17 Μαΐου, 2024
  • 17 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • Ντέρμπι Μουρίνιο -Πεπ…Δυο φίλοι που έγιναν εχθροί…

Ντέρμπι Μουρίνιο -Πεπ…Δυο φίλοι που έγιναν εχθροί…

By on 10 Δεκεμβρίου, 2017 0 811 Views

Ζοσέ Μουρίνιο και Πεπ Γκουαρδιόλα δίνουν ραντεβού στο Ολντ Τράφορντ και τα βλέμματα είναι στραμμένα στην… έχθρα που τους ενώνει! Κι όμως οι δυο τους υπήρξαν κάποτε φίλοι!

Το απόγευμα της Κυριακής η Γιουνάιτεντ θα επιδιώξει να βάλει τέλος στην τρελή πορεία της Σίτι, είναι η τελευταία της ευκαιρία άλλωστε να παλέψει για τον τίτλο. Μουρίνιο και Γκουαρδιόλα, ίσως δώσουν μια παγωμένη χειραψία, αλλά στη διάρκεια του ματς δεν θα ανταλλάξουν βλέμμα. Μετά το τέλος μπορεί να έχουμε και… φαρμακερές ατάκες. Γιατί στράβωσαν όλα ανάμεσά τους; Μουρίνιο και Γκουαρδιόλα από δυο καλοί φίλοι στη Βαρκελώνη μετατράπηκαν σε δυο εχθρούς! Πως έφτασαν ως εδώ;

Barcelona’s Juan Carlos Busquets, Luis Enrique, Jose Mourinho and Pepe Guardiola at training


Το 1996, ο Ζοσέ Μουρίνιο φτάνει στη Μπαρτσελόνα ως ο μεταφραστής του Μπόμπι Ρόμπσον και στην πορεία αναλαμβάνει να γίνει «γέφυρα» ανάμεσα σε παίκτες και προπονητή. Η σχέση του με τον Γκουαρδιόλα εξαιρετική, άλλωστε ο Πορτογάλος αποθέωνε τον Καταλανό για τα ηγετικά του στοιχεία. Ο Ρόμπσον έφυγε, ο Μουρίνιο έμεινε και βρέθηκε στο πλευρό του Φαν Χάαλ μέχρι το 2000. «Σήμερα και για πάντα, η Μπάρτσα θα είναι στην καρδιά μου!» τόνιζε.

Το 2008 η Μπαρτσελόνα αναζητούσε τον προπονητή που θα έκανε τη διαφορά και ο Τσίκι Μπεγκιρστάιν, μαζί με τον αντιπρόεδρο, Μαρκ Ινγκλα είχαν μια εξαιρετική κουβέντα με τον Μουρίνιο στην Πορτογαλία. Οι Καταλανοί έμειναν εντυπωσιασμένοι, αλλά εμπόδιο αποτέλεσε ο εκρηκτικός του χαρακτήρας. Ετσι, επιλέγουν τον Πεπ Γκουαρδιόλα, έναν προπονητή με μοναδική επιτυχία την άνοδο της Μπαρτσελόνα Β’ στην 3η κατηγορία. Η απόρριψη αυτή προκάλεσε και την έντονη δυσαρέσκεια του Ζοσέ για τον σύλλογο.

Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε ο Πορτογάλος να βρεθεί αντιμέτωπος με την Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά του Champions League. Οι Καταλανοί ήταν το μεγάλο φαβορί, έχοντας ήδη κατακτήσει έξι τρόπαια με τον Πεπ. Η Μπαρτσελόνα θα ταξιδέψει στο Μιλάνο με πούλμαν λόγω του ηφαιστείου «Eyjafjallajokull» και θα ηττηθεί 3-1. Στον επαναληπτικό η Μπάρτσα θα προηγηθεί, αλλά ποτέ δεν θα προκριθεί! Στο τελευταίο σφύριγμα, ο Μουρίνιο κάνει ένα απίστευτο σπριντ για να αγκαλιάσει τους συμπαίκτες του, πικάροντας έτσι οπαδούς και Γκουαρδιόλα!

