3 Μαΐου, 2024
  • 3 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Ο Γιοβάνοβιτς δημιουργεί μία καινούρια εποχή ενός μεγάλου Παναθηναϊκού

Ο Γιοβάνοβιτς δημιουργεί μία καινούρια εποχή ενός μεγάλου Παναθηναϊκού

By on 30 Οκτωβρίου, 2022 0 459 Views

Οι ποδοσφαιριστές του  Παναθηναϊκού στον Βόλο απέδειξαν πως είναι έτοιμοι για να αντέξουν το βάρος, που οι ίδιοι έβαλαν στον εαυτό τους. Την πίεση που δημιουργεί το να κάνεις τους οπαδούς της ομάδας σου, να ονειρεύονται μετά από χρόνια την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο Παναθηναϊκός είναι ένας τεράστιος σύλλογος που τα τελευταία χρόνια πέρασε πολλά. Ήταν κατώτερος από το μέγεθός του, ενώ δεν είναι μακριά οι μέρες, που κινδύνεψε ακόμα και με αφανισμό από χρέη.

Ο Παναθηναϊκός κάνει ξανά ευτυχισμένο και περήφανο τον κόσμο του

Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν, σήμερα αυτή η ομάδα κάνει ξανά περήφανο τον κόσμο της, δημιουργεί την αφορμή για να είναι εκατομμύρια οπαδοί του χαρούμενοι και να ονειρεύονται για το μέλλον.

Για όσα έχει περάσει ο σύλλογος, ο στόχος του πρωταθλήματος είναι πολύ μεγάλος και σημαντικός, όμως ο Παναθηναϊκός, από την ιδιοσυγκρασία του, δεν μπορεί να μείνει εκεί. Ο Γιοβάνοβιτς δημιουργεί τον νέο μεγάλο Παναθηναϊκό και βρισκόμαστε στην αρχή του.

Το πάρτι του Βόλου

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, ακολούθησαν την ομάδα ,  και έζησαν με τους ποδοσφαιριστές του Γιοβάνοβιτς το πάρτι του Βόλου.

Η εικόνα της ομάδας του Γιοβάνοβιτς, η πειθαρχία, η μέθοδος που δουλεύει, σε κάνει να της έχεις εμπιστοσύνη. Μπορούσε κανείς, με ασφάλεια να φανταστεί, πως στην μετά-Αϊτόρ εποχή οι Παλάσιος, Βέρμπιτς, θα είναι έτοιμοι, θα έχουν δουλέψει, ώστε να καλύψουν το κενό του Ισπανού.

Δεν ήταν όμως εύκολο να φανταστεί κανείς, πως θα καταφέρει να διασύρει, την ομάδα έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος. Αυτή η νίκη, αυτόματα βάζει τον Παναθηναϊκό σε πλεονεκτική θέση απέναντι στον ανταγωνισμό.

Πολύ απλά γιατί ο Βόλος έχει κάνει ήδη τις ζημιές του, στους δύο συνδιεκδικητές του τίτλου, κερδίζοντας την ΑΕΚ και παίρνοντας ισοπαλία από τον Ολυμπιακό και μάλιστα εκτός έδρας.

Αλάνθαστος στο πρώτο ημίχρονο

Ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά φέτος πέτυχε πέντε τέρματα. Το γεγονός που πραγματικά αξίζει το χειροκρότημα, ήταν ο τρόπος που διαχειρίστηκε το παιχνίδι, μέχρι να έρθει το πρώτο τέρμα.

Παίζοντας με έναν αντίπαλο, που διαθέτει τρεις πολύ επικίνδυνους ποδοσφαιριστές, όπως είναι οι Φερνάντες, Ντέλετιτς, Οζέγκοβιτς, πήρε από το πρώτο λεπτό την κατοχή μπάλας και επέβαλε τον ρυθμό του. Ο Κώστας Μπράτσος γνωρίζει πόσο δύσκολη για την αντίπαλη άμυνα μπορεί να γίνει η επιθετική του τριάδα και φροντίζει να τους κρατά ψηλά και να τους εναλλάσσει θέσεις μεταξύ τους.

Το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός πήγε να κερδίσει στον Βόλο, προσπαθώντας να επιβάλει απόλυτα το παιχνίδι του και παίρνοντας τον ρόλο του αφεντικού, σε έκανε να σκέφτεσαι τι θα συμβεί, έτσι και γίνει ένα λάθος στην κυκλοφορία της μπάλας, σε ένα κάθετο παιχνίδι του Βόλου.

Είναι κάτι άλλωστε που το πέτυχε η ομάδα του Μπράτσου με την ΑΕΚ στην Ριζούπολη, αλλά και με τον Άρη. Σκόραρε σε διαστήματα που οι αντίπαλοι της ασκούσαν πίεση, αξιοποιώντας την ικανότητα των επιθετικών, όταν απομονώσουν τον αντίπαλο να κάνουν την διαφορά.

