταλιο λεπτό. Η Ιταλία βρήκε σκορ, έπιαξε καλή άμυνα πάνω στον Γιάννη. Και απέκτησε δικαίωμα στην ελπίδα.

Ο Greek Freak επιχείρησε να κάνει άλλο ιστορικό μπλοκ, αλλά άργησε για ελάχιστα εκατοστά, παρασέρνοντας στο διάβα του και τον σκόρερ Φοντέκιο. Η μπάλα δεν μπήκε στο καλάθι, αλλά το δίποντο μέτρησε. Το σκορ έγινε 85-81 και… φτου και από την αρχή!

Η ελληνική επίθεση ήταν άστοχη. Η Ιταλία είχε την επίθεση. Και την ευκαιρία. Και μάλιστα διπλη. Αλλά αστόχησαν. Και η Ελλάδα πήρε τη νίκη