17 Μαΐου, 2024
  • 17 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Τράμπζονσπορ – ΑΕΚ 1-3: Σκορπάει… τρόμο και μεγάλες ελπίδες η Ενωση

Τράμπζονσπορ – ΑΕΚ 1-3: Σκορπάει… τρόμο και μεγάλες ελπίδες η Ενωση

By on 31 Ιουλίου, 2023 0 2445 Views

Εκπληκτική σε ορισμένα διαστήματα του φιλικού αγώνα, η ΑΕΚ επικράτησε εμφατικά με 3-1 επί της ισχυρής Τράμπζονσπορ με σκόρερς τους Λιβάι, Ελίασον, Φαν Βέερτ – Από ένα χαμένο πέναλτι Λιβάι και Μπακασέτας, ανησυχία για τον μυϊκό τραυματισμό του Βίντα.

Και τώρα φέρτε της την Ντινάμο Ζάγκρεμπ! Η ΑΕΚ που δείχνει βδομάδα με βδομάδα ακόμη πιο ανεβασμένη ενόψει των προκριματικών στο Champions League, με την ταυτότητα που χαρακτηρίζει το παιχνίδι του Ματίας Αλμέιδα, τη γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση και πιάνοντας εξαιρετική απόδοση για την εποχή, πέρασε νικηφόρα από την Τραπεζούντα επικρατώντας με 1-3 της Τράμπζονσπορ στην πρόβα τζενεράλε πριν από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Αυγούστου. Λιβάι Γκαρσία, Ελίασον και Φαν Βέερτ χρίστηκαν σκόρερ με τα δύο τελευταία τέρματα να αποτελούν υπόδειγμα για το πως χτυπάει κανείς στην κόντρα. Από ένα χαμένο πέναλτι είχαν οι δύο ομάδες με Λιβάι και Μπακασέτα που νικήθηκαν από Ουγκουρτσάν και Αθανασιάδη αντίστοιχα. Άτυχη στιγμή με τον Βίντα που αποχώρησε στο 9′ με ενοχλήσεις ψηλά στο πόδι και υπάρχει αγωνία για την κατάστασή του.

ΑΕΚ: Έτσι ξεκίνησε ο Ματίας Αλμέιδα

Ο Αλμέιδα έδωσε φανέλα βασικού στον Πινέδα ξεκινώντας τον, όπως αναμενόταν, στην αριστερή πλευρά, με τους Σιμάνσκι και Γιόνσον στον άξονα της μεσαίας γραμμής και τον Ελίασον στη δεξιά πλευρά. Στην επίθεση πίσω από τον προωθημένο Λιβάι Γκαρσία ήταν ο Τσούμπερ, ενώ στα μετόπισθεν, ο Στάνκοβιτς επιλέχθηκε στην εστία και την τετράδα της άμυνας αποτελούσαν οι Χατζισαφί, Μουκουντί, Βίντα και Ρότα. Από την άλλη ο Μπιέλιτσα παρέταξε την Τράμπζονσπορ με 4-3-3, με βασικούς τους Κουρμπέλη και Μπακασέτα. Με τον Ουγκουρτσάν στο τέρμα, τους Ερέν, Ντένσβιλ, Μπένκοβιτς και Λάρσεν στην άμυνα, τους Κουρμπέλη, Μπακασέτα και Αμπντουλκαντίρ στη μεσαία γραμμή, στα άκρα τους Βίσκα και Τρεζεγκέ και τον Μάξι Γκόμες στην κορυφή.

Όταν η ΑΕΚ πήρε τον έλεγχο, έβγαλε ορμή και σκόραρε δύο φορές

Η Τράμπζονσπορ μπήκε με επιθετικές διαθέσεις στο φιλικό και ήταν ανώτερη στο πρώτο του μισό, ωστόσο από τη στιγμή που η ΑΕΚ κατάφερε να ελέγξει τον ρυθμό και να κάνει αυτή παιχνίδι, έγινε το απόλυτο αφεντικό φτάνοντας σε δύο γκολ μέσα σε ένα δεκάλεπτο. Αρχικά βεβαίως χρειάστηκε η επέμβαση του Στάνκοβιτς στο 8′ σε κεφαλιά του Μάξι Γκόμες, και ακόμα μια από τον Αυστριακό τερματοφύλακα στο 24′ σε σουτ του Μπακασέτα που κατευθυνόταν στη γωνία για να κρατήσει η ΑΕΚ το μηδέν, ενώ άλλο ένα σουτ του Έλληνα μεσοεπιθετικού κόντραρε και πέρασε δίπλα από το κάθετο ένα λεπτό αργότερα.

Η ΑΕΚ, η οποία είχε δει από το 9′ τον Βίντα να αποχωρεί με ενοχλήσεις στον μηρό με τον Μήτογλου να τον αντικαθιστά, δεν είχε απειλήσει πέρα από ένα σουτ του Λιβάι που είχε περάσει πάνω από τα δοκάρια. Αλλά από το 25′ και μετά οι κιτρινόμαυροι πήραν τα ηνία του ματς, έκλεισαν την Τράμπζονσπορ στο δικό της μισό βγάζοντας ορμή και βρίσκοντας δύο φορές τον δρόμο προς τα δίχτυα μέσα σε ένα δεκάλεπτο. Στο 30′ ο Τσούμπερ από πλάγια θέση ανάγκασε τον Ουγκουρτσάν να βγάλει σε κόρνερ και στην εκτέλεση του Πινέδα που ακολούθησε, ο Μήτογλου έστρωσε στον Λιβάι και εκείνος με ένα εξαιρετικό αριστερό έστειλε την μπάλα στη γωνία των διχτύων της Τράμπζονσπορ για το 0-1.

