28 Απριλίου, 2024
  • 28 Απριλίου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ:Άλλοι φορείς, δεν έχουν τη βούληση να ελέγξουν τους οπαδούς τους.Εφαρμόσαμε τη νομοθεσία που πέρασε από τη Βουλή μετά τον τραυματισμό ενός παιδιού και μιας κοπέλας

ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ:Άλλοι φορείς, δεν έχουν τη βούληση να ελέγξουν τους οπαδούς τους.Εφαρμόσαμε τη νομοθεσία που πέρασε από τη Βουλή μετά τον τραυματισμό ενός παιδιού και μιας κοπέλας

By on 25 Ιανουαρίου, 2024 0 513 Views

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, τοποθετήθηκε με δηλώσεις του για τα επεισόδια στον αγώνα Aπόλλωνα-ΑΕΛ στη Λεμεσό και τα όσα συνέβησαν:

-Για τα συμβάντα στο «ΑΛΦΑΜΕΓΑ»: «Στο γραφείο ήμουν ο ίδιος προσωπικά για ευκολότερη επικοινωνία με την αστυνομική διεύθυνση Λεμεσού. Πριν τον αγώνα επιχειρήθηκε συμπλοκή μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων και η αστυνομία κατάφερε να μην έρθουν σε επαφή. Στη συνέχεια, προχωρήσαμε σε ελέγχους και έρευνες με επικεφαλής αξιωματικούς στις θύρες εισόδου, παρότι δεν είναι αρμοδιότητά μας. Κατά την είσοδο των οπαδών, κάποιοι μπήκαν στο γήπεδο από πλευράς της μιας ομάδας κι ακολούθως από την άλλη ομάδα. Η αστυνομία προσέτρεξε για παρεμπόδιση τους και επέστρεψαν στις κερκίδες. Επίσης, πυρσοί και κροτίδες υπήρχαν σε μία κερκίδα. Μετά τα γεγονότα και τον τραυματισμό ενός παιδιού και μιας κοπέλας, σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο του αγώνα, αποφασίσαμε να εισηγηθούμε τη μη έναρξη του αγώνα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Ο διαιτητής εισάκουσε την εισήγησή μας. Θεωρούμε σωστή την απόφαση, το κάναμε και τον Δεκέμβριο του 2022 στο Τσίρειο. Στην ουσία εφαρμόσαμε τη νομοθεσία, όπως ψηφίστηκε στη Βουλή. Προέχει για μας η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα των πολιτών. Είναι γεγονός ότι υπάρχει έξαρση της οπαδικής βίας, κυρίως στα γήπεδα αλλά και στα κάποιες περιπτώσεις εκτός. Ως αστυνομία αξιολογούμε την κατάσταση. Δαπανούμε αρκετούς ανθρώπινους πόρους. Υπάρχουν κι άλλοι φορείς, που δεν έχουν τη βούληση να ελέγξουν τους οπαδούς τους. Θυμάμαι μια ομάδα που απέκλεισε η ίδια από την εξέδρα της κάποιους οπαδούς της. Αυτό μπορούν να κάνουν και οι υπόλοιποι. Πρέπει να το δούμε συλλογικά και να αναλάβει ο καθένας το μερίδιο ευθύνης του».

Για τα μέτρα: «Νομίζω ότι τα μέτρα που έλαβε η ΚΟΠ, με την απαγόρευση μετακίνησης, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να μπορέσει ο καθένας να πηγαίνει στο ποδόσφαιρο και να μην έχει έγνοια τη σωματική του ακεραιότητα».

-Πώς πέρασαν οι κροτίδες και οι φωτοβολίδες: «Οι έλεγχοι είναι αυξημένοι το τελευταίο διάστημα. Τοποθετούμε αρκετούς αστυνομικούς μαζί με τους άλλους επιτηρητές. Τα πλείστα αντικείμενα είναι μεγάλα σε μέγεθος, εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να μην πέρασαν από τις εισόδους αλλά από άλλους. Είτε από παράγοντες είτε από πρόσωπα που έχουν να κάνουν με το γήπεδο».

-Αν έχει ο ίδιος ευθύνες: «Δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό προς τον σκοπό παροχής της καλύτερης ασφάλειας στον τόπο. Δεν είναι θέμα ευθυνών, ως αστυνομία κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δεν χειριζόμαστε μόνο την οπαδική βία, όπως την τρομοκρατία, το μεταναστευτικό, τα τροχαία δυστυχήματα και το οργανωμένο έγκλημα».

-Αν σκέφτηκε να παραιτηθεί: «Ο σκοπός μου είναι να βελτιώσω την αστυνομία, δεν σκέφτηκε να παραιτηθώ».

-Αν έγιναν όλα όσα έπρεπε από την αστυνομία: «Με τις δυνάμεις που είχαμε, θεωρούμε ότι ανταπεξήλθαμε επαρκώς».

Πόσους χρειάζεται η Αστυνομία; Δεν είναι αριθμητικό θέμα αλλά του τι έχεις να αντιμετωπίσεις εκείνη την στιγμή και πως θα τα χειριστείς. Έχουμε πληροφορίες, έγιναν έρευνες και σε άλλα πρόσωπα. Σε καντίνες, στο ΣΥΦΙ της ΑΕΛ. 

Με τον Πρόεδρο είχατε μιλήσει; “Όχι”.

Aπό ποιον προήλθε η απόφαση για αναβολή: «Η απόφαση ανήκει στο διαιτητή. Εμείς ως αστυνομία εκφέρουμε την άποψη μας».