19 Μαΐου, 2024
  • 19 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΣΤ.ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ:Θα χρειαστεί χρόνο και το VAR…θα έχουμε ένα από τα καλύτερα συστήματα στο offside line

ΣΤ.ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ:Θα χρειαστεί χρόνο και το VAR…θα έχουμε ένα από τα καλύτερα συστήματα στο offside line

By on 3 Δεκεμβρίου, 2020 0 457 Views

Στον Super Sport fm 104.0 μίλησε VAR Project manager Στέλιος Ποταμίτης ο οποίος έδωσε όλες τις λεπτομέρειες για το καινοτόμο σύστημα το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος Cyta.


Πόσοι διαιτητές εκπαιδεύτηκαν;
  «Μπήκαμε σε μια διαδικασία με εκπαίδευση πέραν των 20 VAR (διαιτητές VAR) και 20 AVAR (βοηθοί διαιτητές VAR). Αρχίσαμε από τον Φεβρουάριο και σιγά, σιγά προχωρήσαμε. Μετά μας βρήκε ο κορωνοϊός και σταματήσαμε αρχές Μαρτίου. Συνεχίσαμε διαδικτυακά και τώρα μπήκαμε στην τελική ευθεία»
Είναι έτοιμοι οι διαιτητές μας; «Το VAR είναι ένα σύστημα που όσο εξασκείσαι πάνω του τόσο περισσότερο μαθαίνεις. Ακόμα και στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα γίνονται λάθη, το είδαμε και στην Premier League. Ο χρόνος θα βοηθήσει»
Πόσοι διαιτητές θα είναι σε κάθε παιχνίδι; «Έχουμε τους διαιτητές που θα είναι το γήπεδο και μέσα στο VOR έχουμε τον VAR και τον AVAR που είναι ο βοηθός του. Αυτοί οι δύο μαζί με έναν τεχνικό».
Οι διαιτητές και οι βοηθοί είναι όλοι εν ενεργεία έτσι; «Όλοι οι διαιτητές είναι εν ενεργεία. Το πρωτόκολλο δίνει την ευκαιρία σε διαιτητές που έπαιξαν στην α΄ κατηγορία, μετά να συνεχίσουν σαν VAR».
«Μπορεί να καλύψει δύο παιχνίδι την μέρα. ΑΝ είναι ορισμένα τρία ματς σε μια μέρα θα επιλέξει η ΚΟΠ για τα δύο».
Πόσο είναι το κόστος για κάθε αγώνα; «Δεν υπάρχει κόστος για κάθε παιχνίδι, είναι μια μεγάλη επένδυση της ΚΟΠ. Είναι ένα πρότζεκτ που κοστίζει αρκετά αλλά πιστεύουμε ότι μόνο θετικά θα φέρει, είναι ένα εργαλείο που θα βοήθησε ντο Κυπριακό ποδόσφαιρο».
Γίνεται ενημέρωση και στις ομάδες έτσι; «Στόχος της ΚΟΠ είναι να ενημερώσει αρκετές ομάδες που είναι γύρω από το ποδόσφαιρο. Αρχίσαμε με τους αθλητικογράφους, τους προέδρους σωματείων, τώρα ο κ. Κουκουλάκης με την ομάδα του πάει στα αποδυτήρια και στους χώρους προπόνησης των ομάδων και επεξηγεί βήμα-βήμα το πρωτόκολλο, τι να περιμένουν οι παίκτες να γίνεται στο γήπεδο, τι δεν πρέπει να κάνουν οι ποδοσφαιριστές, τι να περιμένουν οι προπονητές,  π.χ. να μην πλησιάζουν στον χώρο που γίνεται η ανασκόπηση της φάση και άλλα».
Για ποιες φάσεις θα διακόπτεται ο αγώνας; «Είναι στα πέναλτι, στις κόκκινες κάρες (απευθείας και όχι δεύτερη κίτρινη), σε γκολ και λανθασμένη ταυτοποίηση. Π.χ. αν δόθηκε κάρτα σε άλλον παίκτη από αυτόν που έπρεπε».
Τα γήπεδα μας είναι έτοιμα; «Ναι. Ήδη έγινε το μεγάλο FIFA Test στο «Τάσος Μάρκου», πήραμε απάντηση από την FΙFA και πήραμε έγκριση μέσα από την αξιολόγηση. Συνεχίζουμε αυτό το Σαββατοκύριακο και με άλλα tests στην ΑΕΚ «Αρένα» και στο Τσίρειο. Στόχος είναι να γίνεται ένα φιλικό ματς πριν από τον κύριο αγώνα. Θα γίνει ένα φιλικό στην «Αρένα» πριν το ΑΕΚ-Ολυμπιακός και στο Τσίρειο μετά τον αγώνα ΑΕΛ-Εθνικός».
Στην δοκιμή λειτούργησαν όλα καλά; «Αυτό που μας δυσκολεύει περισσότερο είναι η συμπεριφορά των διαιτητών,. Να περάσει ο διαιτητής κάποια βήματα. Η ΚΟΠ μπήκε στην διαδικασία να ζητήσει από τις ομάδες και οι οποίοι ανταποκρίνονται να μας βοηθήσουν σε φιλικούς αγώνες. Κάναμε αρκετούς φιλικούς αγώνες και αυτό πρέπει να συνεχίσει».
Πιστεύετε ότι οι διαιτητές μας θα μπορέσουν να ανταποκριθούν; «Θα μιλήσω και πάλι για τον χρόνο γιατί είναι ένα σύστημα που πρέπει να δουλευτεί αρκετά για να μειωθούν τα λάθη. Οι βασικές αρχές είναι εκεί και οι διαιτητές μας είναι σε καλή κατάσταση. Αυτοί που έκαναν περισσότερη εξάσκηση είναι καλύτερα από τους υπόλοιπους. Να τους δώσουμε χρόνο».
Για το offside line: «Η ΚΟΠ έχει στην διάθεση της ένα από τα καλύτερα συστήματα στο offside line, αυτή που χρησιμοποιείται στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα. Οι διαιτητές μας έμαθαν να τραβούν αυτή την γραμμή».
Για το goal line: «Το goal line είναι άλλο σύστημα, είναι ένα άλλο πρότζεκτ, μπήκαμε απλά στην διαδικασία να δούμε αν θα μπορούσαμε να τον εφαρμόσουμε αλλά το VAR είναι πιο σημαντικό».