26 Φεβρουαρίου, 2024
  • 26 Φεβρουαρίου, 2024
  • Home
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • ΕΑΚ:Αυτοί είναι οι κορυφαίοι του 2022 (στις 12/01/23 οι βραβεύσεις)

ΕΑΚ:Αυτοί είναι οι κορυφαίοι του 2022 (στις 12/01/23 οι βραβεύσεις)

By on 1 Ιανουαρίου, 2023 0 3305 Views

Λίγες ημέρες έχουν απομείνει για την 50ή Γιορτή των Αρίστων που διοργανώνει εδώ και πενήντα χρόνια η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ)

Όπως έχει καθιερωθεί, την 1η Ιανουαρίου κάθε χρόνου η ΕΑΚ ανακοινώνει, με αλφαβητική σειρά, τις κορυφαίες πεντάδες αθλητών και αθλητριών, όπως και τις κορυφαίες τριάδες ομάδων ανδρών και γυναικών. Η τελική κατάταξη, όπως προέκυψε από την ψηφοφορία των μελών της ΕΑΚ, θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023 (21:00, live ΡΙΚ2/HD)

Θέμα της 50ής Γιορτής των Αρίστων είναι τα 50χρονα της ΕΑΚ. Πρόκειται για την σημαντικότερη αθλητική τελετή βράβευσης στην Κύπρο, που διεξήχθη για πρώτη φορά πριν από μισό αιώνα, στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο στο οποίο θα λάβει χώρα η φετινή εκδήλωση.

Στη Γιορτή των Αρίστων δίνει την παρουσία της σύσσωμη η πολιτική και η αθλητική ηγεσία της χώρας μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης –ως είθισται κάθε χρόνο– θα παραδώσει το Αριστείο, που αποτελεί την σημαντικότερη αθλητική διάκριση στην Κύπρο. Φέτος, όπως ανακοινώθηκε, θα δοθεί στον Κυριάκο Ιωάννου, ο οποίος έχει ολοκληρώσει την σπουδαία αθλητική του καριέρα και πλέον εκπαιδεύει την επόμενη γενιά αθλητών.

Κορυφαία στιγμή στη Γιορτή των Αριστών είναι η ανακοίνωση των κορυφαίων. Η ΕΑΚ σήμερα ανακοινώνει τους πρώτους πέντε στις κατηγορίες αντρών και γυναικών, καθώς και τους τρεις πρώτους στις δύο ομαδικές κατηγορίες.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας

Για σκοπούς απόλυτης διαφάνειας και ορθής ανάδειξης των κορυφαίων, η ΕΑΚ για το 2022 εισήγαγε τέσσερα στάδια στην ψηφοφορία.

Το πρώτο στάδιο, ήταν η αποστολή από τις αθλητικές ομοσπονδίες προς την ΕΑΚ των κορυφαίων της χρονιάς. Ακολούθως το long list τέθηκε ενώπιων ειδικής επιτροπής, αποτελούμενης από τον πρόεδρο Ηρόδοτο Μιλτιάδους και τα μέλη της ΕΑΚ, Νίκο Σοφιόπουλο, Γιώργο Σωκράτους, Άντρη Κασάπη, οι οποίοι ετοίμασαν το short list των κορυφαίων. Το τρίτο βήμα αποτέλεσε η έγκριση του short list από το Δ.Σ. της ΕΑΚ, με το τέταρτο και τελευταίο βήμα να ανήκει στα μέλη της ΕΑΚ, οι οποίοι ψήφισαν τους κορυφαίους της χρονιάς, στην ψηφοφορία που ξεκίνησε στις 28 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι, στη φετινή ψηφοφορία σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής των μελών της Οργάνωσης για τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η καταμέτρηση έγινε και φέτος από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και τον Δρ. Σταύρο Πουλούκα, ώστε να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Να καταγραφεί ότι οι αθλητικές επιτυχίες των αθλητών/τριών από τις 20 Νοεμβρίου 2022 και έπειτα, υποχρεωτικά θα συμπεριληφθούν στην ψηφοφορία του 2023, σε ένα χρόνο.

Στην κατηγορία των αντρών, από την περσινή πεντάδα, τρεις βρίσκονται και φέτος. Αυτοί είναι οι Μάριος Γεωργίου, Παύλος Κοντίδης και Μίλαν Τραΐκοβιτς, ενώ επέστρεψε ανάμεσα στους πέντε κορυφαίος ο Απόστολος Παρέλλης. Πρώτη παρουσία στην τελική πεντάδα για τον Ηλία Γεωργίου. Στις γυναίκες, με εξαίρεση την Κάλια Αντωνίου η οποία είναι ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες για τρίτη συνεχόμενη φορά, οι υπόλοιπες είναι πρωτοεμφανιζόμενες στην κατηγορία των κορυφαίων αθλητριών.

