21 Μαΐου, 2024
  • 21 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει στο Champions League, αλλά εξασφάλισε και ομίλους Europa League – οι πιθανοί αντίπαλοί του

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει στο Champions League, αλλά εξασφάλισε και ομίλους Europa League – οι πιθανοί αντίπαλοί του

By on 1 Αυγούστου, 2023 0 3237 Views

Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε μεν στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, όμως ταυτόχρονα εξασφάλισε παρουσία στους ομίλους του Europa League. Οι πιθανοί αντίπαλοι που γνωρίζει ήδη και τα μεγαθήρια του 1ου γκρουπ δυναμικότητας.

Ο πρώτος στόχος της φετινής σεζόν επετεύχθη για τον Παναθηναϊκό ο οποίος μετά το 2-2 κόντρα στην Ντνίπρο προκρίθηκε στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League όπου θα αντιμετωπίσει τη Μαρσέιγ και “κλείδωσε” την επιστροφή του στους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Αν αυτοί θα είναι του Champions League, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια ή του Europa League, θα του κρίνουν τα δύο παιχνίδια που έρχονται κόντρα στους Γάλλους στις 8 ή 9 Αυγούστου με τη ρεβάνς να γίνεται στις 15 Αυγούστου.

Η πρόκριση του Παναθηναϊκού  στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League ισοδυναμεί με φάση ομίλων. Οι “πράσινοι” διασφάλισαν ότι αν αποκλειστούν από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση από την Γαλλική Μαρσέιγ θα συνεχίσουν την ευρωπαϊκή πορεία τους στους ομίλους του Εuropa League . Αυτό θα συμβεί είτε αποκλειστούν στον 3ο προκριματικό γύρο είτε στα playoffs, επειδή βρίσκονται στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών.

Η μακρόχρονη απουσία των “πρασίνων” από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ο περσινός πρόωρος αποκλεισμός τους έχει αφήσει με τον ελάχιστο δυνατό συντελεστή. Ο Παναθηναϊκός ουσιαστικά υιοθέτησε τον συντελεστή της Ελλάδας, αφού δεν έχει δικούς του βαθμούς για να μπει σε κληρώσεις και οι 5,045 δεν είναι αρκετοί για να τον τοποθετήσουν σε κάποιο γκρουπ ισχυρών.

Αυτό σημαίνει ότι αν τελικά αγωνιστεί στους ομίλους του Europa League, θα τοποθετηθεί στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας, γνωρίζοντας ορισμένους από τους πιθανούς αντιπάλους του.

Γουέστ Χαμ, Λίβερπουλ, Ρόμα, Βιγιαρεάλ, Λεβερκούζεν και Αταλάντα είναι οι έξι σίγουρες από τις οκτώ στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας κι έτσι μία από αυτές ενδέχεται να είναι αντίπαλος του Παναθηναϊκού. Σπόρτινγκ και Ρεν επίσης μπορούν να ακολουθήσουν, ενώ είναι πιθανό το 1ο γκρουπ να συμπληρωθεί από ομάδα των προκριματικών.

Από εκεί και πέρα, η Μπέτις θα τοποθετηθεί στο 2ο ή στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας και οι Μπράιτον, Φράιμπουργκ και Τουλούζ μπορούν να καταλήξουν στο 2ο, στο 3ο ή στο 4ο γκρουπ μαζί με τον Παναθηναϊκό.

Κάθε γκρουπ δυναμικότητας θα απαρτίζεται από οκτώ ομάδες. Οι ομάδες που έχουν δεδομένη θέση στους ομίλους είναι έντεκα προαναφερθείσες. Οι υπόλοιπες 23 θα προκύψουν από τα προκριματικά του Champions League και του Europa League.

Οι τέσσερις αποκλεισμένοι του 3ου προκριματικού γύρου των μη πρωταθλητών στο Champions League όπου βρίσκεται κι ο Παναθηναϊκός αυτήν τη στιγμή, οι τέσσερις αποκλεισμένοι των playoffs των πρωταθλητών στο Champions League (όπου ίσως βρεθεί η ΑΕΚ), οι δύο αποκλεισμένοι των playoffs των μη πρωταθλητών στο Champions League και οι δέκα νικητές των playoffs του Europa League (όπου ίσως βρεθεί ο Ολυμπιακός) θα συμπληρώσουν το παζλ των ομίλων.

Η κλήρωση είναι προγραμματισμένη για την 1η Σεπτεμβρίου, με τον πρώτο αγώνα να διεξάγεται στις 21 του μήνα.

Φάση ομίλων (32 ομάδες)

ΠΡΩΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ (8 ΟΜΑΔΕΣ)

  1. Εισιτήριο κατόχου Europa Conference League
  2. Λίβερπουλ (Αγγλία) 123,000
  3. Ρόμα (Ιταλία) 97,000
  4. Βιγιαρεάλ (Ισπανία) 82,000
  5. Λεβερκούζεν (Γερμανία) 72,000
  6. Αταλάντα (Ιταλία) 55,500

ΠΡΩΤΟ Ή ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ

  • Σπόρτινγκ (Πορτογαλία) 52,500
  • Ρεν (Γαλλία) 44.000

ΠΡΩΤΟ Ή ΔΕΥΤΕΡΟ Ή ΤΡΙΤΟ Ή ΤΕΤΑΡΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗTA

  • 4 ηττημένοι από τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League – μονοπάτι μη πρωταθλητών
  • 4 ηττημένοι από τα playoffs του Champions League – μονοπάτι πρωταθλητών
  • 2 ηττημένοι από τα playoffs του Champions League – μονοπάτι μη πρωταθλητών
  • 10 νικητές από τα playoffs του Europa League

ΔΕΥΤΕΡΟ Ή ΤΡΙΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ

Μπέτις (Ισπανία) 37,000

ΔΕΥΤΕΡΟ Ή ΤΡΙΤΟ Ή ΤΕΤΑΡΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤA

  • Μπράιτον (Αγγλία) ≥21,799
  • Φράιμπουργκ (Γερμανία) 16,496
  • Τουλούζ (Γαλλία) 12,232