18 Μαΐου, 2024
  • 18 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • Μπαρτσελόνα – Εσπανιόλ 1-1: Αίμα κι άμμος στο ντέρμπι και… οδυνηρή γκέλα από τη συμπολίτισσα

Μπαρτσελόνα – Εσπανιόλ 1-1: Αίμα κι άμμος στο ντέρμπι και… οδυνηρή γκέλα από τη συμπολίτισσα

By on 31 Δεκεμβρίου, 2022 0 399 Views

Σε ένα ντέρμπι γεμάτο νεύρα, κάρτες και εκατέρωθεν αποβολές, η Εσπανιόλ έμεινε όρθια στο «Καμπ Νόου» απέναντι στην σπάταλη Μπαρτσελόνα (1-1) και έδωσε την ευκαιρία στη Ρεάλ να την πιάσει στην κορυφή.

Το 2022 ολοκληρώθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για τη Μπαρτσελόνα, η οποία στο τοπικό ντέρμπι απέναντι στην Εσπανιόλ τα έζησε όλα στο… κόκκινο. Αυτό ήταν άλλωστε το χρώμα που περιγράφει καλύτερα μια αναμέτρηση με ατελείωτα νεύρα, 13 κάρτες και εκατέρωθεν αποβολές εντός δευτερολέπτων (Άλμπα – Σόουζα), που μύρισε μπαρούτι ειδικά προς το φινάλε της! Και με τον εκνευρισμό αλλά και την αφλογιστία να την κυριεύει, η Μπάρτσα τιμωρήθηκε από την αποτελεσματική Εσπανιόλ που δραπέτευσε με τον βαθμό της ισοπαλίας (1-1), δίνοντας έτσι την ευκαιρία στη Ρεάλ να πιάσει τους Μπλαουγκράνα στην κορυφή.

Το ξεκίνημα βέβαια δεν προμήνυε ένα τόσο δραματικό φινάλε. Η Μπάρτσα μάλιστα είχε φροντίσει να πάρει τον έλεγχο από νωρίς και αφού έριξε προειδοποιητική βολή με χαμένο τετ-α-τετ του Γκάβι (6΄), τελικά άνοιξε το σκορ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα. Έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Ραφίνια και… τρικυμία στην άμυνα των φιλοξενούμενων, ο Κρίστενσεν σέρβιρε με κεφαλιά πάσα στον επερχόμενο Μάρκος Αλόνσο και ο Ισπανός άνοιξε λογαριασμό στη La Liga με καρφωτή κεφαλιά.

Η Μπάρτσα είχε αποκτήσει αυτό που ήθελε από νωρίς, διατηρούσε την κατοχή της μπάλας και έφτασε κοντά στο 2-0 σε νέα ευκαιρία του Μάρκος Αλόνσο, ο οποίος ωστόσο αστόχησε με προβολή στο πρώτο δοκάρι (19΄). Κι όσο το εύθραυστο 1-0 παρέμενε στο «Καμπ Νόου», άλλο τόσο ανέβαιναν οι ελπίδες της Εσπανιόλ που έφτασε μια ανάσα από την ισοφάριση στο 34΄με όμορφο curler του Μελαμέδ.

Η εικόνα δεν άλλαξε εντυπωσιακά στο β΄μέρος, με τη Μπάρτσα να ελέγχει, να φτάνει με αξιώσεις στην περιοχή, αλλά να μην καταφέρνει να δημιουργεί κλασικές ευκαιρίες. Μοναδική εξαίρεση μια σκαστή κεφαλιά του Λεβαντόφσκι στο 55΄, η οποία πέρασε δίπλα από τα δοκάρια του Φερνάντες. Ο ρυθμός προοδευτικά έπεφτε, η Μπάρτσα δεν μπορούσε να τελειώσει το παιχνίδι και τελικά το πλήρωσε στο 73΄.

Ο Μάρκος Αλόνσο πάτησε τον Χοσέλου μέσα στην περιοχή, ο Λαόθ έδειξε χωρίς δεύτερη σκέψη την άσπρη βούλα και ο επιθετικός των φιλοξενούμενων ευστόχησε δευτερόλεπτα αργότερα για το 1-1! Όπως ήταν φυσιολογικό η ισοφάριση προκάλεσε νεύρα από πλευράς Μπλαουγκράνα, με τον Λαόθ να… βάζει το χεράκι του για να τινάξει το ντέρμπι στον αέρα.

Μετά από μια σειρά από κάρτες τελικά ήρθε και το πρώτο… μπαμ με τον ρέφερι να αποβάλλει τον Άλμπα για διαμαρτυρίες (78΄), ενώ ένα λεπτό αργότερα έδειξε την κόκκινη τόσο στον Σόουζα όσο και στον Καμπρέρα για την Εσπανιόλ!

Ύστερα από παρέμβαση του VAR ωστόσο η αποβολή του τελευταίου ανακλήθηκε, με τις δυο ομάδες να δίνουν ραντεβού για το τελευταίο δεκάλεπτο αμφότερες με δέκα παίχτες. Κρίστενσεν (87΄) και Λεβαντόφσκι (88΄) δεν κατάφεραν να νικήσουν τον Φερνάντες σε μοναδικές ευκαιρίες και μοιραία η Μπάρτσα… χάθηκε στην οργή της μέχρι το φινάλε, με την Εσπανιόλ να φεύγει με τον βαθμό και να βάζει φρένο στο νικηφόρο σερί της συμπολίτισσας διάρκειας πέντε αγώνων.

Μπαρτσελόνα (Τσάβι): Τερ Στέγκεν, Σέρχι Ρομπέρτο (82΄Κουντέ), Κρίστενσεν, Μάρκος Αλόνσο, Ζόρντι Άλμπα, Ντε Γιονγκ (82΄Μπαλντέ), Γκάβι (52΄Μπουσκέτς), Πέδρι, Ραφίνια (62΄Ντεμπελέ), Φατί (62΄Φεράν Τόρες), Λεβαντόφσκι

Εσπανιόλ (Ντιέγκο Μαρτίνεθ): Φερνάντες, Χιλ, Καλέρο (57΄Εσπόζιτο), Γκόμες, Καμπρέρα, Ολιβάν, Μελαμέδ (57΄Πουάδο), Βινίσιους Σόουζα, Νταρντέρ, Μπρέιγουεϊτ (90+1΄Σιμό), Χοσέλου