Αυτό όμως δεν το είδαμε να συμβαίνει ποτέ. Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ημίχρονο ήταν αλάνθαστος. Επέβαλε το παιχνίδι του, με σίγουρες μεταβιβάσεις, είχε όλους τους ποδοσφαιριστές του κεφάτους και έτοιμους,να γίνουν οι πρωταγωνιστές του αγώνα.

Όλοι τους ήταν έτοιμοι για να μην στοιχίσει η απουσία του Αϊτόρ

Ήταν απλά θέμα στιγμής, ποιος θα το κρίνει, γιατί η εικόνα των Παλάσιος, Βέρμπιτς, Σπόραρ, Μπερνάρ, Πέρεθ, Χουανκάρ, Τσέριν ήταν σε εντυπωσιακή ατομική κατάσταση.

Μέχρι να σκοράρει ο Παλάσιος, ο Παναθηναϊκός είχε πάει σε έξι επικίνδυνες επισκέψεις, που από λεπτομέρειες δεν έγιναν μεγάλες ευκαιρίες. Δεν ήταν μία, δύο αλλά έξι καλές στιγμές, στο 3ο, 12ο, 15ο, 24ο, 31ο, 32ο λεπτό.

Οι τέσσερις από αυτές τις έξι ευκαιρίες τελείωσαν από τα πόδια του Βέρμπιτς. Καμία από αυτές δεν ήταν τέλεια ώστε να νικήσει τον Κλέιμαν, όμως ήταν φανερό πως με τον Σλοβένο έγινε σπουδαία δουλειά, ώστε να μην στοιχίσει η απώλεια του Αϊτόρ, όπως έτοιμη ήταν όλη η ομάδα.

Η γρήγορη μεταφορά μπάλας του Μπερνάρ και το τέλειο διάβασμα του Παλάσιος

Ο Παναθηναϊκός στη μεγάλη του κατοχή δεν κατάφερε να βρει τέρμα, παρότι είχε με συχνότητα καλές στιγμές. Μετά το 35ο λεπτό έριξε λίγο πίσω τις γραμμές του, έχοντας την ασφάλεια των Μάγκνουσον, Σένκεφελντ, Πέρεθ, Τσέριν και προσπάθησε να δημιουργήσει χώρους.

Ο ποδοσφαιριστής που έκανε την διαφορά σε αυτήν την προσπάθεια ήταν ο Μπερνάρ, που δύο φορές πήρε την μπάλα κάτω από την σέντρα και προσπάθησε με ταχύτητα να βοηθήσει την επιθετική τριάδα, να αξιοποιήσει τον χώρο. Την πρώτη φορά η προσπάθεια έμεινε ημιτελής, την δεύτερη η μπάλα πήγε στον Παλάσιος, που τα έκανε όλα τέλεια.

Ο Μπερνάρ πάσαρε, συνέχισε την κίνηση του βγαίνοντας στο πλάι του Αργεντινού κάνοντας του πιο εύκολο να περάσει από μέσα, καθώς ο φουκαράς ο Λούνα είχε να φυλάξει και την κίνηση στα αριστερά του Βραζιλιάνου, κάτι που ο Παλάσιος το διάβασε και έκανε μία υποδειγματική προσπάθεια.

Ήταν σε πολύ καλή ημέρα οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς και το προβάδισμα στο σκορ έκανε τα πράγματα πολύ εύκολα. Όσο καλά δείγματα και να είχε δείξει ο Βόλος στα προηγούμενα παιχνίδια στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να φανεί ανταγωνιστικός.

Δεν σκοράρει τυχαία με ασίστ του Μπρινιόλι

Πριν κλείσει το ημίχρονο, ο Παλάσιος πέτυχε και δεύτερο προσωπικό τέρμα εκτελώντας αυτήν την φορά με το αριστερό, μετά από βολέ του Μπρινιόλι. Ο Παναθηναϊκός δεν έβαλε ένα τυχερό προσωπικό τέρμα ενός ποδοσφαιριστή του, μετά από βολέ του τερματοφύλακα του.

Ο Ιταλός κίπερ έχει μεγάλη ικανότητα με τα πόδια και η ομάδα δουλεύει πολύ για να την αξιοποιήσει, κάτι που συνέβη στο δεύτερο τέρμα. Σε πολλά παιχνίδια έχει πάρει πλεονέκτημα ο Παναθηναϊκός, επειδή ο τερματοφύλακας του είναι καλύτερος με τα πόδια από τον αντίπαλο τερματοφύλακα, (θυμάμαι το πρόσφατο ντέρμπι με την ΑΕΚ), όμως δεν φθάνει μόνο αυτό.

