3 Μαΐου, 2024
  • 3 Μαΐου, 2024
  • Home
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΠ:Με 12 στη νέα σεζόν αλλά ακολουθεί πλάνο με 14 ομάδες και αναβάθμιση της Β΄κατηγορίας

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΠ:Με 12 στη νέα σεζόν αλλά ακολουθεί πλάνο με 14 ομάδες και αναβάθμιση της Β΄κατηγορίας

By on 24 Μαΐου, 2021 0 892 Views

O πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας ήταν αρκετά αποκαλυπτικός σε συνέντευξη που παραχώρησε στον συνάδελφο Ανδρέα Βεντούρη για την ιστοσελίδα Balla.com και ξεκαθάρισε ότι στην νέα περίοδο θα έχουμε πρωτάθλημα με 12 ομάδες αλλά από το 2022-23 θα έχουμε 14 ομάδες με σημαντική ανβάθμιση της Β΄κατηγορίας.Σας μεταφέρουμε το βασικό μέρος της συνέντευξης:

– Ποια η άποψή σας για την τρέχουσα σεζόν που ολοκληρώνεται;

«Μετά την περσινή περίοδο που μας έπιασε όλους απροετοίμαστους η πανδημία, η φετινή χρονιά θεωρώ πως όσον αφορά τον κορωνοϊό ήταν ελεγχόμενο, παρότι είχαμε 3-4 σωματεία τα οποία είχαν προβλήματα. Ο στόχος ήταν να ολοκληρώσουμε τη σεζόν. Το πρωτάθλημα ήταν πάρα πολύ ανταγωνιστικό. Είχαμε πρωταθλητή μία αγωνιστική πριν από το τέλος, με τρεις ομάδες να το διεκδικούν στα πλέι οφ. Είχαμε έναν τελικό κυπέλλου, με μια παραδοσιακή ομάδα και τον Ολυμπιακό που με την απόδοσή του έδειξε ότι μπορούσε. Τώρα έχουμε τα πλέι άουτ κι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά ο υποβιβασμός. Βλέποντας πρωταθλήματα στην Ευρώπη, θεωρώ πως είμαστε όχι σε ποιοτικό επίπεδο αλλά από πλευράς ανταγωνισμού είμαστε πολύ ψηλά. Υπάρχουν πρωταθλήματα που ξέρεις από πριν τους πρωταθλητές. Παρά την πίεση που υπήρχε, είμαι πολύ ευχαριστημένος και είναι λυπηρό που δεν είχαμε κόσμο να το απολαύσει».

– Λέτε πως είστε πολύ ευχαριστημένος με την τωρινή μορφή του πρωταθλήματος. Κάποιοι παράγοντες συνεχίζουν να μιλάνε για 14 ομάδες τη νέα σεζόν. Υπάρχει ή όχι ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

«Υπάρχει μία ειλημμένη απόφαση από τη γενική συνέλευση και το διοικητικό συμβούλιο πριν από τρεις μήνες, ότι θα προχωρήσουμε με πρωτάθλημα των 12 ομάδων. Το συμβούλιο είναι το ανώτατο όργανο της ομοσπονδίας. Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνουμε στις προκηρύξεις μας. Τη δεδομένη στιγμή δεν βλέπω κάτι άλλο. Μέσα στον Ιούνιο θα έχουμε διοικητικό συμβούλιο για τη νέα περίοδο και προγραμματισμό. Θα πάω με εισήγηση για την τριετία μετά το 2022, για τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων της πρώτης, της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας. Αν εγκριθεί, θα το διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Είναι ξεκάθαρο, το είπα και σε δημόσιες δηλώσεις μου, θεωρώ πως το πρωτάθλημα των 14 ομάδων ήταν πολύ ανταγωνιστικό. Το ίδιο ήταν και το προηγούμενο με 14 ομάδες. Μας δίνει τον αριθμό παιχνιδιών που επιθυμούμε να έχουμε. Διατηρεί τις ομάδες μας σε εγρήγορση, τόσο σε τοπικό επίπεδο αλλά και στην Ευρώπη. Η εισήγησή μου θα είναι πρωτάθλημα 14 ομάδων από τη μεθεπόμενη περίοδο».

– Με ή χωρίς πλέι οφ;

«Με πλέι οφ. Ο επόμενος στόχος στους σχεδιασμούς είναι να αλλάξει ριζικά ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος της δεύτερης κατηγορίας. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο το οποίο θα φέρει τη δεύτερη κατηγορία πιο κοντά στην πρώτη».

– Το κύπελλο; Είχατε κάνει αναφορά για επιστροφή σε ομίλους.

«Εφόσον εγκριθεί το πλάνο για 14 ομάδες, ο θεσμός του κυπέλλου θα παραμείνει ως έχει διότι έχουμε τον αριθμό των παιχνιδιών που θέλουμε».

