18 Μαΐου, 2024
  • 18 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • Τζιρόνα – Μπαρτσελόνα 4-2: Έχασε κατά κράτος και… έστεψε πρωταθλήτρια την Ρεάλ!

Τζιρόνα – Μπαρτσελόνα 4-2: Έχασε κατά κράτος και… έστεψε πρωταθλήτρια την Ρεάλ!

By on 4 Μαΐου, 2024 0 264 Views

Παρ’ ότι προηγήθηκε με 2-1, η Μπαρτσελόνα έχασε κατά κράτος από την Τζιρόνα στο «Μοντιλίβι» (4-2), αποτέλεσμα που έστεψε και μαθηματικά πρωταθλήτρια την Ρεάλ Μαδρίτης για 36η φορά – Η απίθανη ομάδα του Μίτσελ εξασφάλισε και μαθηματικά την παρουσία της στο Champions League.

Η εφιαλτική σεζόν της Μπαρτσελόνα είχε το ανάλογο… κερασάκι της. Παρ’ ότι προηγήθηκε 2-1 και έδειχνε να ελέγχει το ματς, με μια δεκάλεπτη κατάρρευση έχασε στο «Μοντιλίβι» από την Τζιρόνα με 4-2 και, άθελά της, έστεψε και μαθηματικά πρωταθλήτρια την  Ρεάλ Μαδρίτης για 36η φορά στην ιστορία της, με την Βασίλισσα να νικάει νωρίτερα στο ρελαντί την Κάντιθ (3-0).

Η απίθανη ομάδα του Μίτσελ, η οποία νίκησε φέτος τους Μπλαουγκράνα μέσα – έξω και με εμφατικό τρόπο (αμφότερες νίκες με σκορ 4-2), εξασφάλισε την παρουσία της στο Champions League. της επόμενης περιόδου, ανέβηκε στην δεύτερη θέση και έχει προβάδισμα για να εξασφαλίσει την συμμετοχή της στο Φάιναλ Φορ του Super Cup Ισπανίας, όπου δεδομένα θα δώσουν το παρών η Πρωταθλήτρια Ρεάλ, η Κυπελλούχος Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε και η φιναλίστ του Κυπέλλου, Μαγιόρκα.

Σημαντική η επιστροφή του Ουκρανού εξτρέμ Βίκτορ Τσιγκάνκοφ στην ενδεκάδα του Μίτσελ, ο οποίος δεν είχε στην διάθεσή του τον μέσο Πάμπλο Τόρε, δανεικός φέτος από την Μπαρτσελόνα, όπως άλλωστε και ο (κανονικά παρών) αμυντικός Έρικ Γκαρθία.

Ο Σέρτζι Ρομπέρτο επέστρεψε από τραυματισμό και συμπλήρωσε την τριάδα των χαφ, με τον Φερμίν Λόπεθ να εκκινεί ως άτυπο αριστερό εξτρέμ, αλλά να κινείται περισσότερο ως τέταρτος μέσος, με τον Ραφίνια να μένει εκτός αρχικής ενδεκάδας.

Δύο γκολ στα πρώτα τέσσερα λεπτά!

Τρελό, απολαυστικό ξεκίνημα στο κατάμεστο και εορταστικό «Μοντιλίβι» (η Τζιρόνα, για να μην ξεχνιόμαστε, είχε ήδη εξασφαλίσει το παρθενικό ευρωπαϊκό της εισιτήριο), αφού στο τέταρτο λεπτό το σκορ ήταν ήδη… 1-1, με την Μπάρτσα να ανοίγει το σκορ και την Τζιρόνα να απαντάει άμεσα.

Μπαλιά του Λαμίν Γιαμάλ στον Αντρέας Κρίστενσεν, κοντρόλ του Δανού στο ύψος της μεγάλης περιοχής και, χωρίς να αφήσει την μπάλα να πέσει κάτω, αιφνιδιάζει τον Πάουλο Γκατσανίγκα με διαγώνιο σουτ για το 0-1 (3’).

Η χαρά των φιλοξενούμενων, όμως, κράτησε ελάχιστα. Ωραία κίνηση του Ιβάν Μαρτίν που αδειάζει με κοφτή ντρίμπλα τον Ρόναλντ Αραούχο, σέντρα και άψογη κεφαλιά του εντελώς αμαρκάριστου Άρτεμ Ντόβμπικ για το 1-1 (4’), με τον Ουκρανό επιθετικό να φτάνει τα είκοσι γκολ και να οδηγεί σταθερά την κούρσα των σκόρερ στην La Liga.

Το απίθανο ξεκίνημα του αγώνα έδωσε την σκυτάλη σε μια πιο… φυσιολογική και ήρεμη συνέχεια, με τους φιλοξενούμενους πάντως να είναι πιο κοντά στο δεύτερο γκολ με ευκαιρίες των Ιλκάι Γκιντογκάν, Σέρτζι Ρομπέρτο και Κρίστενσεν.

