6 Μαΐου, 2024
  • 6 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • Μπαρτσελόνα – Οσασούνα 1-0: Την λύτρωσε ο Άλμπα

Μπαρτσελόνα – Οσασούνα 1-0: Την λύτρωσε ο Άλμπα

By on 2 Μαΐου, 2023 0 4169 Views

Με γκολ του Τζόρντι Άλμπα στο 85’, η Μπαρτσελόνα λύγισε στο «Καμπ Νόου» την Οσασούνα που έπαιζε με δέκα από το 27’ (1-0) και άφησε 14 βαθμούς πίσω τη Ρεάλ Μαδρίτης, κάνοντας υπολογισμούς για την στιγμή της στέψης στη La Liga – Υποβιβάστηκε και μαθηματικά η Έλτσε

Με το αγαπημένο της σκορ (ενδέκατη νίκη φέτος με 1-0!), η Μπαρτσελόνα λύγισε την ψυχωμένη Οσασούνα, η οποία έπαιζε με δέκα από το 27’, και έκανε ένα ακόμα βήμα προς την κατάκτηση του τίτλου στη La Liga, ανεβάζοντας στο +14 την απόστασή της από την δεύτερη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία παίζει αργότερα στο Σαν Σεμπαστιάν με την Ρεάλ Σοσιεδάδ (23:00).

Χωρίς απόντες πλέον, αφού επέστρεψαν όλοι οι τραυματίες με τελευταίο τον Ουσμάν Ντεμπελέ, ο Τσάβι αποφάσισε να ξεκινήσει με την ίδια ενδεκάδα του επιβλητικού 4-0 επί της Μπέτις το περασμένο Σάββατο (28/04).

Με το μυαλό στον τελικό του Κυπέλλου, ο Γιαγκόμπα Αρασάτε προφύλαξε τον δεξιό μπακ Νάτσο Βιδάλ και τον κεντρικό αμυντικό Νταβίντ Γκαρθία, δεν υπολόγιζε λόγω τραυματισμού τον μέσο Ντάρκο Μπράσανατς και λόγω ρήτρας στον δανεισμό από τη Μπαρτσελόνα τον εξτρέμ Αμπντέ, ενώ δεν είχε στη διάθεσή του λόγω τιμωρίας και τον μέσο Γιόν Μονκαγιόλα.

Έδωσε χρόνο συμμετοχής στους προερχόμενους από τραυματισμό Λούκας Τορό και Τσίμι Άβιλα, προκειμένου να αποκτήσουν ρυθμό, ενώ συμπεριέλαβε στην ενδεκάδα τρεις παίκτες της δεύτερης ομάδας (Ντιέγκο Μορένο, Χόρχε Εράντο, Ίκερ Μπενίτο).

Ντεμπούτο Εράντο με κόκκινη

«Φουριόζοι» ξεκίνησαν οι γηπεδούχοι, με τους φιλοξενούμενους να πιέζουν ψηλά και να είναι συμπαγείς στα μετόπισθεν, θέλοντας να αποδειχθούν ανταγωνιστικοί, παρ’ ότι σε λίγα 24ωρα έχουν να δώσουν ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια της ιστορίας τους.

Και τα κατάφεραν καταρχήν στο πρώτο ημίχρονο, παρ’ ότι έπαιζαν με δέκα από το 27’ όταν ο 22χρονος Χόρχε Εράντο, ο οποίος έκανε ντεμπούτο στη La Liga με την ομάδα του, αποβλήθηκε ορθά με κόκκινη κάρτα, όταν έκοψε με φάουλ τον Πέδρι ως τελευταίος παίκτης.

Με παίκτη παραπάνω, η Μπάρτσα δημιούργησε και έχασε καλές ευκαιρίες με κοντινή προσπάθεια του Πέδρι, εκτέλεση φάουλ του Ραφίνια που «έγλειψε» το πάνω μέρος του οριζόντιου δοκαριού (οι Καταλανοί έχουν να σκοράρουν με αυτόν τον τρόπο δύο χρόνια, από τότε δηλαδή που έφυγε ο Λιονέλ Μέσι!) και δύο κεφαλιές των Ανσού Φατί και Ρόναλντ Αραούχο. Ο Φατί μπήκε ως αλλαγή αντί του τραυματία Γκάβι, αλλά η είσοδός του δεν άλλαξε ιδιαιτέρως την εικόνα του αγώνα.