– Θα υποβιβάζονται τέσσερεις και θα ανεβαίνουν άλλες τόσες;

«Ενδεχομένως τρεις. Αλλά υπάρχουν κάποιες παράμετροι που μελετάμε ακόμη και που θα θέσουμε ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου για τελική έγκριση».

– Όλοι θεωρούν καταστροφή τον υποβιβασμό. Ποιο είναι λοιπόν το πλάνο σας για να μειωθεί η απόσταση από την πρώτη κατηγορία;

«Δεν μπορείς με 16 ή 18 ομάδες να έχεις μια δυνατή δεύτερη κατηγορία. Η εισήγησή μου θα είναι να έχουμε την Επίλεκτη Κατηγορία ή την Πρέμιερ που θα είναι η σημερινή πρώτη κατηγορία,  την πρώτη κατηγορία που θα είναι ουσιαστικά η δεύτερη με λιγότερες ομάδες, οκτώ ή δέκα,  τη δεύτερη και την τρίτη κατηγορία».

– Είναι εφικτό να μειωθούν οι ομάδες στη δεύτερη κατηγορία;

«Η προσπάθεια μας θα είναι να μειωθούν. Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού των κατηγοριών μας, με τον τρόπο που σας ανέφερα πιο πάνω».

– Το πρόβλημα όμως είναι αποκλειστικά ο αριθμός των ομάδων;

«Εφόσον εγκριθεί, θα είμαστε πιο αυστηροί όσον αφορά τα στάδια, τους προϋπολογισμούς. Θα γίνουν κάποιες αλλαγές ώστε να βοηθηθεί η δεύτερη τη τάξει κατηγορία και να έρθει πιο κοντά στην πρώτη και να την τροφοδοτεί με πιο ποιοτικές ομάδες».

– Θα δοθούν επιπλέον οικονομικά κίνητρα;

«Δίνονται ήδη πάρα πολλά λεφτά στη δεύτερη κατηγορία. Χωρίς η δεύτερη κατηγορία να δίνει οποιοδήποτε εισόδημα στην ομοσπονδία, επενδύουμε πολλά χρήματα. Τόσο εγώ όσο και η εκτελεστική θέλουμε να αξιοποιηθούν στο μάξιμουμ. Θα βρούμε ένα μοντέλο που θα αναζωογονηθεί η δεύτερη κατηγορία».

– Σε ποια κατάσταση βρίσκονται οικονομικά τα σωματεία;

«Θεωρώ ότι με τη βοήθεια του κράτους, της ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ και της ΚΟΠ, συγκρατηθήκαμε από τον κατήφορο. Υπάρχουν χρόνια προβλήματα σε κάποια σωματεία. Βρήκαμε τις λύσεις και θεωρώ ότι με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, τις συμφωνίες με το κράτους, σε βάθος χρόνου, από 4 έως 7 χρόνια, τα σωματεία θα είναι καθαρά οικονομικά εφόσον κάνουν σωστή διαχείριση. Κρούω των κώδωνα του κινδύνου ότι δεν υπάρχει επόμενη μέρα, εάν κάποια σωματεία δεν συνετιστούν οικονομικά και παίζουν ρωσική ρουλέτα, αγοράζοντας ελπίδα για τυχόν περισσότερα κέρδη από την Ευρώπη».

– Πολλά σωματεία εξαρτώνται από τα τηλεοπτικά συμβόλαια. Πώς μπορεί η ομοσπονδία να το περιορίσει αυτό;

«Μέσω των κριτηρίων. Μετά την τελευταία συμφωνία που έχουμε κάνει με την κυβέρνηση, η ομοσπονδία θα είναι αμείλικτη με τα κριτήρια. Λόγω κορωνοϊού υπήρχε μια ελαστικότητα, ακόμη κι από την ΟΥΕΦΑ και από εμάς. Αλλά στην επόμενη μέρα θα είμαστε αμείλικτοι για να προστατεύσουμε τα σωματεία. Οι διοικήσεις έρχονται και παρέρχονται, τα σωματεία όμως θα είναι εκεί».

– Υπάρχουν παράπονα από σωματεία για την κατανομή του ποσού.

«Θεωρώ ότι ο καθένας παίρνει ότι του αξίζει. Περίπου τα σωματεία, μικρά, μικρομεσαία, μεγάλα, το 40-50% των προϋπολογισμών τους καλύπτεται από τα τηλεοπτικά συμβόλαια. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο, γι’ αυτό είχαμε τα θέματα της European Super League τον τελευταίο καιρό. Τα σωματεία που έχουν κόσμο, που είναι παραδοσιακά πρωταγωνιστές, είναι πιο ελκυστικά στις πλατφόρμες και γι’ αυτό παίρνουν περισσότερα χρήματα. Οι συσχετισμοί είναι πολύ καλοί. Τα σωματεία των οποίων τα τηλεοπτικά δικαιώματα βρίσκονται στην ΚΟΠ ως το 2025, είναι καλυμμένα με σοβαρά εισοδήματα και η προτροπή μου προς αυτά είναι, βλέποντας το σκηνικό στην Κύπρο, να βρουν τρόπους να έχουν κι άλλα εισοδήματα, διότι μετά το ’25 ουδείς ξέρει πού θα βρισκόμαστε και πώς θα καταλήξουμε».

