1 Μαΐου, 2024
  • 1 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Α.ΣΑΝΤΗΣ:Δεν πρόκειται να συνεχίσω. Εγώ δεν μπορώ άλλο. Δεν υπάρχει πόρτα που δεν κτυπήσαμε.Το χρέος είναι διαχειρίσιμο αν…

Α.ΣΑΝΤΗΣ:Δεν πρόκειται να συνεχίσω. Εγώ δεν μπορώ άλλο. Δεν υπάρχει πόρτα που δεν κτυπήσαμε.Το χρέος είναι διαχειρίσιμο αν…

By on 18 Απριλίου, 2024 0 439 Views

Φιλοξενούμενος στον ΣΠΟΡ FM 95,0 και στην εκπομπή «Κάνε Παιχνίδι», ήταν ο πρόεδρος της Ανόρθωσης, Ανδρέας Σάντης, ο οποίος μίλησε για τις εξελίξεις και την απόφαση του να παραιτηθεί.

Τα κυριότερα σημεία:

-Για την απόφαση παραίτησης του δ.σ: «Πρώτα να κάνω μια μικρή αναδρομή για να βάλουμε κάποια πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Θα ξεκινήσω από τον Απρίλιο. Σε μια συμφωνία με τον κ.Πουλλαΐδη για τη μεταβίβαση των μετοχών, βάζοντας ένα ποσό. Περιμέναμε ότι θα προχωρούσε σε σύντομο διάστημα. Υπήρχαν κάποιοι όροι, όπως η συμφωνία διαχείρισης κι άλλα πράγματα. Η μεταβίβαση δυστυχώς καθυστερούσε. Δεν έχει σημασία το γιατί. Είχα αναφέρει στο ΡΙΚ, όταν η ομάδα είχε καλύτερη αγωνιστική παρουσία απ’ ότι θα ανέμενε ο καθένας, είχα πει ότι η καθυστέρηση της μεταβίβασης των μετοχών θα δημιουργήσει προβλήματα κι ότι η Ανόρθωση πρέπει να διοικείται από ένα συμβούλιο. Με την πάροδο του χρόνου αυτό πήρε σάρκα και οστά την 1η Φεβρουαρίου, με τις μετοχές να μεταβιβάζονται στον σύλλογο. Έγινε η αλλαγή με τη διοίκηση του συλλόγου στις 22 Φεβρουαρίου και ζούμε πλέον ότι επακολούθησε. Παραιτηθήκαμε γιατί οι συνθήκες δεν σηκώνουν πλέον αυτή τη διοίκηση να συνεχίσει να ηγείται της Ανόρθωσης. Όποιος ενδιαφέρεται, να μην θεωρείται ως κώλυμα η δική μας παρουσία. Όποιος ενδιαφέρεται, είναι αναγκαίο να έρθει κοντά να βοηθήσει. Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, είδαμε και τα λάθη μας. Είναι διαφορετικό να είσαι μέλος μιας διοίκησης από το να ηγείσαι ενός σωματείου. Μηδενίζουμε τα πάντα. Δεν καταφέραμε κι αποτύχαμε στο τέλος της ημέρας να αποφύγουμε την εσωστρέφεια. Όποιος αναλαμβάνει θέλει τον επόμενο να αποτύχει, αυτός που αναλαμβάνει τα ρίχνει στον προηγούμενο. Η εσωστρέφεια είναι μεγάλο πρόβλημα, το δεύτερο είναι ότι εάν κι εφόσον αυτός που ηγείται δεν έχει την οικονομική ευχέρεια να ανταπεξέλθει, είναι μεγάλο πρόβλημα. Ο κόσμος ήταν συγκλονιστικός, από μόνος του δεν μπορεί. Αν δεν υπάρχει κάποιος με οικονομική ευχέρεια, είναι πιο έντονο το πρόβλημα. Δεν υποσχεθήκαμε εκατομμύρια. Ίσως από άγνοια κινδύνου ή ρομαντισμό μπήκαμε σ’ αυτή την προσπάθεια. Σημασία έχει τι γίνεται από ‘δω και πέρα. Στο τέλος της ημέρας, ο καθένας που είναι εδώ μένει μόνος του. Δεν μπορεί να δουλέψει αυτό το πράγμα αν δεν υπάρχει άτομο με οικονομική ευχέρεια».

