24 Νοεμβρίου, 2024
  • 24 Νοεμβρίου, 2024
  • Home
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • Aρκετοί έχουν μολυνθεί διότι απέφευγαν να πάρουν στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης.Tι προβληματίζει τους ειδικούς

Aρκετοί έχουν μολυνθεί διότι απέφευγαν να πάρουν στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης.Tι προβληματίζει τους ειδικούς

By on 14 Απριλίου, 2020 0 494 Views

“Με βάση τα δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας τις τελευταίες 24 ώρες, τα αποτελέσματα από τις ιχνηλατήσεις είναι ενθαρρυντικά. Αντιθέτως όμως, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που εντοπίζονται ανάμεσα στον πληθυσμό μάς προβληματίζει έντονα διότι επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας ότι ο ιός υπάρχει στην κοινότητα και μεταδίδεται”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο δρ.Κωστρίκης. 

“Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που φθάνουν ενώπιόν μας, αρκετοί έχουν μολυνθεί διότι απέφευγαν να πάρουν στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης και ιδιαίτερα, δεν είχαν αντιληφθεί τη σημασία της κοινωνικής αποστασιοποίησης.Το είπαμε πολλές φορές θα το επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά: Ανάμεσά μας υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς που μεταδίδουν τον ιό και ο καθένας από εμάς είναι δυνητικό υποψήφιο κρούσμα”. 

Το ζήτημα του ασυμπτωματικού 

“Καθημερινά, γίνεται λόγος για τα 20,000 δείγματα και το ποσοστό των ασυμπτωματικών ασθενών. Σίγουρα ο εντοπισμός αυτής της κατηγορίας των ασθενών θα μας βοηθήσει σημαντικά στο να εντοπίσουμε δυνητικούς κινδύνους και πιθανές συστοιβάδες εξάπλωσης της νόσου. Ο ασυμπτωματικός ασθενής όμως είναι ένας ασθενής χωρίς συμπτώματα. Δεν έχει πυρετό, δεν βήχει, δεν φταρνίζεται. Εφόσον λοιπόν τηρούνται με ευλάβεια οι κανόνες ασφαλείας είναι πολύ δύσκολο να μεταδώσει”, εξήγησε για μια ακόμη φορά ο δρ.Λοίζου. 

“Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την προστασία του συνόλου. Έχουμε μιλήσει ξανά για την ατομική ευθύνη. Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Αυτό δεν θα μας το εξασφαλίσει κανένα τεστ και κανένας έλεγχος. Μόνο η αυστηρή τήρηση αυτών που λέμε καθημερινά. Να κρατάμε αποστάσεις, να πλένουμε τα χέρια, να μην ακουμπάμε το πρόσωπο”. 

“Οι 20-30-40 χιλιάδες τεστ που μπορούμε να κάνουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα θα καλύψουν ένα μόνο μέρος του πληθυσμού. Ανεξάρτητα του αριθμού των θετικών που θα βρεθούν, πάλι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν θα έχει ελεγχθεί. Μέχρι να εξαφανιστεί ο ιός σχεδόν οριστικά, πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τα αυτονόητα. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι η μικρή Κύπρος, σε αναλογία πληθυσμού, έχει κάνει πολύ περισσότερα τεστ από τις περισσότερες χώρες του κόσμου”, είπε. 

Το “τέλος” της χειραψίας 

“Η πανδημία αυτή πιθανόν να αλλάξει δραστικά συνήθειας αιώνα. Η χειραψία σαν πράξη πιθανόν να χρειαστεί να καταργηθεί. Μια συνήθεια που για αιώνες σφράγιζε συμφωνίες, φιλίες ανθρώπων, θεωρείται σήμερα ένας από τους καλύτερους συμμάχους του θανατηφόρου ιού. Ίσως να πρέπει να μάθουμε να ζούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα κρατώντας αποστάσεις. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να μας κάνει να πάψουμε να συμμεριζόμαστε τον δίπλα μας, τους φίλους μας και αυτούς που έχουν ανάγκη. Δεν χρειάζεται να είμαστε δίπλα σωματικά για να συνεχίσουμε να είμαστε άνθρωποι.

Γνωρίζουμε ότι έχουμε πιθανότατα ξεπεράσει την κορυφή της καμπύλης. Από την άλλη όμως ξέρουμε ότι ενώ η νόσος στην αρχική φάση επιταχύνει πολύ γρήγορα, στην φάση της επιβράδυνσης, επιβραδύνει αργά. Έχουμε λοιπόν χρόνο μπροστά μας, χρειάζεται υπομονή και να συνεχίσουμε την προσπάθεια”, κατέληξε ο δρ.Λοίζου.