Η Μπάρτσα πατούσε καλύτερα στα πόδια της και, στο 33’, άγγιξε το 1-2, όταν μετά από σέντρα του Ζοάο Κανσέλο, ο Γκιντογκάν έπιασε την κεφαλιά με την μπάλα να… γλείφει το οριζόντιο δοκάρι της εστίας της Τζιρόνα.

Εντέλει στις καθυστερήσεις, ο Γιαμάλ έπεσε στην περιοχή ύστερα από μονομαχία με τον Μιγκέλ. Ο διαιτητής, μέσω VAR, έδειξε πέναλτι και ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, από την άσπρη βούλα, ξεγέλασε τον Γκατσανίγκα, έκανε το 1-2 και έφτασε τα 17 γκολ στο πρωτάθλημα, ένα πίσω από τον Τζουντ Μπέλινγκχαμ και τρία από τον Ντόβμπικ, στην μάχη για τον τίτλο του αρχί – γκοτζή.

Τρία γκολ η Τζιρόνα σε δέκα λεπτά!

Μέσα από την κατοχή της μπάλας, πάντα γύρω στο 60%, η ομάδα του Τσάβι είχε τον έλεγχο του αγώνα και του ρυθμού, πλησιάζοντας με περισσότερες αξιώσεις στο τρίτο γκολ, απ’ ότι η ομάδα του Μίτσελ σε αυτό της νέας ισοφάρισης.

Στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου, Γιαμάλ και Ζοάο Κανσέλο δοκίμασαν τα ρεφλέξ του Γκατσανίγκα, με τον προπονητή των γηπεδούχων να ψάχνει την αντίδραση με την είσοδο των Γιάν Κόουτο και Κρίστιαν Πόρτου, αλλάζοντας την διάταξη σε σαφώς πιο επιθετική.

Και η αντίδραση ήρθε άμεσα και πολύ, πολύ εντυπωσιακά, αφού καταρχήν στο 65’ ο Πόρτου, 28 δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του, ισοφάρισε σε 2-2. Λάθος γύρισμα του Σέρτζι Ρομπέρτο, ο Ντόβμπικ βγήκε στην πλάτη της μπλαουγκράνα άμυνας και του σέρβιρε το γκολ της ισοφάρισης, το οποίο ήρθε με δυνατό σουτ από το ύψος του πέναλτι, στο οποίο ο Μαρκ – Αντρέ Τερ Στέγκεν δεν μπόρεσε να αντιδράσει.

Η απίθανη Τζιρόνα, όμως, δεν έμεινε εκεί, αφού δύο λεπτά αργότερα έφτασε στην ολική ανατροπή! Κίνηση (εκ νέου) του Πόρτου από τα δεξιά, γύρισμα στην περιοχή στον Μιγκέλ Γκουτιέρεθ και ο πρώην παίκτης της Ρεάλ, με πλασέ που βρήκε και στον Ζιλ Κουντέ, έκανε το 3-2, μέσα σε πανζουρλισμό (67’).

Ο Τσάβι, βλέποντας την ανεξήγητ (;) κατάρρευση της ομάδας του (σχεδόν) από το… πουθενά, έριξε στο ματς Πέδρι και Ραφίνια, με τον Τερ Στέγκεν πάντως να αποτρέπει το 4-2 σε σουτ – φαρμάκι του Γιάνγκελ Ερέρα.

Η Τζιρόνα συνέχισε να επιτίθεται κατά κύματα και έφτασε και σε τέταρτο γκολ με τον Πόρτου, ο οποίος σε δέκα λεπτά έφερε τα πάνω – κάτω με δύο γκολ – μια ασίστ. Μπαλιά του Σαβίνιο στην δεξιά γωνία της περιοχής και ο Πόρτου, χωρίς να αφήσει να πέσει η μπάλα κάτω, αιφνιδιάζει με απευθείας σουτ τον Τερ Στέγκεν και δίνει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της απίθανης ομάδας του (75’).

Το τελευταίο 15λεπτο του αγώνα ήταν πλέον διαδικαστικής σημασίας και το φινάλε του βρήκε τους φίλους της Τζιρόνα να εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν την ιστορική επιτυχία της ομάδας τους.

Τζιρόνα (Μίτσελ): Γκατσανίγκα – Έρικ Γκαρθία, Νταβίντ Λόπεθ (65’ Πόρτου), Μπλιντ, Μιγκέλ Γκουτιέρεθ – Ερέρα, Αλέις Γκαρθία – Τσιγκάνκοφ (64’ Κόουτο), Ιβάν Μαρτίν, Σαβίνιο (86’ λ. τρ. Βαλέρι) – Ντόβμπικ.

Μπαρτσελόνα (Τσάβι): Τερ Στέγκεν – Κουντέ, Αραούχο, Κουμπαρσί, Ζοάο Κανσέλο – Σέρτζι Ρομπέρτο (79’ Οριόλ Ρομέου), Κρίστενσεν (69’ Ραφίνια), Γκιντογκάν – Γιαμάλ (84’ Ζοάο Φέλιξ), Λεβαντόφσκι (79’ Φεράν Τόρες), Φερμίν Λόπεθ (69’ Πέδρι).