3 Μαΐου, 2024
  • 3 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ:Ο ΑΔ δεν ζήτησε έκθεση από την αστυνομία.Η απόφαση για μη διεξαγωγή λήφθηκε συλλογικά με βάση την νομοθεσία

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ:Ο ΑΔ δεν ζήτησε έκθεση από την αστυνομία.Η απόφαση για μη διεξαγωγή λήφθηκε συλλογικά με βάση την νομοθεσία

By on 15 Δεκεμβρίου, 2022 0 638 Views

Για την απόφαση του Αθλητικού Δικαστή που έριξε ευθύνη στην Αστυνομία για τη μη διεξαγωγή του αγώνα Απόλλων-ΑΕΛ τοποθετήθηκε στον ΣΠΟΡ ΦΜ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου.

Για την απόφαση: «Εμείς δεν συμμεριζόμαστε καθόλου τις θέσεις του αθλητικού δικαστή και διερωτόμαστε με ποια μαρτυρία κατέληξε σε αυτά τα συμπεράσματα. Μας ζήτησε έκθεση ο Απόλλωνας για το τι έγινε, τους είπαμε ότι ο υπεύθυνος του σταδίου ήταν διατεθειμένος να πάει όπου του ζητηθεί για να εξηγήσει τι έγινε. Ο αθλητικός δικαστής δεν είχε την έκθεση της αστυνομίας ενώπιον του. Έχουμε και εμείς απορία γιατί δεν μας ζήτησε έκθεση. Υπήρχαν κάποιες αναφορές στην απόφαση του γεγονός που θεωρούμε ότι δεν μελετήθηκε σωστά η νομοθεσία για τη βία στα γήπεδα. Αναφέρομαι στο κομμάτι που αναφέρει ο ίδιος ότι η Αστυνομία επέτρεψε να περάσουν επικίνδυνα αντικείμενα. Αυτό δεν ισχύει γιατί δεν ελέγχουμε εμείς αλλά οι επιτηρητές του σταδίου. Όσο για τις καταγγελίες ότι υπήρχαν πληροφορίες από πριν για επεισόδια, αυτό γίνεται σχεδόν κάθε εβδομάδα. Εμείς πήραμε τα μέτρα μας με παραπάνω αστυνόμευση και κάναμε την εισήγηση μας για περισσότερος επιτηρητές. Κάναμε έλεγχο στο συγκεκριμένο παιχνίδι από πριν στις εξέδρες και στο γήπεδο και δεν εντοπίσαμε οποιοδήποτε επικίνδυνο αντικείμενο. Έχουμε πληροφορίες ότι οτιδήποτε πέρασε στο γήπεδο, περνά από την κεντρική είσοδο ή από άλλα άτομα με άλλους τρόπους».

Τι θα μπορούσε να κάνει η Αστυνομία για να ξεκινήσει το παιχνίδι: «Αν μπαίναμε μέσα στην κερκίδα θα γίνονταν πολύ πιο μεγάλα επεισόδια. Υπήρχε αρκετός κόσμος στις κερκίδες και δεν μπορούσαμε να εισβάλουμε στην κερκίδα γιατί θέλαμε να προστατέψουμε και παιδιά που υπήρχαν στην κερκίδα. Κάποιοι εξασφάλισαν τα επικίνδυνα αντικείμενα από μέσα στις κερκίδες. Κάναμε συνεδρία εκείνη την στιγμή όλοι μας και αποφασίστηκε ότι δεν μπορούσε να αρχίσει το παιχνίδι γιατί μπορούσαν αυτά τα αντικείμενα να βρεθούν στο γήπεδο ανά πάσα στιγμή».

Γιατί δεν ξεκίνησε το παιχνίδι: «Υπήρχε μεγάλος κίνδυνος τα αντικείμενα που υπήρχαν στις κερκίδες να προκαλούσαν ζημιές στον κόσμο. Δεν μπορούσαμε ούτε να πάμε στις κερκίδες γιατί μπορούσαν τα πράγματα να γίνουν χειρότερα».

Για το αν η Αστυνομία παρέσυρε τον διαιτητή, όπως υποστηρίζει ο Αθλητικός Δικαστής: «Με ποια δεδομένα ο αθλητικός Δικαστής πήρε την συγκεκριμένη απόφαση. Πως μπορεί να κρίνει την αστυνομία χωρίς να υπάρχει η θέση της. Δεν συμμεριζόμαστε την απόφαση του αθλητικού δικαστή. Δεν είναι η αστυνομία που δικάζεται, ο αθλητικός δικαστής δικάζει ότι έχει σχέση με τις ομάδες και την Ομοσπονδία».

Για τα επεισόδια που έγιναν εκτός γηπέδου: «Όταν βγαίνεις έξω από το γήπεδο και προσπαθείς να κάνεις τη δουλειά σου και αυτοί που είναι έξω από το γήπεδο κρύβονται πίσω από οπουδήποτε και ρίχνουν διάφορα αιχμηρά αντικείμενα, κάνουν δύσκολο και το έργο της Αστυνομίας. Όταν αυτοί οι ανεγκέφαλοι βλέπουν την Αστυνομία πάνε κάπου αλλού να κάνουν αυτό που θέλουν. Και αυτό που θέλω να πω είναι ότι όταν κάποιος θέλει να κάνει κάτι μπορεί να βρει τον τρόπο να το κάνει».

Για το ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να εισβάλει στα κυκλώματα των οργανωμένων; «Αυτό δεν ισχύει. Πέρσι είχαμε προχωρήσει σε τρία ΣΥΦΙ και τα κλείσαμε γιατί βλέπαμε παραβατικές συμπεριφορές, προέβαιναν σε επικίνδυνες πράξεις. Έτσι κλείσαμε τρία ΣΥΦΙ στη Λεμεσό. Εμείς αναφέραμε στην ΚΟΠ ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί νομοθεσία για απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων είναι ένα προληπτικό μέτρο. Δεν είναι θέμα ευκολίας του έργου μας. Είναι δικαιολογίες άλλων αυτά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής των οπαδών σε μία πόλη σε άλλη, έκαναν διάφορες ενέργειες στον αυτοκινητόδρομο που έφερνε σε κίνδυνο τη ζωή άλλων ατόμων, άναβαν πυρσούς, σταματούσαν την κυκλοφορία, έκαναν κυκλοφοριακή συμφόριση και πολλά άλλα».

Τι πρέπει να γίνει για να σταματήσουν αυτά τα επεισόδια: «Όταν εφαρμόσουμε την νομοθεσία όπως πρέπει και να κάνει ο καθένας τη δουλειά του όπως πρέπει και όταν και αυτοί οι λίγοι σταματήσουν να κάνουν αυτά που κάνουν τότε θα σταματήσει. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι συμπεριφορές μεταφέρονται εκτός γηπέδου. Δεν ήταν οπαδοί αυτοί, όμως μεταφέρονται οι συμπεριφορές αυτές εκτός γηπέδου».

Για το γεγονός ότι το οδικό δίχτυο στο νέο γήπεδο Λεμεσού δεν είναι έτοιμο η Αστυνομία μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια: «Θεωρούμε ότι πρέπει να ολοκληρώνεται ένα έργο στο 100% και μετά να γίνονται αγώνες. Έχω την εντύπωση ότι η Αρχή Αδειοδότησης εγκρίνει μόνο το στάδιο. Δεν είναι θέμα ούτε της Αστυνομίας. Εμείς κάνουμε κάποιες εισηγήσεις και από εκεί και πέρα είναι θέμα της ΚΟΠ».