-Για τον Χρήστο Πουλλαΐδη: «Ο κ. Πουλλαΐδης βρισκόταν μακριά, δεν ήταν πάντοτε εδώ. Ήταν σε μια περίοδο 8-10 χρόνων με σχήματα που δεν βοήθησαν. Αλλά δεν μπορούμε να μην τον ευχαριστούμε για τις προσπάθειές του. Δεν υπάρχει πρόεδρος στην Ανόρθωση τα τελευταία χρόνια που να μην δέχθηκε κριτική, από τον επίτιμο πρόεδρο Κίκη Κωνσταντίνου. Ο κ. Πουλλαΐδης ξεκαθάρισε προ πολλού ότι η συνεισφορά του ήταν μέχρι τη μέρα που αποχώρησε. Δεν είναι σωστό να τρέχουμε στον κ. Πουλλαΐδη όποτε παρουσιάζεται πρόβλημα. Θεωρώ ότι άλλαξαν πολλά πράγματα προς το καλύτερο. Χρειάζεται να έρθουν άνθρωποι, να μπουν λεφτά για να προχωρήσει η Ανόρθωση. Εμείς θα προχωρήσουμε σε διακανονισμούς για να αποφύγει η Ανόρθωση τα χειρότερα».

-Αν υπάρχει ενδιαφέρον από κάποια άτομα για τα διοικητικά: «Δεν έχω υπόψη μου κάτι τέτοιο. Αν υπάρξει θα τους δώσουμε τα κλειδιά. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει εσωστρέφεια από εμάς».

-Τι θα γίνει αν δεν βρεθεί διάδοχος κατάσταση κι αν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσει: «Η Ανόρθωση είναι μια ομάδα που δεν μπορεί κάποιος να την αφήσει μόνη της. Η παρούσα διοίκηση συνεχίζει μέχρι τις 24 Απριλίου και θα γίνει και εκλογική συνέλευση. Εγώ δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσω. Είναι δεδομένο. Υπάρχουν αξιόλογα άτομα που μπορούν να βγουν μπροστά. Εγώ δεν μπορώ άλλο. Δεν υπάρχει πόρτα που δεν κτυπήσαμε.Η εσωστρέφεια είναι σε τέτοιο βαθμό που δεν επέτρεψε να κάνουμε αυτά που θέλαμε. Αυτό που είπαμε για τα εισιτήρια διαρκείας και τα επιπλέον 100 ευρώ, ούτε εκβιασμός ήταν ούτε απειλή. Ήταν ένας τρόπος για να βοηθήσει το σωματείο. Οι πολλοί από λίγα. Δεν βοηθάει εμένα αλλά την Ανόρθωση».

-Για τη μη στήριξη του κόσμου στο τελευταίο πλάνο οικονομικής βοήθειας: «Ήταν ένας τρόπος για να έρθουν λεφτά για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Κάποιοι το θεώρησαν υπερβολικό. Ποτέ δεν έγινε υπό μορφή εκβιασμού ή απειλής. Άμα η μπάλα μπαίνει στο πλεκτό είναι όλα καλά. Επειδή δεν πήγε καλά το αγωνιστικό, βγήκαν στην επιφάνεια όλα τα υπόλοιπα».

-Γιατί ανανεώθηκαν συμβόλαια με μεγαλύτερα ποσά και γιατί το μπάτζετ ήταν μεγαλύτερο από τα έσοδα: «Κάναμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα καλυπτόταν με βάση τα δεδομένα που είχαμε τότε. Όταν η ομάδα πήγαινε καλά, κανείς δεν σκεφτόταν τον προϋπολογισμό. Θεωρούσαμε ότι μπορούσαμε να πάμε στην επόμενη μέρα, να φτιάξουμε ένα βασικό κορμό. Το να κάνουμε τώρα νεκροψίες, δεν βοηθά καθόλου. Πρέπει να πάμε παρακάτω. Θέλουμε την Ανόρθωση να πρωταγωνιστεί, αλλά με βάση τα οικονομικά δεδομένα στο ποδόσφαιρο τώρα, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση».