Η ΠΕΝΤΑΔΑ ΤΩΝ ΑΝΤΡΩΝ

Μετά την ψηφοφορία των Αθλητικών συντακτών-μελών της ΕΑΚ, οι πέντε κορυφαίοι αθλητές για το 2022 είναι (με αλφαβητική σειρά):

Γεωργίου Ηλίας (ενόργανη γυμναστική)

Γεωργίου Μάριος (ενόργανη γυμναστική)

Κοντίδης Παύλος (ιστιοπλοΐα)

Παρέλλης Απόστολος (στίβος)

Τραΐκοβιτς Μίλαν (στίβος)

  • Ο Ηλίας Γεωργίου ψηφίζεται για πρώτη φορά στην πρώτη πεντάδα. Πέρσι ο 23χρονος ήταν έβδομος στην ψηφοφορία για τους κορυφαίους του 2021. Μέσα στο 2022, ήταν έκτος στον τελικό του μονόζυγου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης στο Λίβερπουλ. Πήρε Χρυσό στο μονόζυγο στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες στο Μπέρμιγχαμ, ενώ στην ίδια διοργάνωση ήταν μέλος της Εθνικής που πήρε Χάλκινο στο σύνθετο ατομικό. Χάλκινο πήρε και στο δίζυγο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κάιρου. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Τσάλεντζ στο Παρίσι κατέκτησε Αργυρό μετάλλιο στο μονόζυγο.
  • Για δεύτερη σερί φορά και πέμπτη συνολικά ο Μάριος Γεωργίου βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους, στην ψηφοφορία της ΕΑΚ. Από το 2016, όταν σε ηλικία 19 ετών πρωτοεμφανίστηκε στην πρώτη πεντάδα, έλειψε μόνο σε δύο περιπτώσεις (Αρίστεις 2017 και 2020). Στην περσινή χρονιά o 25χρονος πήρε πέντε Χρυσά στις εξής διοργανώσεις: Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενόργανης στο Μόναχο (μονόζυγο), Μεσογειακοί Αγώνες στο Οράν (μονόζυγο), Παγκόσμιο Κύπελλο Τσάλεντζ στη Βάρνα (πλάγιο ίππο, μονόζυγο και δίζυγο), και ισάριθμα Χάλκινα στις διοργανώσεις: Κοινοπολιτειακοί Αγώνες στο Μπέρμιγχαμ (σύνθετο ατομικό, σύνθετο ομαδικό, μονόζυγο και δίζυγο) και Μεσογειακοί Αγώνες στο Οράν (σύνθετο ατομικό).
  • Ο Παύλος Κοντίδης ψηφίστηκε για 14η φορά στους πέντε κορυφαίους. Μάλιστα, οι έντεκα από τις συμμετοχές του 33χρονου ιστιοπλόου είναι από το2012 και μετά, με τις πλείστες να είναι μάλιστα ως ο κορυφαίος των κορυφαίων, αφού στην περσινή σεζόν είχε ανακηρυχθεί για όγδοη φορά ο «Αθλητής της χρονιάς». Στο 2022, ο Παύλος Κοντίδης ήταν Πρωταθλητής Ευρώπης κερδίζοντας το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Laser στο Ιέρ της Γαλλίας, ενώ στην ίδια τοποθεσία πήρε επίσης Χρυσό στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Κατέκτησε, ακόμη, Αργυρό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Laser στο Μεξικό και ήταν έκτος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Princesa Sofia στην Ισπανία.
  • Μετά από δύο χρόνια ο Απόστολος Παρέλλης επιστρέφει στην πρώτη πεντάδα

Πέρσι ήταν στην έκτη θέση, μένοντας εκτός για μόλις 25 βαθμούς. Προηγουμένως είχε άλλες έξι παρουσίες στους πέντε κορυφαίους από το 2014 μέχρι το 2019. Εντός της περσινής χρονιάς πήρε Χρυσό στους Μεσογειακούς Αγώνες του Οράν και Χάλκινο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου στη Ρουμανία. Από εκεί και πέρα, ήταν όγδοος στον τελικό του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου στο Μόναχο, έβδομος στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες στο Μπέρμιγχαμ και 16ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στις ΗΠΑ.
Για δεύτερη συνεχόμενη και πέμπτη συνολικά χρονιά ο Μίλαν Τραΐκοβιτς βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα. Η πρώτη του φορά ήταν το 2016, όντας μάλιστα και πρώτος των πρώτων. Ο 31χρονος στο 2022 πήρε Χρυσό στους Μεσογειακούς Αγώνες του Οράν κάνοντας κιόλας ρεκόρ αγώνων στα ημιτελικά (13.32). Ακόμη, ήταν έκτος στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες στο Μπέρμιγχαμ, έβδομος στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου στο Βελιγράδι (60μ. εμπόδια), ένατος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο και 19ος στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου στις ΗΠΑ.

Η ΠΕΝΤΑΔΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Πέντε κορυφαίες για το 2022, στην κατηγορία των αθλητριών, έχουν ψηφιστεί (με αλφαβητική σειρά):

Αντωνίου Κάλια (κολύμβηση)

Κωνσταντίνου Μανωλίνα (πετοσφαίριση)

Μακρή Μαριλένα (ιστιοπλοΐα)

Σοκόλεβα Άννα (ρυθμική γυμναστική)

Φωτοπούλου Ολίβια (στίβος)

Τρίτη παρουσία για την Κάλια Αντωνίου στην τελική πεντάδα. Το 2020 και το 2021 είχε ψηφιστεί ως τρίτη καλύτερη αθλήτρια. Η 23χρονη στο 2022 πήρε δύο μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες του Οράν, ένα Χρυσό στα 50μ. ελεύθερο και ένα χάλκινο στα 100μ. ελεύθερο. Στην ίδια διοργάνωση ήταν 14η στα 50μ. πεταλούδα. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών στη Βουδαπέστη ήταν 10η στα 50μ. ελεύθερο και 13η στα 100μ. ελεύθερο.
Πρωτάθλημα και κύπελλο Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό πανηγύρισε η Μανωλίνα Κωνσταντίνου για τη σεζόν 2021-22, παίζοντας ως βασική. Στην ηλικία των 29 ετών -το περασμένο καλοκαίρι- αποφάσισε να επιστρέψει στην Κύπρο μετά από 11 χρόνια και πλέον αγωνίζεται στην Ολυμπιάδα Νεαπόλεως. Μικρή είχε αρχίσει στις ακαδημίες της ΑΕΛ προτού πάει στην Ελλάδα όπου αγωνίστηκε σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, Ηρακλή Κηφισιάς, Γυμναστικό Σύλλογο Ηλιούπολης και Θέτιδα Βούλας. Την περσινή σεζόν είχε επιστρέψει ξανά στον Παναθηναϊκό, ενώ προηγουμένως είχε παίξει και στην Bekescsabai της Ουγγαρίας.
Σε ηλικία 20 χρονών η Μαριλένα Μακρή ψηφίστηκε για πρώτη φορά στην πρώτη πεντάδα, ενώ για το 2021 ήταν έβδομη, 24 βαθμούς πίσω από την πέμπτη θέση. Το 2022 πήρε Αργυρό στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων (U21) Laser στη Γαλλία. Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες επιδόσεις της ήταν: 16η στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών Laser στη Γαλλία, 4η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων (U21) στην Πορτογαλία, 6η στους Μεσογειακούς Αγώνες στο Οράν, 31η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών στις ΗΠΑ, 68η στο Παγκόσμιο Κύπελλο Princesa Sofia Ισπανία, 20η στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Ιέρ της Γαλλίας, 27η στο Παγκόσμιο Κύπελλο Hempel στην Ολλανδία, 5η στις γυναίκες και 1η από τις U21 στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Πάλμα και 25η στις γυναίκες και 4η στις U21 στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ιταλία.
Η 18χρονη Άννα Σοκόλεβα, αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής, κατάφερε να διακριθεί στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες που έγιναν στο Μπέρμιγχαμ. Κατέκτησε δύο Αργυρά μετάλλια στο σύνθετο ατομικό και στη στεφάνη, ενώ πήρε το Χάλκινο στη μπάλα.
Άλλη μία πρώτη παρουσία αθλήτριας στην πρώτη πεντάδα με την Ολίβια Φωτοπούλου, η οποία το 2022 κατέκτησε τρία μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες του Οράν, Αργυρό στα 200μ., χάλκινο στα 100μ και χάλκινο στα 4×100μ. Μία δεύτερη θέση είχε και στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου (200μ.). Επιπλέον, ήταν 12η στα 200μ. και 20η στα 100μ. στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο, 27η στα 200μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στις ΗΠΑ και 41η στα 60μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού Στίβου στο Βελιγράδι.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΑΝΤΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Η τριάδα των ομάδων που ξεχώρισε από τις ψήφους των αθλητικών συντακτών είναι (με αλφαβητική σειρά):