Ενα χρόνο μετά την πρόσληψη του Μουρίνιο από τη Ρεάλ, οι δυο τους θα βρεθούν αντιμέτωποι τέσσερις φορές σε 18 ημέρες! Ναι, τέσσερα Clasico, εντός κι εκτός συνόρων. Η «Βασίλισσα» θα πάρει την κούπα του Κυπέλλου, αλλά ο Καταλανός έξαλλος θα τα χώσει στον επόπτη για μια φάση με τον Πέδρο. Ο Μουρίνιο το χρησιμοποίησε για να… κάνει πλάκα στον Καταλανό! Ο Πεπ δεν ξέχασε…

Τον Απρίλιο του 2011, παραμονή του ημιτελικού του Champions League εμφανίστηκε στην αίθουσα Τύπου του «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Γύρισε προς τις κάμερες και ρώτησε δηκτικά ποια απ’ όλες είναι του Μουρίνιο. Η έκρηξη ήταν άνευ προηγουμένου: Σε αυτό το δωμάτιο, ο Μουρίνιο είναι ο f***ing αρχηγός, το f***ing αφεντικό. Δεν θέλω να ανταγωνιστώ μαζί του εδώ … αλλά αυτό είναι ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου». Οταν επέστρεψε στο ξενοδοχείο, τον περίμενε ένα απίθανο standing ovation από τους παίκτες του!

Η Μπαρτσελόνα θα κερδίσει 2-0 στη Μαδρίτη, ο Πέπε θα αποβληθεί και ο Μουρίνιο θα βρεθεί στις εξέδρες. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου θα τα… χώσει άσχημα στους διαιτητές της UEFA και θα πετάξει τη φαρμακερή ατάκα «Ελπίζω ότι μια μέρα ο Γκουαρδιόλα θα έχει την ευκαιρία να κερδίσει ένα μεγάλο, καθαρό πρωτάθλημα χωρίς σκάνδαλα».

Τον Αύγουστο, οι σύλλογοι έδωσαν ραντεβού στο ισπανικό Super Cup. Η ένταση δεν λείπει, μεταφέρεται στους πάγκους και κάπου εκεί ο Μουρίνιο θα βάλει το δάχτυλό στο μάτι του βοηθού του Πεπ, του Τίτο Βιλάνοβα. «Μουρίνιο, το δάχτυλό σου μας δείχνει το δρόμο» ήταν το πανό των Μαδριλένων, με τον εκπρόσωπο του Special One να τονίζει: «Ο Ζοσέ δεν θα ζητήσει συγχώρεση. Πιστεύει ακράδαντα ότι υπερασπίζει τα συμφέροντα της Ρεάλ Μαδρίτης».

Τρία χρόνια αργότερα, σε ένα συνέδριο της UEFA, ο Γκουαρντιόλα ζήτησε το χόρτο του γηπέδου να γίνει πιο κοντό «Το συναρπαστικό παιχνίδι μιας ομάδας εξαρτάται από τον προπονητή. Εχω την εντύπωση ότι Μουρίνιο προτιμά το αποτέλεσμα από το θέαμα. Το ξέρω πως γι’ αυτόν είναι το μόνο που μετράει». Ο Πορτογάλος, απάντησε γεμάτος ειρωνεία «Οταν απολαμβάνεις αυτό που κάνεις, δεν χάνεις τα μαλλιά σου. Ο Γκουαρντιόλα γίνεται όλο και περισσότερο καραφλός. Αρα δεν απολαμβάνει το ποδόσφαιρο».

Mπορεί οι ομάδες τους να μην είχαν συναντηθεί δυο χρόνια, αλλά το δηλητήριο δε σταμάτησε να στάζει… Ο Μουρίνιο όταν κατέκτησε τον τίτλο με την Τσέλσι, βρήκε ευκαιρία να ρίξει βέλη στον Πεπ και στους τίτλους με τη Μπάγερν «Δεν είμαι ο πιο έξυπνος άνθρωπος για να επιλέξω χώρες και ομάδες. Θα μπορούσα να επιλέξω άλλο σύλλογο, σε άλλη χώρα όπου είναι ευκολότερο να γίνει πρωταθλητής….». Στην Premier League πάντως η αντιπαλότητα δεν είναι έντονη, ίσως γιατί δεν παίζουν οι δυο τους, όπως συνέβη στην Ισπανία! Ισως όμως αρχίσουν ξανά, γιατί τη δεδομένη στιγμή ο Καταλανός αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο του Special One στον δρόμο για τον τίτλο!