Η Ένωση πίεζε όλο και περισσότερο ούσα συνεχώς στην επίθεση, τα νεύρα μεταξύ των Σιμάνσκι και Μπακασέτα άναψαν λίγο τα αίματα μετά από ένα μαρκάρισμα του Πολωνού, με την ΑΕΚ που ήταν συνεχώς μπροστά να φτάνει και σε δεύτερο γκολ στο 41′. Ένα τέρμα που έφερε φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα του Αλμέιδα. Ο Ελίασον έκλεψε και σε συνεργασία με τους Ρότα και Τσούμπερ η ΑΕΚ κατάφερε να βγει γρήγορα από φάση άμυνας σε φάση επίθεσης στην κόντρα. Ο Λιβάι από τα δεξιά πάσαρε στον Πινέδα μέσα στην περιοχή που δεν μπόρεσε να σουτάρει, κάτι που έκανε ο Ελίασον που είχε κυνηγήσει τη φάση και πλασάροντας με τη βοήθεια του δοκαριού έγραψε το 0-2.

Με την «ταυτότητα» του Αλμέιδα πέρασε με 1-3 από την Τραπεζούντα

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Αλμέιδα προχώρησε σε πέντε αλλαγές με τον Γαλανόπουλο αντί του Σιμάνσκι, τον Άμραμπατ αντί του Ελίασον, τον Γκατσίνοβιτς αντί του Πινέδα, τον Σιντιμπέ αντί του Ρότα και τον Αθανασιάδη αντί του Στάνκοβιτς. Η ΑΕΚ περίμενε την Τράμπζονσπορ χωρίς να πιέζει ψηλά, με την τουρκική ομάδα να φτάνει στη μείωση του σκορ στο 54′. Ο Μπακασέτας εκτέλεσε το φάουλ γλυκά γεμίζοντας μέσα στην περιοχή, το τεχνητό οφσάιντ δεν βγήκε και ο Μάξι Γκόμες με κεφαλιά βρήκε δίχτυα για το 1-2. Η Ένωση επιχειρούσε να αναπτυχθεί και με build up, κάτι που έχει βάλει περισσότερο φέτος το καλοκαίρι στο παιχνίδι ο Αλμέιδα και ένα ωραίο χτίσιμο από πίσω έφερε τελική με τον Γκατσίνοβιτς, αλλά το χλιαρό πλασέ του μπλόκαρε εύκολα ο Ουγκουρτσάν στο 58′.

Ο Αλμέιδα προχώρησε σε άλλες δύο αλλαγές με τους Μάνταλο και Πισάρο να αντικαθιστούν Γιόνσον και Τσούμπερ αντίστοιχα και τον Μεξικανό μεσοεπιθετικό να παίζει στην επίθεση πίσω από τον Λιβάι Γκαρσία. Οι κιτρινόμαυροι όταν έβγαιναν στην επίθεση συνέχιζαν να είναι απειλητικοί και στο 69′ κέρδισαν πέναλτι όταν ο Μπακασέτας σήκωσε ψηλά το πόδι σε προσπάθεια του Γκατσίνοβιτς να πάρει την κεφαλιά, όμως ο Λιβά Γκαρσία που ανέλαβε την εκτέλεση νικήθηκε από τον Ουγκουρτσάν, ο οποίος του είπε στη συνέχεια «όχι» και στο ριμπάουντ.

Η ΑΕΚ όμως με την ταυτότητα του Αλμέιδα και τη γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση στην κόντρα χτύπησε και τρίτη φορά. Στο 75′ ο Μάνταλος ανέκτησε την μπάλα, η οποία στη συνέχεια… κρύφτηκε! Ο Μάνταλος πάσαρε στον Γκατσίνοβιτς, αυτός στον Πισάρο που κουβάλησε την μπάλα, πάσαρε στον Άμραμπατ και αυτός στον Σιντιμπέ που έκανε το γύρισμα παράλληλα και ο Φαν Βέερτ με προβολή σημείωσε το 1-3 σε ένα γκολ βγαλμένο από τα καλύτερα όνειρα του «Πελάδο»!

Στο 82′ ήταν η… σειρά της Τράμπζονσπορ να αστοχήσει σε πέναλτι μετά από χέρι του Μάνταλου μέσα στην περιοχή. Παρά τη δυνατή εκτέλεση του Μπακασέτα, ο Αθανασιάδης έπεσε εξαιρετικά στη γωνία του και απέκρουσε με το 1-3 να διατηρείται ως το φινάλε και την ΑΕΚ να δείχνει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ενόψει των αγώνων με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς (46′ Αθανασιάδης), Χατζισαφί (73′ Μοχαμάντι), Μουκουντί, Βίντα (9′ Μήτογλου), Ρότα (46′ Σιντιμπέ), Σιμάνσκι (46′ Γαλανόπουλος), Γιόνσον (63′ Μάνταλος), Πινέδα (46′ Γκατσίνοβιτς, 79′ Ζίνι), Ελίασον (46′ Άμραμπατ), Τσούμπερ (63′ Πισάρο), Λιβάι Γκαρσία (73′ Φαν Βέερτ)