–Για τις φήμες ότι απορρίφθηκαν επενδυτές: «Ούτε ένας δεν ήρθε και να τον έχουμε απορρίψει. Όσοι εξέφρασαν ενδιαφέρον ανοίξαμε τις πόρτες, τους είπαμε να πάρουν όσες πληροφορίες θέλουν και θα είμαστε δίπλα τους. Ούτε ένας δεν έχει έρθει και να πει ότι ενδιαφέρεται, φύγετε αύριο το πρωί. Ούτε ένας. Είτε από Ελλάδα, είτε από Κύπρο είτε… εξωγήινος».

-Για το χρέος που είχε όταν ανέλαβε η διοίκηση και τι ποσά πληρώθηκαν: «Υπάρχουν οι γενικές συνελεύσεις τα οποία έχουμε αναφέρει. Δεν το θεωρώ πρέπων να λέμε στον… αέρα τους αριθμούς. Ο κ.Πουλλαΐδης φεύγοντας από την Ανόρθωση από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο έβαλε ένα εκατομμύριο ευρώ. Τα έξοδα εκείνη την περίοδο ήταν κοντά στα 3,5-4 εκατομμύρια συν ακόμη 1,4 εκατομμύρια για υποχρεώσεις. Από τον προϋπολογισμό της φετινής σεζόν, ένα ποσό 2 εκατομμυρίων χρησιμοποιήθηκε για παλιές υποχρεώσεις. Το χρέος είναι διαχειρίσιμο αν θα μπουν άμεσα κάποια λεφτά και θα γίνει μεγάλη μείωση του προϋπολογισμού. Αν δεν υπάρχει κάποιος να καλύπτει τα ελλείμματα, πρέπει να μειωθεί κατά 40%».

-Για το θέμα του δανείου του γηπέδου: «Είναι μια ιστορία που χρονολογείται εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς το δάνειο έμεινε μη εξυπηρετούμενο για πολλά χρόνια. Έγινε ένας διακανονισμός για ένα ποσό που είναι στο 1,1 εκατομμύρια ευρώ και πληρώθηκαν 150 χιλιάδες. Αποδεχθήκαμε ότι αν δεν πληρωθούν οι επόμενες δόσεις το δάνειο θα ανερχόταν στα 1,9 εκατομμύρια ευρώ. Γίνονται κάποιες προσπάθειες, να δούμε πού θα καταλήξουν».

-Για το ότι του καταλογίζουν ότι ο ίδιος δεν έχει προσφέρει οικονομικά: «Έχω δώσει 24 ώρες την ημέρα πέραν των χρημάτων, που δεν πρόκειται να πω στον αέρα πόσα έχω δώσει. Δεν παρουσιάστηκα ποτέ ως Ωνάσης και Σουλτάνος. Είπα ότι θα δώσω τον εαυτό μου και το έχω κάνει. Ποτέ δεν παρουσιάστηκα ότι θα πατούσα το κουμπί και θα έμπαιναν 200 και 300 χιλιάδες ευρώ. Ο καθένας κάθεται πίσω από μια συσκευή και βγάζει τα απωθημένα του. Όποιος έχει τα κότσια να βγει μπροστά, όπως βγήκαμε εμείς τον Ιανουάριο κάτω από αντίξοες συνθήκες. Εγώ δεν έχω πλέον υπομονή και διάθεση, θα πάω σπίτι μου».

-Γιατί δεν προχώρησε το δάνειο: «Οι διαδικασίες για το δάνειο έχουν προχωρήσει. Το δάνειο δεν μπορούσε να προχωρήσει αν δεν γινόταν η μεταβίβαση των μετοχών. Χθες βράδυ οι άνθρωποι που θα έδιναν το δάνειο και μου είπαν ότι με αυτά τα πράγματα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, τους είπα να μην κλείσουν την πόρτα».

-Γιατί δεν έγινε ακόμη η μεταβίβαση των μετοχών: «Διότι είναι τώρα μεταξύ των δικηγόρων της Ανόρθωσης και του κ. Πουλλαΐδη για να ολοκληρωθεί το έντυπο».