«Χρυσή» αλλαγή ο Άλμπα και στο +14

Στην ανάπαυλα, ο Αράσατε έκανε δύο αλλαγές για να προφυλάξει ενόψει τελικού τους Αϊμάρ Ορόθ και Ρουμπέν Γκαρθία, με την Οσασούνα να μην αλλάζει την άμυνα με… έξι ποδοσφαιριστές και τον Τσάβι να ρίχνει γρήγορα στο παιχνίδι τον Ντεμπελέ, ψάχνοντας τρόπο να διαπάσει την οπισθοφυλακή των φιλοξενούμενων.

Πριν από το τελευταίο ημίωρο, ο προπονητής των φιλοξενούμενων έκανε άλλες δύο αλλαγές σκεπτόμενος το ραντεβού με την Ρεάλ Μαδρίτης, ξεκουράζοντας Λούκας Τορό και Τσίμι Άβιλα.

Σε αντίθεση με το πρώτο μέρος, οι γηπεδούχοι δημιούργησαν και έχασαν σωρεία καθαρών ευκαιριών, με Φρένκι Ντε Γιονγκ, Φατί (δεν τον θέλει με τίποτα η μπάλα…), Ντεμπελέ και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (του ακυρώθηκε ορθά γκολ), με την Οσασούνα να βρίσκει το κουράγιο για να απαντήσει με Ίκερ Μουνιόθ και Κίκε Γκαρθία.

Όλα «έδειχναν» 0-0, αλλά στο 85’ ο Τζόρντι Άλμπα έδωσε την λύση. Ο έμπειρος αριστερός μπακ, ο οποίος έχει αποδεχθεί φέτος τον ρόλο του αναπληρωματικού του Αλεχάντρο Μπάλντε στη φετινή σεζόν, ολοκλήρωσε με διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή συνδυασμό των Λεβαντόφσκι και Ντε Γιονγκ, αποδίδοντας ποδοσφαιρική δικαιοσύνη για το πώς πήγε το παιχνίδι, παρά την αξιέπαινη αντοχή της Οσασούνα.

Μπαρτσελόνα (Τσάβι): Τερ Στέγκεν – Κουντέ, Αραούχο, Κρίστενσεν (53’ Έρικ Γκαρθία), Μπάλντε (76’ Τζόρντι Άλμπα) – Ντε Γιονγκ, Μπουσκέτς (75’ Φεράν Τόρες), Πέδρι – Ραφίνια (53’ Ντεμπελέ), Λεβαντόφσκι, Γκάβι (35’ λ. τρ. Φατί).

Οσασούνα (Χαγκόβα Αρασάτε): Αϊτόρ Φερνάντεθ – Ντιέγκο Μορένο, Ουνάι Γκαρθία, Εράντο, Μάνου Σάντσεθ – Αϊμάρ Ορόθ (46’ Ίκερ Μουνιόθ), Τορό (59’ Χουάν Κρουθ), Πάμπλο Ιμπάνιεθ – Ίκερ Μπενίτο (69’ Αριδάνε), Άβιλα (59’ Κίκε Γκαρθία), Ρουμπέν Γκαρθία (46’ Κίκε Μπάρχα).

Υποβιβάστηκε και μαθηματικά η Έλτσε

Στο έτερο παιχνίδι με το οποίο άνοιξε η 33η αγωνιστική της La Liga, η Αλμερία πήρε νίκη – ανάσα στη μάχη της παραμονής, επικρατώντας εντός έδρας της ουραγού Έλτσε με 2-1 (22’ Μπαπτιστάο, 52’ Εμπάρμπα – 90’ Πόνσε), ανεβαίνοντας στο +5 σε σχέση με την τελευταία τριάδα της βαθμολογίας.

Η Έλτσε, από την άλλη, υποβιβάστηκε και μαθηματικά στην δεύτερη κατηγορία, αφού πλέον δεν… προλαβαίνει να «ξεκολλήσει» από την ζώνη του υποβιβασμού.