17 Μαΐου, 2024
  • 17 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΦΕΡΕΡΑ:Γνωρίζω για την πίεση και είμαι έτοιμος για αυτό. Αν δεν ήμουν έτοιμος δεν θα ερχόμουν

ΦΕΡΕΡΑ:Γνωρίζω για την πίεση και είμαι έτοιμος για αυτό. Αν δεν ήμουν έτοιμος δεν θα ερχόμουν

By on 24 Οκτωβρίου, 2022 0 2460 Views

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο νέος προπονητής της Ομόνοιας Γιανίκ Φερέιρα, είπε μεταξύ άλλων:
«Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ. Ανυπομονώ για το νέο ξεκίνημα και είμαι χαρούμενος που θα είμαι ξανά προπονητής στην Ευρώπη. Έκανα και την πρώτη προπόνηση και οι παίκτες  ανταποκρίθηκαν».
Για την πίεση που έχει μια ομάδα όπως η Ομόνοια με πολύ κόσμο: «Είχα παρόμοια εμπειρία στην Σταντάρ Λιέγης που είναι η 3η μεγαλύτερη στο Βέλγιο. Όταν δεν κερδίζεις ο κόσμος δεν είναι χαρούμενος. Γνωρίζω για την πίεση και είμαι έτοιμος για αυτό. Αν δεν ήμουν έτοιμος δεν θα ερχόμουν».

Το Γιανίκ Φερέρα παρουσιάσε η Ομόνοια και τον καλωσόρισε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ομόνοιας Δημήτρης Γρηγόρη.Τα όσα λέχθηκαν:


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗ (ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ)

«Από σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή. Με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Γανίκ Φερέρα προσδοκούμε ότι η ομάδα θα βρει την αγωνιστική της ταυτότητα και να διεκδικήσει μέχρι τέλους τους στόχους. Η ομάδα προγραμματισμού κατέληξε στην απόφαση ότι ο κύριος Φερέρα έχει όλα όσα χρειάζονται για να ανεβάσει την Ομόνοια».

«Επιχειρήσαμε και στο παρελθόν να συνεργαστούμε αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Κατανοούμε και αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα του κόσμου. Η διοίκηση έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης και ότι χρειάζεται θα το κλάνουμε. Η απόσταση από την κορυφή είναι μεγάλη αλλά παίξαμε μόνο 8 αγώνες. Υπάρχει ο χρόνος για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Πιστεύουμε ότι οι ποδοσφαιριστές μας με την σωστή καθοδήγηση του νέου προπονητή θα ανεβάσουν την ομάδα».

Για την έντονη κριτική που δέχεται η διοίκηση: «Δεχόμαστε οποιαδήποτε καλόπιστη κριτική, δεν έχουμε πρόβλημα. Προσωπικά πιστεύω ότι τους φίλους της η ομάδα τους θέλει στις δύσκολες στιγμές και όχι στις επιτυχίες. Κάποιοι δεν βοηθούν την ομάδα με την ισοπεδωτική κριτική. Κάθε διοίκηση κρίνεται από τα αποτελέσματα στα χρόνια που υπηρέτησε».

Για την αλλαγή του Λένον: «Έπρεπε να γίνει μια αλλαγή, για να ξυπνήσει η ομάδα. Πιστέψαμε, η ομάδα προγραμματισμού πίστεψε ότι ο νέος προπονητής θα φέρει την αλλαγή , μετά από τέσσερις ήττες η ομάδα έπρεπε να κάνουμε σαν διοίκηση κάτι για να ξυπνήσει η ομάδα. Την είδαμε με τη Γάνδη, με τη Γιουνάιτεντ, με το Παραλίμνι, με την ΑΕΚ, αλλά είδαμε και την ομάδα με Σαλαμίνα, Ακρίτα… Η ίδια ομάδα ήταν τη μια μέρα πάνω την άλλη κάτω. Δεν πιστεύω ότι το υλικό είναι το λάθος. Εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους που έκαναν τη σωστή αξιολόγηση να φέρουν τους κατάλληλους παίκτες».

Γιανίκ Φερέρα

«Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ. Πάνε εννέα μήνες από τότε που έφυγα από τη Σαουδική Αραβία, δεν μπορούσα να περιμένω να έρθω. Είμαι χαρούμενος που ήρθα σε μια ομάδα που θέλει να πετύχει σπουδαίους στόχους, έχω πολύ κίνητρο, είμαι πολύ χαρούμενος, είχα θερμό καλωσόρισμα από όλους, είχαμε την πρώτη προπόνηση το πρωί, οι παίκτες φαίνονται υπεύθυνοι. Δεν μπορώ να περιμένω να πετύχουμε πράγματα».