ΑΕΚ (ποδόσφαιρο)

Απόλλων (ποδόσφαιρο)

Εθνική Ανδρών (ενόργανη γυμναστική)

Η ΑΕΚ (ποδόσφαιρο) τερμάτισε δεύτερη στη σεζόν 2021-22 εξασφαλίζοντας εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League, όπου έχασε στο β΄ γύρο στα πέναλτι από την Μίντιλαντ, για να συνεχίσει στο Europa League. Απέκλεισε Παρτίζαν και Ντνίπρο και μπήκε στους ομίλους. Με αντιπάλους τις Φενέρμπαχτσε, Ρεν και Ντιναμό Κιέβου κατετάγη τρίτη και συνεχίζει στους «16» του Conference League (σ.σ. θα παίξει ξανά με την Ντνίπρο) και έγινε η δεύτερη κυπριακή ομάδα που θα παίζει Ευρώπη και τον Φεβρουάριο.
Ο Απόλλωνας (ποδόσφαιρο) στέφθηκε πρωταθλητής της περιόδου 2021/22 με 16 νίκες, 10 ισοπαλίες και 6 ήττες, ενώ πήρε και το Σούπερ Καπ του 2022, κερδίζοντας την Ομόνοια 2-0. Στην Ευρώπη, αποκλείστηκε στο 3ο γύρο του Champions League από τη Μακάμπι Χάιφα (CL), και στα πλέι οφ του Europa League στα πέναλτι από τον Ολυμπιακό Πειραιώς. Στους ομίλους του Conference League, μάζεψε επτά βαθμούς (σ.σ. νίκες με ΑΖ και Βαντούζ, ισοπαλία εκτός με Βαντούζ), όμως έμεινε εκτός συνέχειας.
Η Εθνική (ενόργανη γυμναστική) πήρε το Χάλκινο μετάλλιο στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες στο Μπέρμιγχαμ. Ήταν το πρώτο ομαδικό μετάλλιο της Κύπρου στο άθλημα της ενόργανης. Η ομάδα αποτελείτο από τους Γιώργο Άγγονα, Μιχάλη Χαρή, Σωκράτη Πηλακούρη, Ηλία Γεωργίου και Μάριο Γεωργίου.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Tέλος, στην κατηγορία των γυναικείων ομάδων στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται (με αλφαβητική σειρά):

Αναγέννηση Γερμασόγειας (καλαθοσφαίριση)

Απόλλων Ladies (ποδόσφαιρο)

Εθνική 3×3 (καλαθοσφαίριση)

Η Αναγέννηση Γερμασόγειας (καλαθοσφαίριση) κατέκτησε το πρωτάθλημα και το κύπελλο της σεζόν 2021/22, ενώ πήρε και το Σούπερ Καπ του 2022. Και στις τρεις διοργανώσεις συναγωνίστηκε την ΑΕΛ.
Οι Απόλλων Ladies (ποδόσφαιρο), που ήταν η κορυφαία γυναικεία για τις δύο προηγούμενες χρονιές (2020, 2021), σήκωσε αήττητη τον τίτλο του πρωταθλήματος της σεζόν 2021-22 με δεκαπέντε νίκες και μια ισοπαλία. Πήρε, επίσης, το κύπελλο επικρατώντας 2-0 της Νέας Σαλαμίνας στον τελικό. Στην Ευρώπη, στον προκριματικό όμιλο του Champions League γυναικών που διοργάνωσε στην Κύπρο, κέρδισε στον ημιτελικό τη Ρίγα 3-0, και έχασε 1-0 στον τελικό από τη Ζυρίχη.
Η Εθνική Γυναικών 3×3 (καλαθοσφαίριση) κέρδισε το Χρυσό μετάλλιο στο FIBA Europe Cup 3×3 στη Λεμεσό και έγινε η πρώτη εθνική απ΄ όλα τα αθλήματα, που προκρίθηκε σε τελική φάση Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το οποίο έγινε στην Αυστρία τον Σεπτέμβριο του 2022 με τη συμμετοχή 12 χωρών. Εκεί, για τον δ’ όμιλο, έχασε 22-15 από τη Λιθουανία και 22-8 από την Πολωνία. Προπονητής τόσο της Αναγέννησης, όσο και της Εθνικής 3×3, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο Ηρακλής Πιττάκας.