-Τι έφταιξε στο αγωνιστικό: «Το οικονομικό ήταν ένας από τους λόγους αλλά δεν ήταν αυτό που έφταιξε. Γνωρίζετε τους τραυματισμούς που είχαμε, σε ένα μικρό ρόστερ. Ήταν η σχέση τεχνικού διευθυντή-προπονητή από κάποιο στάδιο και μετά. Η ομάδα αγωνίζεται με αξιοπρέπεια, να ευχαριστήσω τους παίκτες, τον Γιάννο Οκκά και το τιμ του που είναι εκεί».

-Για την προσπάθεια να λυθούν συμβόλαια: «Συμφωνήσαμε με κάποιους, προσπαθούμε και με τους υπόλοιπους. Οι περισσότεροι δείχνουν κατανόηση, ελπίζω ότι θα δείξουν όλοι. Είναι προς όφελος και των δύο πλευρών να βρουν συμβιβαστικές λύσεις».

-Για τις οφειλές στους παίκτες: «Είναι κάποιοι μήνες όμως όλοι δείχνουν κατανόηση. Θα γίνουν διακανονισμοί. Σημασία έχει να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτούς τους διακανονισμούς. Υπάρχει τρόπος σε βάθος τριετίας να καθαρίσει από τα ποδοσφαιρικά χρέη. Δεν μιλώ για συνεργασίες, αλλά ποδοσφαιριστών κλπ. Με ένα μπάτζετ κοντά στα 3 με 3,2 εκατομμύρια μπορεί να το πετύχει, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει τα έσοδά της. Προηγουμένως ήταν 4,5 εκατομμύρια, φέτος τα πήραμε στα 5,7 εκατομμύρια».

-Το θέμα του Τσίκο: «Άλλη ερώτηση. Είναι λεπτό θέμα, είμαστε κοντά στο να βρούμε λύση. Δεν έχει έρθει και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Δεν θέλω να πω περισσότερα γιατί δεν θέλω να κάνω κακό στην υπόθεση».

-Αν θα αποχωρήσουν Τεχέρα-Γκερέρο: «Υπάρχει πιθανότητα να αποχωρήσουν πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές. Πρέπει να έρθουν όλοι κοντά. Πώς θα κρατήσουμε πρωτοκλασάτους χωρίς μπάτζετ;».

-Για τη διαιτησία: «Τι σημαίνει έπρεπε να είμαστε πιο δυναμικοί, να μπαίνουμε μέσα να τους δέρνουμε; Στα περισσότερα παιχνίδια είχαμε ξένους διαιτητές. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Ίσως η στιγμιαία αντίδραση, η ζημιά να είναι μεγαλύτερη την επόμενη μέρα».

-Αν πήρε χρήματα από τα τηλεοπτικά της επόμενης σεζόν: «Ναι έχουμε πάρει από την επόμενη χρονιά, μέχρι τον Ιανουάριο του 2025. Ίσως είμαστε από τις λίγες ομάδες που χρησιμοποιήσαμε χρήματα της επόμενης σεζόν για τόσο μικρό διάστημα».

-Αν υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής του κ.Πουλλαΐδη: «Ρωτήστε τον ίδιο, δεν γνωρίζω».

-Ποιο ήταν το μεγαλύτερο του λάθος: «Δεν θα δεχόμουν να μη γίνει η μεταβίβαση των μετοχών προτού αρχίσει η αγωνιστική περίοδος. Ούτε θα δεχόμουν να αναλάβω την Ανόρθωση με τις υποχρεώσεις που υπήρχαν από την προηγούμενη σεζόν. Δεν είμαι ο μόνος που την έχω πατήσει. Πριν ένα χρόνο, ο Σάββας Κάκος είχε πει το ίδιο πράγμα». -Το μήνυμά του στον κόσμο: «Όσοι πραγματικά αγαπούν την Ανόρθωση, να προσφέρει. Να ξεφύγει σκοπέλους για να την απολαύσουμε την επόμενη σεζόν και να διευκολύνουμε τον επόμενο που θα έρθει να αναλάβει. Να σταματήσουμε τους εμφύλιους, δεν είναι εχθρός ο εκάστοτε πρόεδρος. Να έχουμε άποψη αλλά να είμαστε δίπλα στην ομάδα. Δυστυχώς δεν μας βάζουν γκολ οι άλλοι, βάζουμε αυτογκόλ.