– Μας είπατε για τα κριτήρια. Υπάρχουν παίκτες που καταγγέλλουν ότι ομάδες τους πιέζουν να υπογράψουν για τα κριτήρια. Ως ομοσπονδία ποιο ρόλο μπορείτε να διαδραματίσετε;

«Είμαστε σε επαφή με τον ΠΑΣΠ, ενημερωνόμαστε κι εκεί που πρέπει και υπάρχουν τέτοια συμβάντα, επεμβαίνουμε με τα αρμόδια σώματα της ΟΥΕΦΑ».

– Η Κύπρος τερμάτισε στην 15η θέση της γενικής κατάταξης της ΟΥΕΦΑ, κάτι που σημαίνει δύο ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ τη μεθεπόμενη σεζόν και συνολικά πέντε στην Ευρώπη. Πού οφείλετε η άνοδος αυτή κατά την άποψή σας;

«Είναι επιτυχία των σωματείων μας, με κάποιες εξαιρέσεις εννοώντας ότι κάποια σωματεία κάνουν μεγαλύτερους προϋπολογισμούς απ’ ότι πρέπει. Νιώθω πάρα πολύ καλά ως πρόεδρος της ομοσπονδίας, βλέποντας ότι υπάρχουν πίσω μας χώρες όπως η Κροατία, η Σερβία, η Πολωνία, χώρες οι οποίες είναι παραδοσιακές που συμμετείχαν στα ψηλότερα επίπεδα στο ποδόσφαιρο. Θέλουμε να το διαφυλάξουμε. Να είμαστε στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Κάνει τρομερή εντύπωση, είναι η καλύτερη διαφήμιση για την Κύπρο. Τα σωματεία είναι οι καλύτεροι εκπρόσωποι της πατρίδας μας, είναι η καλύτερη διαφήμιση. Έχουμε περισσότερη προβολή σαν χώρα από το ποδόσφαιρο. Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία. Δυστυχώς, μάθαμε στην Κύπρο να προβάλλουμε μόνο τα αρνητικά. Το ποδόσφαιρο έχει ναι τα αρνητικά του, τα προβλήματά του, όμως έδωσε στον τόπο μας πάρα πολλά πράγματα. Μέσω των σωματείων και τώρα μέσω της Εθνικής που θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Δεν θα είναι εύκολο να κρατήσουμε την 15η θέση, όμως θα το παλέψουν οι ομάδες μας».

– Σαν ενοχλεί, τόσο ως πρόεδρος της ΚΟΠ όσο κι ως άνθρωπος, ότι προβάλλονται περισσότερο τα αρνητικά;

«Είμαστε μια κλειστή κοινωνία. Ο ένας ξέρει τον άλλον. Είμαστε λαός της υπερβολής. Σε όλους τους τομείς. Στον αθλητισμό, στην πολιτική, στα κοινωνικά, στα οικογενειακά μας. Θεωρώ ότι αν συγκρίνω το κυπριακό ποδόσφαιρο, βγάζοντας έξω τις πέντε μεγάλες χώρες, τα ίδια προβλήματα έχουν οι συνάδελφοι σε άλλες χώρες. Στη Βουλγαρία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στη Μάλτα. Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν. Που είναι το στοίχημα, η χειραγώγηση αγώνων. Εμείς θεωρώ ότι αρχίσαμε μια προσπάθεια πριν 4-5 χρόνια, φέτος στην πρώτη κατηγορία δεν είχαμε κανένα φάκελο, έχουμε κάποιες προειδοποιήσεις για τη δεύτερη κατηγορία και νομίζω ότι με τον νέο τρόπο διεξαγωγής που θα εισηγηθούμε, θα εξαλειφθεί τελείως. Δεν είμαστε παθητικοί στα προβλήματα. Υπάρχουν. Δεν είμαστε στρουθοκάμηλοι. Τα βλέπουμε και παίρνουμε λύσεις. Η ομοσπονδία έχει πολύ δυνατούς πειθαρχικούς κανονισμούς, όσον αφορά τη χειραγώγηση αγώνων. Αποκόπτουμε πάρα πολλά λεφτά, μέχρι και βαθμούς. Απ’ εκεί και πέρα, εφόσον υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, υπάρχει η επιτροπή δεοντολογίας, το κράτος, το οποίο έχει υποχρέωση να δει το ποινικό κομμάτι που είναι το σοβαρό. Δεν μπορούμε εμείς ως ομοσπονδία να ασχοληθούμε με το ποινικό μέρος, είναι δουλειά του κράτους».