Κάθε φορά που έχει την μπάλα στα πόδια ο Μπρινιόλι γίνονται και οι κατάλληλες κινήσεις από τους συμπαίκτες του για να τον βοηθήσουν να τους ανοίξει το παιχνίδι.

Το σερί νικών που του ανοίγει τον δρόμο προς τον τίτλο

Στην επανάληψη η μορφή του αγώνα γι’ αυτόν τον Παναθηναϊκό είχε γίνει πολύ ευνοϊκή. Ο Βόλος έπρεπε να ρισκάρει να παίξει πιο επιθετικά κάτι που θα έδινε χώρους, που βρισκόμενοι σε διαβολεμένη ημέρα οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς ήταν εύκολο να τους εκμεταλλευτούν.

Εδώ ερχόμαστε σε αυτό που τόνιζα όλο αυτό το διάστημα. Για μεγάλο διάστημα ο Παναθηναϊκός κέρδιζε χωρίς να είναι καλά, έχοντας μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.

Σε όλα αυτά τα παιχνίδια όμως, που κατάφερε να επικρατήσει στο όριο, δίχως να θέλξει με την εικόνα του, είχε τον τρόπο ταυτόχρονα να είναι καλύτερος από τους αντιπάλους του. Δεν είναι απλό, να μην παίζεις όσο καλά μπορείς, να κερδίζεις πάντοτε και ταυτόχρονα να είσαι σε όλα τα παιχνίδια καλύτερος από τους αντιπάλους σου.

Κανένα παιχνίδι δεν έκλεψε, κανένα δεν κέρδισε, δίχως να το αξίζει, όμως και σε κανένα δεν έφθασε στο επίπεδο που θα μπορούσε να παίξει και μόνιμα υπήρχαν σημαντικοί ποδοσφαιριστές που μπορούσαν να παίξουν καλύτερα. Το γεγονός αυτό έκανε αυτές τις νίκες, να είναι πολύ σημαντικές.

Το αποκορύφωμα, ήταν το διπλό στην Τούμπα που ήρθε σε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια του Παναθηναϊκού από τα περσινά playoffs και μετά. Όταν έχεις φθάσει σε σημείο να κερδίζεις τον ΠΑΟΚ στην έδρα του, έχοντας προβλήματα σε όλες σου τις γραμμές και παίζοντας πολύ κάτω από τις δυνατότητες σου, τότε μπορείς να πάρεις το πρωτάθλημα.

Το όπλο του Παναθηναϊκού είναι η δουλειά από το προπονητικό επιτελείο

Για να συμβεί αυτό χρειάζεσαι μόνο να έχεις ένα προπονητικό επιτελείο που να εξασφαλίζει, πως όταν έχει ολοκληρωθεί η σεζόν, θα έχει πάρει από το ρόστερ, ότι καλύτερο μπορούσε αυτό να του προσφέρει.

Το γεγονός αυτό αποτελεί και το όπλο του Παναθηναϊκού. Η δουλειά που γίνεται από τον Γιοβάνοβιτς και το επιτελείο του, καθημερινά, είναι και το στοιχείο που κάνει την διαφορά.

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού δεν χρειάζεται να ζει πια με το παρελθόν

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού μετέτρεψε σε παναθηναϊκή γιορτή το διήμερο στον Βόλο και απόλαυσε στο γήπεδο την ομάδα του Γιοβάνοβιτς, να πιάνει μία εκπληκτική απόδοση και να κερδίζει με εμφατικό τρόπο έναν αντίπαλο, που ήδη έχει κάνει ζημιές στον ανταγωνισμό.

Έγινε ένα ακόμη βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ακόμη υπάρχει δρόμος, υπάρχει πολύς χρόνος, όμως μετά από κάθε πάτημα του, το αποτύπωμα που αφήνει είναι πιο καθαρό. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δημιουργεί έναν νέο μεγάλο Παναθηναϊκό. Μια ομάδα που θα αποτελέσει την συνέχεια των μεγάλων ιστορικά ομάδων, των περασμένων δεκαετιών, που τα τελευταία χρόνια λησμονούσαν οι οπαδοί της ομάδας.

Πλέον, δεν οι φίλοι του Παναθηναϊκού, σταμάτησαν να ζουν με τις αναμνήσεις, με το ένδοξο παρελθόν και το καταθλιπτικό σήμερα, αλλά έχουν μία ομάδα που αξίζει μαζί της, να ζήσουν την κάθε της στιγμή. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς που ήδη έχει κατακτήσει έναν τίτλο και σήμερα είναι φαβορί για το πρωτάθλημα, βρίσκεται στο ξεκίνημα της.

ΠΗΓΗ:Sport24.gr