Για την πίεση που έχει: «Ναι, έζησα πίεση πριν λίγα χρόνια, ήμουν 34-35, στη Σταντάρ Λιέγης, είναι στα μεγάλα κλαμπ του Βελγίου. Ξέρω ότι κάθε ομάδα όταν δεν κερδίζεις οι οπαδοί δεν είναι χαρούμενοι, υπάρχει πίεση. Έχω εμπειρία, είμαι έτοιμος, αλλιώς δεν θα έλεγα ναι σε αυτή την πρόκληση».

Για το -11 κι αν πιστεύει πως η Ομόνοια έχει πιθανότητες: «Υπάρχει πολλή ποιότητα στην ομάδα, δεν είδαμε την καλύτερη της έκδοση ακόμη. Πιστεύουμε μπορούμε να φτάσουμε εκεί και μόνο τότε θα έχουμε πιθανότητες να το αντιστρέψουμε. Είναι πολύ δύσκολο, αρχίζουμε από το -11 αλλά μαθηματικά δεν είναι απίθανο, όσο δεν είναι απίθανο θα παλέψουμε γι’ αυτό. Πρώτα σκεφτόμαστε το επόμενο ματς, μετά το επόμενο και πάει έτσι».

Για τη φιλοσοφία του και πώς θέλει να παίζει: «Ξέρω πώς πάει κι αν σας πω θέλω να κάνω ‘αυτό κι αυτό’ και δεν το δείτε στο επόμενο ματς, θα με σκοτώσετε. Δεν είναι αυτό που θέλουμε. Το μόνο που μπορώ να πω, επειδή δεν θέλω να μιλώ πολύ πριν, είμαι έντονος, το περιμένω αυτό κι από τους παίκτες, είμαι δυναμικός, πεινασμένος, τα περιμένω αυτά από τους παίκτες. Ξεκινάμε με αυτές τις αξίες και μετά προσθέτουμε τακτικά πράγματα. Να παίζουμε με σωστή νοοτροπία κι όταν το κάνουμε θα προσθέτουμε τακτικές λεπτομέρειες στο παιχνίδι μας. Δεν λέω ότι η νοοτροπία δεν είναι καλή, λέω ότι μπορούμε την κάνουμε καλύτερη».

«Βλέπω ποιοτικούς παίκτες, μεγάλο ρόστερ με ποιοτικούς παίκτες, φυσικά κάθε νέος προπονητής θα έλεγε ότι πιστεύει πως θα τα πάει καλύτερα. Πιστεύω πως όλοι μαζί με νέα προσέγγιση μπορούμε να πάρουμε περισσότερα από τους παίκτες. Είδα τα παιχνίδια και πιστεύω ότι ναι υπήρξαν νίκες αλλά οι νίκες μπορούσαν να είναι πιο καλές, πιο ωραίες, να είναι πιο κυρίαρχη η ομάδα, να μην φοβάται κανέναν ανεξαρτήτως διοργάνωσης και αντιπάλου. Ξεκινάμε την Πέμπτη με αυτή τη νοοτροπία, να είμαστε κυρίαρχοι και να μην φοβόμαστε. Ξέρουμε φυσικά τη Σοσιεδάδ, αλλά τουλάχιστον θα το προσπαθήσουμε».

Για το ότι η καλύτερη Ομόνοια ήταν στα παιχνίδια με τη Γάνδη κι αν μπορεί να τη φέρει σε αυτό το σημείο: «Με τη Γάνδη ήταν εξαιρετικά αποτελέσματα, στον προκριματικό γύρο υπάρχει ένας στόχος, η πρόκριση. Η ομάδα πέτυχε τον στόχο. Το πιο σημαντικό είναι αυτό. Μπορούμε να φτάσουμε σε καλύτερο επίπεδο στο πρωτάθλημα, να είμαστε πιο κυρίαρχοι, να τελειώνουμε τα παιχνίδια. Στην Ευρώπη μπορούμε να πάμε καλύτερα, με μηδέν πόντους σε τέσσερα ματς μπορούμε μόνο καλύτερα. Πιστεύουμε με τη νέα προσέγγιση θα βοηθήσουμε την ομάδα να πάει καλύτερα, φυσικά κάθε προπονητής αυτός θα έλεγε.

Για το ότι στα τελευταία παιχνίδια η Ομόνοια δεν σκοράρει και πώς θα λύσει το πρόβλημα: «Είναι κάτι που είδαμε σε πολλά παιχνίδια. Δεν είδαμε πολλά επιθετικά πλάνα. Είδαμε να βασίζεται η ομάδα στις ατομικές προσπάθειες κάποιων παικτών. Πιστεύω ότι σε κάποια παιχνίδια μπορεί αυτό να μην αρκεί. Πρέπει να αναπτύξουμε περισσότερα πλάνα, αυτοματισμούς και συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Περισσότερες επιλογές όσον αφορά τον τρόπο επίθεσης. Μπορεί η ασίστ να έρθει από τον ακραίο μπακ, το γκολ από τον αμυντικό χαφ. Μπορεί να είναι μια εξήγηση για το ότι δεν σκοράρει και το ότι πνευματικά γίνεται πιο δύσκολο για τους παίκτες όσο η ομάδα δεν σκοράρει. Όταν έχουμε περισσότερες επιλογές να επιτεθούμε μπορεί η κατάσταση να γίνει καλύτερη».

Για το αν ο αγώνας με τη Σοσιεδάδ είναι το σπουδαιότερο ευρωπαϊκό του παιχνίδι: «Ναι, ονειρευόμουν κάτι τέτοιο για 15 χρόνια. Είμαι χαρούμενος που έχω αυτό το παιχνίδι. Για χρόνια ήμουν εκνευρισμένος με το ότι όταν κερδίσαμε το κύπελλο το 2016 με τη Σταντάρ, πήγαμε απευθείας στους ομίλους του Europa League κι απολύθηκα εννέα μέρες πριν το πρώτο παιχνίδι του ομίλου. Έζησα για τόσα χρόνια με αυτό τον εκνευρισμό. Τώρα είμαι χαρούμενος που έχω αυτή την ευκαιρία. Είμαστε το αουτσάιντερ, οπότε δεν υπάρχει πίεση, η μοναδική πίεση είναι να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και να παλέψουμε μέχρι την τελευταία φάση του αγώνα».

Για τον αν θα φέρει κάποιον συνεργάτη του: «Έφερα έναν βοηθό μαζί μου, ήταν μαζί μου στη Σαουδική Αραβία δύο χρόνια, ήταν παίκτης μου στο Βέλγιο. Από τη Γαλλία, 31 ετών. Πολύ καλό άτομο και προπονητής, πιστεύω θα μας βοηθήσει κυρίως στο να κάνουμε τους παίκτες καλύτερους, δουλεύοντας ειδικά μαζί τους, είναι πολύ καλός σε αυτό, θα είναι ο κύριος ρόλος του, να κάνει ατομικά τους παίκτες καλύτερους».

Για το πότε είχαν ξανά επαφές: «Μιλήσαμε πρώτη φορά τον Μάρτιο, για αρκετούς λόγους δεν συμφωνήσαμε. Κρατήσαμε όμως επαφή, ανταλλάξαμε μηνύματα δυο-τρεις φορές τους τελευταίους μήνες. Και τα δύο μέρη πιστέψαμε πως τώρα ήταν η σωστή στιγμή. Όταν περνάς 2,5 χρόνια στη Σαουδική Αραβία το πρώτο που θέλεις είναι να περάσεις λίγο χρόνο με την οικογένειά σου. Τώρα ήμουν πολύ πεινασμένος και είμαι εδώ».

Για τη μεταγραφική περίοδο Ιανουαρίου: «Το να απαντήσω αυτή την ερώτηση θα ήταν ασέβεια για τους παίκτες, τόσο καιρό πριν τον Γενάρη και πριν δουλέψω μαζί τους και σχηματίσω εικόνα. Ήρθε νέος προπονητής με νέες ιδέες, νέα προσέγγιση, ίσως κάποιοι αποδώσουν διαφορετικά, θα είναι άδικο να τους κρίνω τώρα και να πάρω αποφάσεις τώρα. Σε 4-5-6 βδομάδες ίσως μιλήσουμε για αυτό».

Για την αξιοποίηση της Ακαδημίας: «Πολλοί νεαροί είναι ικανοί. Χαραλάμπους, Λοΐζου, Κακουλλής, Παναγιώτου, ακόμη και οι πιο μεγάλοι, βλέπω πολλές ικανότητες. Σε κάθε ομάδα που ήμουν εμπιστευόμουν την ακαδημία, έβλεπα παιχνίδια, καλούσα συχνά νεαρούς στην πρώτη ομάδα κι αυτό θα κάνω και εδώ. Αυτά τα παιδιά ονειρεύονται να γίνουν επαγγελματίες στην Ομόνοια και πρέπει να νιώθουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Να έχουμε νέο Λοΐζου, νέο Χαραλάμπους και νέο Κακουλλή».

Αν είναι η Ομόνοια η μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του: «Αν κοιτάξετε την ιστορία της ομάδας ναι, είναι η μεγαλύτερη ομάδα μου. Η Σταντάρ είναι τρίτη σε τίτλους στο Βέλγιο, η Ομόνοια είναι πρώτη αν δεν κάνω λάθος. Στο τέλος όλα είναι μεγάλη πρόκληση. Το να φύγεις από τη ζώνη άνεσης σου και να πας Σαουδική Αραβία επίσης είναι μεγάλη πρόκληση. Θέλουμε να αναπτυχθούμε όλοι μας μέσα από αυτή την πρόκληση. Έμαθα πολλά για τον κόσμο μας κι ανυπομονώ α τον γνωρίσω την Πέμπτη. Οι απαιτήσεις είναι ψηλές, όταν ξεκινάς σαν προπονητής έχεις κι εσύ κάποια όνειρα και πρέπει να βγεις από τη ζώνη άνεσης σου για να κυνηγήσεις αυτά τα όνειρα».